Rukomet

Hrvatima i druga pobjeda na Svjetskom prvenstvu, Nizozemci svladani već u prvome poluvremenu

Zvonka Keliš • ponedjeljak, 15.07.2013.
Hrvatima i druga pobjeda na Svjetskom prvenstvu, Nizozemci svladani već u prvome poluvremenu
Foto: Ivana Karačić

Hrvatska juniorska rukometna reprezentacija nastavila je svoj pobjednički niz na Svjetskome prvenstvu u BiH. Hrvati su nakon teško izborenog slavlja nad Katarom dan ranije u novome ogledu skupine B pokazali bolju igru, poveli su praktički na samome startu dvoboja nakon čega više ne ispuštaju svoju prednost te na koncu upisuju pobjedu sa šest pogodaka razlike.

Nizozemska - Hrvatska 23:29 (7:14)

Svjetsko juniorsko prvenstvo, BiH
Skupina B, 2. kolo
Ljubuški; Suci: Konjičanin A./Konjičanin D. (BiH)

Nizozemska: Ravensbergen (5 obrana), Hoiting (7 obrana); Krijntjes 4, Baart, Lambert 1, Steins L. 1, Falke 4, Steins I. 1, De Kuyper 1, Van Dam, Benghanem, De Jonge 3, Polman 3, Smits J. 2, Van Den Beucken 3
Izbornik: Gino Smits

Hrvatska: F. Ivić (8 obrana), Ašanin (3 obrane); Tokić 6, Bačić, Vuglač, Š. Ivić 2, Miličević, Kaleb 6, Obranović 1, Smojver 2, Herceg 2, Pavlović 3, Cindrić 2, Čorić 3, Šušnja 1, Mandalinić 1
Izbornik: Slavko Goluža

Sedmerci: Nizozemska: 2/4; Hrvatska: 5/5
Isključenja: Nizozemska: 14 min.; Hrvatska: 6 min.

Hrvatski juniori u utorak su u sklopu drugoga kola svjetske smotre, koja se ovih dana održava u BiH, snage odmjerili s reprezentacijom Nizozemske koja je dan ranije upisala poraz od Švicaraca (22:25) čime je ostala bez bodova na otvaranju Prvenstva. Upravo stoga protiv Hrvata je htjela izboriti svoju prvu pobjedu, dok su jedni od favorita ovoga natjecanja nakon teško izborenog slavlja nad Katarom na samome startu SP-a, dakako, željeli nastaviti svoj pobjednički niz što su i pokazali u novih 60 minuta na terenu dvorane u Ljubuškom.

Iako susret biva otvoren neuspješnim napadima s obje strane do prvog pogotka i to s pozicije lijevog krila dolaze Nizozemci kojima odmah potom odgovara Ante Kaleb za izjednačujućih 1:1. Priključuje mu se tada Filip Ivić svojom prvom obranom u ogledu, a nakon novog izjednačenja 2:2 vrijeme je bilo za lagano hrvatsko odvajanje.

A najbolji su...

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Ante Kaleb i Ante Tokić s po šest postignutih pogodaka, dok su po tri dodali Domagoj Pavlović i Teo Čorić. Hrvatski vratarski tandem Filip Ivić-Matej Ašanin sakupio je zajedno 11 obrana, dok su nizozemski vratari zajedno obranili 12 udaraca. Najbolji kod Nizozemske bili su Tim Krijntjes i Tommie Falke s po četiri gola.

Odlaze stoga Hrvati na 4:3, Kaleb s linije sedam metara povisuje na +2, a nakon što Zagrebov vratar Ivić biva na visini zadatka te Nizozemce zaustavlja i u pokušaju realizacije kaznenog udarca, Kalebu, koji se ovoga ljeta s posudbe vratio u redove hrvatskog rukometnog prvaka, ne preostaje ništa drugo nego nanovo realizirati sedmerac za hrvatsko vodstvo 6:4.

U posljednjih desetak minuta susreta Hrvati ulaze s tri pogotka prednosti (9:6), Nizozemci bivaju sve grublji te sve češće odlaze na dvominutni predah na klupu, a hrvatski juniori itekako razigrani trpaju mrežu Nizozemske te povećavaju svoje vodstvo na 13:6. Pridružuje im se u samoj završnici Filip Ivić novim vrlo dobrim i sigurnim obranama, dok se u posljednjim sekundama prvoga dijela ponovno ukazuje i Kaleb koji postavlja rezultat 14:7 s kojim se potom odlazi na predah.

Zanimljivo je bilo i u nastavku dvoboja u kojem Hrvati izgledaju svakako bolje negoli dan ranije, a iako lijep prolaz hrvatskih rukometaša zaustavlja drugi nizozemski vratar Bart Ravensbergen, Teo Čorić postavlja tada 15:7, lijepa hrvatska kontra zaslužna je za 16. pogodak, a iako se tada s dva uzastopna pogotka Nizozemaca čini kao da se hrvatski suparnik polako budi, no vratnica Jeroena Van Den Benckena s linije sedam metara, novo isključenje Nicka De Kuypera te siguran Kalebov sedmerac za 18:8 pokazuju sumnje u pobjednika više nimalo ne postoje.

Uspjeli su u narednim minutama Nizozemci nešto smanjiti svoj zaostatak, no Mirko Herceg vraća hrvatske juniore na +9, dok novih deset razlike postavlja novi izvođač sedmeraca Domagoj Pavlović (21:11). Čuvali su potom Hrvati svoju prednost, prva momčad pomalo je odmarala snage te tako priliku dobivaju i preostali vrijedni hrvatski juniori.

Iskoristili su to nizozemski rukometaši kako bi smanjili svoj zaostatak pa tako ubrzo s deset pogodaka zaostatka stižu na minus šest (20:26), a u tome im pripomaže i vratar Ravensbergen koji je upravo u posljednjim minutama ogleda odlučio zaključati svoja vrata. Iako je na hrvatskoj strani u drugome dijelu svoju priliku dobio i Matej Ašanin, u samoj završnici na gol se vraća Filip Ivić koji odmah odgovara nizozemskom vrataru. Do samoga kraja ogleda rukometaši Nizozemske uspijevaju doći i na minus pet, no Hrvati na koncu ipak osiguravaju pobjedu sa šest pogodaka razlike (29:23).

Svjetsko juniorsko rukometno prvenstvo, BiH
Skupina B, 2. kolo
Nizozemska - Hrvatska 23:29 (7:14)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Vugi716.07.2013. u 09:17
    I Cindriću niste 2 gola upisali.
    Vugi7
  • litleben16.07.2013. u 08:04
    Iako je protivnik poveo s 1:0, na kraju uvjerljiva pobjeda Hrvatske. Bravo novinar.
    litleben