Rukomet

SP juniora: Nijemci deklasirali Alžir, Srbi bolji od Francuza, Egipat iznenadio Španjolce

Zvonka Keliš • ponedjeljak, 15.07.2013.
SP juniora: Nijemci deklasirali Alžir, Srbi bolji od Francuza, Egipat iznenadio Španjolce

Zanimljivo je bilo prvoga dana natjecanja na Svjetskom juniorskom rukometnom prvenstvu u BiH. Naime, u hrvatskoj skupini B Nijemci su uvjerljivo svladali Alžir, dok su Švicarci bili bolji od Nizozemaca. U skupini A Danska je deklasirala Tunis, a Srbi su minimalno svladali Francuze. Domaćin BiH je u prvom kolu remizirao s Korejom, a Španjolci s Egiptom.

Skupina A

Zanimljivo je bilo i u susretu Tunisa i Danske u Banja Luci u kojem je polufinalist SP 2011. godine trebao određeno vrijeme da se uigra te da se prilagodi stilu igre Tunižana. Nakon izjednačenog prvog dijela Danci bolje ulaze u nastavak ogleda te serijom 12-5 naprosto deklasiraju Tunižane te tako nakon vodstva 25:19 prednost povećavaju na 32:22 te konačnih 34:24. Najbolji kod Danske bili su Christensen s devet te Langerhuus sa sedam pogodaka, dok su se kod Tunisa istaknuli Essais i Jaziri s po četiri gola.

U drugom susretu dana Rusija je bez problema bila bolja od Angole s 25:19, dok je potom Srbija krenula u napetu borbu s Francuzima. Posljednji ogled dana u Banja Luci donio 14. i 15. momčad s prošle europske smotre, no Srbi su u ovome ogledu pokazali kako se, posebice nošeni svojim navijačima, mogu nositi s Francuzima punih 60 minuta. Izjednačeno je bilo u prvome poluvremenu susreta u kojem se Srbi tek nekoliko puta uspijevaju na kratko odvojiti od svog suparnika, no ne zadugo budući da su se Francuzi, nošeni svojom sjajnom obranom, konstantno vraćali u susret. U nastavku Srbija preuzima vodstvo te se pobrinula i za pravu triler završnicu u kojoj Radivojević minutu prije kraja postiže pogodak za 25:23, dok srpski vratar Radovanović brani dva udarca zaredom. Najefikasniji kod Srba bio je Živan Pešić sa sedam pogodaka, dok je najbolji kod Francuza bio Hugo Descat s deset golova.

Skupina B

Prvi dvoboj prvoga kola u skupini B pripao je Švicarcima i Nizozemcima koji su u Ljubuškom imali čast da se se prvi predstave tamošnjoj publici. U itekako zanimljivom dvoboju skupine pravi junak bio je švicarski vratar Nikola Portner s 19 sakupljenih obrana, a za odličan uspjeh i važna dva švicarska boda pripomogao je i Kevin Jud s osam pogodaka. Nizozemci su se, međutim, unatoč odličnim Švicarcima dobro držali u susretu sve do 49. minute i svog posljednjeg vodstva 19:18, no Portner je tada u potpunosti zaključao svoja vrata, a njegovi suigrači to koriste za seriju 5-0 i sjajnih 23:19, dok na koncu slave 25:22. Najbolji kod Nizozemske bio je Dario Polman s devet golova.

U ogledu netom prije onog hrvatskog Njemačka je snage odmjerila s Alžirom te je pokazala kako u obranu naslova kreće bez problema. U prvom dijelu odvojila se od svog suparnika na 15:8, a u 38. minuti osigurava i 20:10. Ne staju ni tada Nijemci već dodatno ubrzavaju, odvajaju se i na +15, no na koncu slave 35:21. Najefikasniji Nijemac bio je Pascal Durak sa šest pogodaka, dok se nijedan Alžirac nije u strijelce upisao više od tri puta.

Skupina C

U Sarajevu je nakon sjajnog otvaranja Argentine i velike pobjede nad Kongom 35:25 uslijedio zanimljiv ogled Slovenije i Mađarske. Pravo uzbuđenje u ovom dvoboju priušteno je gledateljima u Sarajevu koji su od starta gledali vodstvo Mađara da bi Slovenci u pravome trenutku preokrenuli susret u svoju korist. Nakon mađarskog vodstva 19:14 na poluvremenu Slovenija polako sustiže svog suparnika te u posljednjih deset minuta utakmice predvođena svojim najboljim strijelcem Mariom Šoštarićem, koji je ukupno deset puta tresao mrežu Mađara, te serijom 7-1 odlazi na sigurnih 31:29 koje na koncu pretvara u 33:32 za prva dva boda na Svjetskom prvenstvu.

Domaćin samog natjecanja također nije najbolje krenuo u turnir, naime, u ogledu s Korejom izgubio je bod. Namučio se domaćin svjetske smotru u prvome dijelu da spriječi svog suparnika da se znatnije odvoji, naime brze kontre i vrlo dobra i pokretna obrana zadavale su muke reprezentaciji BiH koja se u nastavku uspijeva odvojili predvođena svojom domaćom publikom. Nakon 25:23 Koreja se ne predaje te u posljednjim minutama osigurava izjednačenje 26:26 te podjelu bodova.

Skupina D

Pravo malo iznenađenje na samom startu natjecanja općenito, ali i u skupini D priredila je reprezentacija Egipta koja u posljednjim sekundama susreta pogotkom Heshama Adel Anwara uspijeva osigurati bod protiv Španjolaca. Prvak Afrike tijekom cijelog je susreta bio vrlo dobar u obrani, dok je u prvom dijelu Španjolce dobro iznenadio brzim kontrama te je na odmor otišao s prednošću od tri pogotka (16:13). No, probudilo je to Španjolce u nastavku koji s četiri uzastopna pogotka preokreću rezultat u svoju korist te potom odlaze na 24:21 te 26:23. Egipat se, međutim, ne predaje do samoga kraja i osigurava remi za početak svjetske smotre.

Švedska u drugom ogledu dana nije imala problema s Kuvajtom te je slavila s deset pogodaka razlike (30:20), dok se Brazil ipak malo namučio s Čileom koji na poluvremenu drži rezultat u egalu (10:10), no na koncu biva svladan s četiri pogotka razlike (25:21).

Svjetsko juniorsko prvenstvo BiH, 1. kolo:

Skupina A
Tunis - Danska 24:34
Rusija - Angola 25:19
Francuska - Srbija 24:25

Skupina B
Švicarska - Nizozemska 25:22
Njemačka - Alžir 35:21
Hrvatska - Katar 21:19

Skupina C
Kongo - Argentina 25:35
Slovenija - Mađarska 33:32
BiH - Koreja 26:26

Skupina D
Španjolska - Egipat 28:28
Švedska - Kuvajt 30:20
Brazil - Čile 25:21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!