Rukomet

Hrvatski juniori proradili u nastavku te u završnici iščupali prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu

Zvonka Keliš • nedjelja, 14.07.2013.
Hrvatski juniori proradili u nastavku te u završnici iščupali prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu
Foto: Ivana Karačić

Hrvatski rukometni juniori upisali su i svoju prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u BiH. U itekako uzbudljivom i napetom prvom ogledu na natjecanju Hrvate su dobro namučili reprezentativci Katara koji su se odvojili na samome startu susreta te su prednost čuvali sve do posljednjih šest minuta dvoboja u kojima se Hrvatska diže, proigrava te na koncu osigurava pobjedu s dva pogotka razlike.

Hrvatska - Katar 21:19 (9:13)

Svjetsko juniorsko prvenstvo, BiH
Skupina B, 1. kolo
Ljubuški; Suci: Gonzalez/Prieto (Urugvaj)

Hrvatska: F. Ivić (13 obrana), Ašanin; Tokić 3, Bačić, Vuglač, Š. Ivić 7, Miličević, Kaleb 1, Obranović 1, Smojver, Herceg 4, Pavlović, Cindrić, Čorić 1, Šušnja, Mandalinić 4
Izbornik: Slavko Goluža

Katar: Soussi (1 obrana), Grco (10 obrana), Al Thafiri (2 obrane); Sajin 1, Alshammari 1, Mallash 1, Memišević, Chaieb 3, Berrached 1, Ayed 5, Stjepanović, Sadd, Alkhateeb 1, Omahić 5, Hamdoon 1
Izbornik: Dragan Zovko

Sedmerci: Hrvatska: 4/9; Katar: 1/1
Isključenja: Hrvatska: 2 min.; Katar: 10 min.

Hrvatska juniorska rukometna reprezentacija ove je nedjelje u večernjem terminu započela svoj nastup na svojom posljednjoj zajedničkoj svjetskoj smotri, točnije, Prvenstvu u BiH. Skupina B u kojoj je smještena u prvom joj je kolu namijenila nimalo ugodnu utakmicu s ekipom Katara koji se pokazao kao vrlo dobar suparnik koji je prednost stekao na samome startu i nije je ispuštao sve do posljednjih minuta ogleda u kojima se Hrvatska žestoko bori za prvo slavlje na turniru.

Mlada reprezentacija Hrvatske u susret kreće s kapetanom Filipom Ivićem među vratnicama, Ivanom Bačićem i Antom Tokićemna krilnim pozicijama, Teo Čorićem na crti, dok su se u vanjskoj liniji našli Šime Ivić, Ante Kaleb te Stipe Mandalinić.

Nije Hrvatska dobro krenula u svoj prvi ogled na Svjetskome prvenstvu BiH, naime, svoj prvi napad u utakmici nije iskoristila, a iako odmah potom Zagrebaš Ivić upisuje svoju prvu obranu, Firas Chaieb u drugoj minuti postiže prvi pogodak za reprezentaciju Katara. Mandalinić potom nije uspješan u napadu, dok se suparnički vratar Mirnes Grco pokazuje odlično raspoloženim te niza četiri obrane zaredom.

A najbolji su...

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Šime Ivić sa sedam postignutih pogodaka, dok su po četiri dodali Mirko Herceg i Stipe Mandalinić, a tri je zabio Ante Tokić. Filip Ivić među hrvatskim je vratnicama sakupio 13 obrana, dok su vratari Katara zajedno obranili isto toliko lopti. Najbolji kod Katara bili su Selvedin Omahić i Hamdi Ayed s po pet golova.

Čvrsta je tada bila obrana Katara, a pomalo bezidejan i nemoćan napad Hrvata, no isključenje katarskog igrača bila je odlična prilika za Kaleba i njegov gol s linije sedam metara te ujedno i prvi hrvatski pogodak u dvoboju. Igralo se potom pogodak za pogodak sve do 11. minute kada Katar odlazi na +2 (4:2), a kada se to popelo na 6:4 izbornik Slavko Goluža poziva minutu odmora.

Ni u narednim minutama nije palo mnogo golova, no i dalje se boljom pokazivala reprezentacija Katara koja drži i čuva stečenu prednost od dva pogotka (9:7). Vrijeme je stoga u samoj završnici prvoga dijela bilo da među hrvatskim vratnicama proradi i Filip Ivić, no unatoč tome hrvatski protivnici ubacuju u brzinu više, ne daju se smesti i samo povisuju svoje vodstvo. Odlazi tako Katar na velikih i sigurnih 12:7, Čorić s crte i s igračem manje postavlja 8:12, Tokić to dodatno smanjuje na minus tri (9:12), no na predah se ipak odlazi s četiri pogotka prednosti za juniore Katara (13:9).

Nastavak susreta kao da je donio probuđeniju i uigraniju Hrvatsku koja preko Šime Ivića u napadu, Filipa Ivića među vratnicama te Mirka Hercega s linije sedam metara ubrzo dolazi nanovo na minus dva (11:13). No, nakon što ponovno čvrsta i gruba obrana Katara rezultira s nekoliko novih kaznenih udaraca za Hrvate, sjajnim se pokazuje vratar Al Thafiri koji ni Hercegu ni Kalebu ni ostatku društvu ne dopušta da loptu pošalju u njegov gol.

Odvojili su se potom rukometaši Katara na 14:12 da bi Hrvati krenuli u lov na izjednačenje koje, pak, osiguravaju u 41. minuti (14:14). Sjajan je tada bio Filip Ivić koji vidno raspoložen zaustavlja pokušaju hrvatskih suparnika. No, ni to nije dugo potrajalo, naime, Alkhateeb i Al Noori odvode svoju ekipu na 16:14 da bi se Šime Ivić pobrinuo za novo poravnanje rezultata nekoliko trenutaka kasnije (16:16).

Uzbudljivo je stoga bilo u samoj završnici ogleda u kojoj Hrvatska uspijeva osigurati i svoje prvo vodstvo, a za njega je zaslužan Herceg, ponovno sa sedam metara (18:17). Mandalinić se potom krasno diže za hrvatskih +2, a Domagoj Pavlović to povećava na 20:17. Katar dvije minute prije kraja smanjuje na 20:19, no hrvatski juniori više ništa ne prepuštaju slučaju te u posljednjoj minuti svoj 21. pogodak za prvo slavlje i prve bodove na svjetskoj smotri u BiH.

Svjetsko juniorsko rukometno prvenstvo, BiH:
Skupina B, 1. kolo
Hrvatska - Katar 21:19 (9:13)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.07.2013. u 20:29
    Za početak i teška pobjeda je dobra stvar da se trema malo rastereti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2013. u 23:45
    Slažem se da su naši loše odigrali a možda i potcijenili Katar,ali ne zaboravite da su nam 3 igrača rekovalescenti!Ne zaboravite koliko je država Katar bogata i da kupuju sportaše pa tako i rukometaše,a bogami i ulažu ogromne novce u razvoj sporta!!Svaki početak je težak,ali dići će se naši i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2013. u 23:22
    Smješna igra, ako ćemo tako protiv Njemačke popit ćemo jednu porciju i pol. Goluža uopće nema što tražiti tu, em nezna reprezentaciju em je.e malog Kaleba jer mu neda da igra u napadu, igra u napadu nema vica nema ideja niti akcija, baš kak je u A reprezentaciji, ali sa tim vrhunskim stručnjakom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2013. u 23:04
    igra katastrofa, protivnik ne dovoljno kvalitetan da nas kazni...na postavljenu obranu se ne zna odigrat nijedna smislena akcija....ako cemo ovako igrati u nastavku turnira, ne pise nam se dobro...
    Obrisan korisnik