Rukomet

Hrvatski rukometaši prejaki i za domaćina Dansku, sutra finale protiv starog znanca Rusije

Mihaela Bradovski • subota, 13.07.2013.
Hrvatski rukometaši prejaki i za domaćina Dansku, sutra finale protiv starog znanca Rusije

Hrvatska muška reprezentacija u rukometu na pijesku u sutrašnjem će finalu braniti zlatnu medalju s prošlog Europskog prvenstva. U četvrtfinalnom dvoboju hrvatski su se rukometaši lako obračunali s Norveškom, a iduća na listi njihovih žrtava bila je domaćin Danska. Ženska selekcija s dvije nove pobjede natjecanje je zaključila osvajanjem devetog mjesta...

Norveška za zagrijavanje, Danskoj nije pomogao niti Lindberg

Četvrtfinale je rukometašima Hrvatske donijelo Norvešku, sastav koji je u konačnici poražen s uvjerljivih 2:0. Hrvatska je ujedno i jedina vrsta koja se u polufinale plasirala bez odlaska u raspucavanje. Branitelji naslova najbolje momčadi Starog kontinenta u dvoboj su ušli maksimalno koncentrirani te su s 25:11 u prvom, odnosno 20:10 u drugom setu posao lako priveli kraju.

14 poena u četvrtfinalnom dvoboju postiglo je lijevo krilo Hrvatske Hrvoje Biuklić, dva manje dodali su Đikić i Vojnović, za četiri se pobrinuo Jurić dok je Paradžik susret završio kao autor tri poena, ali i s crvenim kartonom. Najbolji kod Norveške bio je Gulliksen s osam poena.

Osim Hrvatske u polufinale su se plasirale Srbija, Rusija i Danska koja je iduća stajala na putu našoj reprezentaciji. I takva Danska, u ulozi domaćina i pojačana Hansom Lindbergom, nije uspjela prekinuti hrvatski niz. Prvi set zaključila je u svoju korist rezultatom 24:21, no u nastavku joj je hrvatska vrsta ostavila malo šanse te se nakon 26:13 otišlo u raspucavanje.

Pred 1850 gledatelja danski su reprezentativci uspjeli realizirati četiri pokušaja, s druge strane Hrvatska je bila precizna šest puta nakon čega je uslijedilo veliko slavlje u našim redovima, odnosno razočaranje na drugoj strani terena i tribinama.

Ovoga puta najveća opasnost po protivničkog vratara stigla je s desnog krila; Zvonimir Đikić postigao je 16 poena, četiri manje upisao je Jurić, a u strijelce su se upisali i Biuklić, Vojnović, Paradžik, Dumenčić i Semren. Kod domaćina EP-a najraspoloženiji je bio Elsborg (14) dok je najveća zvijezda reprezentacije Lindberg dodao svojih 12. Onaj najvažniji pokušaj, posljednji u raspucavanju skinuo mu je vratar Totić.

Hrvatsku u sutrašnjem finalu, koje je na rasporedu u 18 sati, očekuje novi okršaj s Rusijom. U skupini I u utakmici odigranoj u petak ruska je vrsta već svladana s 2:1 (24:16, 16:21; 7:5). Rusi su u polufinalu s 2:1 bili uspješniji od Srbije.

Dvije nove 2:0 pobjede rukometašica za ukupno devetu poziciju

Da su zaslužile više od borbe za devetu poziciju hrvatske reprezentativke pokazale su i igrom i rezultatima u takozvanoj utješnoj skupini. U petak su s 2:0 u setovima svladale Švicarsku i Švedsku, a danas su jednako uspješne bile i protiv Poljske te Grčke.

Time su natjecanje u ovom skupini završile kao jedina stopostotna ekipa, bez ijednog izgubljenog seta, čime su i ostvarile novi cilj - osvajanje devete pozicije - postavljen nakon što su izgubile mogućnost braniti zlato s prošlog EP-a.

Baš kao i u utakmicama u petak i danas su u dvoboju s Poljskom hrvatske reprezentativke bile raspoložene u napadu, ali i koncentrirane u obrani pa su im tako Poljakinje uspjele postići tek 14 poena u oba seta. Prvi je završio rezultatom 22:8, a drugi je arhiviran još uvjerljivije, s 23:6. Ponovno je najuspješnija u hrvatskim redovima bila Vlatka Šamarinec s crte (16 poena).

U drugom dvoboju dana, svom posljednjem na Prvenstvu, hrvatske su reprezentativke snage odmjerile s Grčkom. 750 gledatelja svjedočilo je neizvjesnoj borbi u drugom setu, koji je na hrvatsku stranu otišao zahvaljujući jednom jedinom poenu (12:11). Prvi set dobiven je rezultatom 20:14. Marker reprezentacije Ivana Ćorković postigla je 10 poena koliko i Skara na drugoj strani.

U finalu ženskog turnira sutra će se sastati Mađarska i Danska.

Rukometaši, četvrtfinale:
Hrvatska - Norveška 2:0 (25:11, 20:10)

Rukometaši, polufinale:
Hrvatska - Danska 2:1 (21:24, 26:13; 6:4)

Rukometašice:
Hrvatska - Poljska 2:0 (22:8, 23:6)
Hrvatska - Grčka 2:0 (20:14, 12:11)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • april14.07.2013. u 09:29
    puno znoja, truda i ljubavi uloženo je u ovaj rezultat. Sretno reprezentaciji.
    april
  • lambik14.07.2013. u 02:16
    Atraktivan i zahtjevan sport - ajmo ljudi ne podcjenjivati nego budimo sretni da je Hrvatska jedna od najboljih na svijetu!
    lambik
  • Obrisan korisnik13.07.2013. u 21:23
    sretno dečkima-vrijedan rezultat
    Obrisan korisnik