Rukomet

Krim, Zagorje i Danilovgrad u novoj sezoni Regionalne lige, čekaju se još Samobor i Hypo

Jelena Bagarić • nedjelja, 14.07.2013.
Krim, Zagorje i Danilovgrad u novoj sezoni Regionalne lige, čekaju se još Samobor i Hypo
Foto: Davor Sajko

U petak 12. srpnja 2013. u prostorijama Slovenskog rukometnog saveza u Ljubljani održan je sastanak Regionalne lige na kojem su prisustvovali predstavnici svih klubova koji će u novoj sezoni zaigrati u ovoj ligi koja starta 1. rujna. Liga za sada broji osam klubova: Lokomotiva, Podravka, Budućnost, Danilovgrad, Vardar SCBT, Metalurg, Krim Mercator i GEN-I Zagorje, no iščekuje se i potvrda austrijskog Hypo NÖ te Samobora. Međutim, u idućoj sezoni u WRHL-u neće biti srpskih klubova koji su se povukli iz natjecanja.

Nakon što se pokazala iznimno uspješnom, pogotovo u prošloj sezoni, Regionalna liga nastavlja se i u sezoni 2013./2014., no uz neke očite promjene. Naime, srpski klubovi odustali su od ovog natjecanja. Prošlogodišnji sudionici bili su Zaječar i Jagodina, ove godine špekuliralo se o Radničkom iz Kragujevca, no na kraju niti jedan od tih klubova neće nastupati.

Prvotni plan čelnika Regionalne lige bio je da se liga igra u dvije regije. Znalo se da će se uključiti slovenski klubovi Krim i GEN-I Zagorje te hrvatski Samobor i austrijski Hypo pa se zbog manjih troškova predlagala uvjetno rečeno istočna i zapadna liga. U zapadnoj bi igrali hrvatski, austrijski i slovenski klubovi, dok bi na istoku bili srpski, crnogorski i makedonski. Međutim nakon što su srpski klubovi otkazali sudjelovanje ta ideja više nije mogla biti realizirana.

Pod upitnikom je bilo sudjelovanje makedonskih klubova Vardara i Metalurga, no dogovor je ipak postignut. Direktor Vardara Davor Stojanovski dao je ultimatum po kojem se Vardar priključuje ligi samo ako se bude poštovao kalendar natjecanja, te ako se neće ponavljati neopravdana otkazivanja kao i prošle godine. Ukoliko do toga svega dođe, Vardar će istupiti iz WRHL-a.

Shodno tome i u idućoj sezoni igrat će se jedinstvena liga po sistemu "svako sa svakim" te final four početkom travnja 2014. Zasada je sigurno osam klubova, dok Samobor iščekuje odobrenje od Hrvatskog rukometnog saveza kako bi se mogao priključiti. Situacija s austrijskim Hypom je ponešto drugačija. Iako su pokazali veliki interes za uključivanje u WRHL, na sastanku u Ljubljani ipak nisu potvrdili svoje sudjelovanje.

Ovaj austrijski klub konkretno muče duga putovanja (Skoplje, Podgorica) te velik broj utakmica budući da igraju svoje domaće prvenstvo i Kup te Ligu prvakinja. Uz sve to kao problem se javljaju i financije. Opcija za pristupanje ligi još uvijek postoji. Čelnici Hypoa razmotrit će kalendar utakmica, te će shodno tome odlučiti hoće li se priključiti ili ne.

Unatoč tomu što se još čekaju potvrde Samobora i Hypoa, ždrijeb za novu sezonu ipak je održan. Izvlačili su se brojevi za svaki klub te je prema Bergerovim tablicama određen raspored kola. Prvo kolo na rasporedu je vrlo rano, već 1. rujna i odmah donosi dobre utakmice. Lokomotiva će u Zagrebu ugostiti braniteljice naslova iz Budućnosti, dok će Podravka snage odmjeriti sa skopskim Metalurgom. Odlična utakmica igrat će se i u Ljubljani gdje Krim očekuje pojačani Vardar.

Već u drugom kolu imat ćemo vječni hrvatski derbi Lokomotive i Podravke koji će nam već u ranoj fazi sezone pokazati omjer snage ova dva najjača hrvatska kluba koji su doživjeli značajne promjene u igračkom kadru.

U svakom slučaju ženska Regionalna liga puno je dobila na snazi s priključivanjem Krima i GEN-I Zagorja, a ukoliko se još priključe Hypo i Samobor bit će to jedna od jačih europskih liga. Većina klubova igra Ligu prvakinja, Kup kupova ili neku drugu europsku ligu tako da će im ove jake utakmice sigurno biti od velike važnosti.

Raspored 1. kola WRHL, nedjelja, 01.09.2013:
Lokomotiva - Budućnost
Podravka - Metalurg
GEN-I Zagorje - Danilovgrad
Krim Mercator - Vardar SCBT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • litleben14.07.2013. u 20:28
    Koji je to sada i hrvatski Krim?
    litleben