Rukomet

SP juniora: Danci, Nijemci i Slovenci sigurno koračaju prema osmini finala

Zvonka Keliš • utorak, 16.07.2013.
SP juniora: Danci, Nijemci i Slovenci sigurno koračaju prema osmini finala
Foto: Kristijan Komarica

Svjetsko juniorsko rukometno prvenstvo stiglo je i do svog drugog dana koji je ponovno donio zanimljive dvoboje u sva četiri grada u kojima se održava ovo natjecanje. U Banja Luci su Danska i Srbija upisale svoje druge pobjede na turniru, dok su u Ljubuškom u hrvatskoj skupini B Nijemci i Švicarci također nastavili svoje pobjedničke nizove. Skupina C donijela je prvu pobjedu BiH te novo vrlo dobro izdanje Slovenaca, a u Zenici su, pak, Španjolci uzeli svoja prva dva cijela boda.

Skupina A

Drugoga dana Svjetskog juniorskog rukometnog prvenstva u skupini A Angola je praktički ostala bez ikakve šanse za prolaz dalje u osminu finala natjecanja budući da je pretrpjela i svog drugi poraz na turniru, a ovoga puta od nje je bolja bila reprezentacija Tunisa. Odmah na startu Tunis se pokazao odličnim te je do poluvremena stekao prednost od šest pogodaka (18:12) nakon čega se Angola ipak budi te tri minute prije samoga kraja stiže na samo minus dva (22:24). No, Mhadhbi minutu kasnije postavlja 25:23 za Tunižane koji do kraja još jednom tresu mrežu Angole i na koncu slave 26:23. Najbolji u redovima pobjednika bio je Ramzi Majdoub s devet postignutih pogodaka, dok su najbolji kod Angole bili Cassange, Pascual i Pestana s po pet golova.

Finalist svjetske smotre 2011. godine, Danska, nastavila je sa stopostotnim učinkom na Prvenstvu, no ovoga je puta imala nešto teži zadata budući da je na drugoj strani čekala momčad Francuske. Danci su tijekom svih 60 minuta igre držali svoje vodstvo te su predvođeni raspoloženim Christenesenom te čvrstom obranom naprosto dominirali ogledom. Međutim, Francuzi su stalno bili blizu i puhali su za vrat svojim suparnicima te su tek u posljednjim dvadeset minuta bili zapravo svladani, i to po drugi puta na SP-u, budući da se Danska odvaja na 25:20, a na koncu slavi 29:26. Najbolji Danac bio je Bjarke Christensen s osam pogodaka, dok se kod Francuza istaknuo Nicolas Boschi sa šest golova.

Srbija je, pak, nastavila svoj pobjednički niz i drugoga dana natjecanja kada je bolja bila od Rusije s tri pogotka razlike (24:21). Iako je susret u prvome dijelu uistinu bio izjednačen Srbi sredinom nastavka serijom od četiri pogotka preokreću rezultat u svoju korist te potom više ne ispuštaju svoje vodstvo kako bi osigurali nova dva boda. Odličan je kod Srbije bio Radivojević sa sedam pogodaka, dok je isto toliko na suprotnoj strani zabio Šelestiukov.

Skupina B

Prvi ogled dana u Ljubuškom, u hrvatskoj skupini B, pripao je sjajnoj Švicarskoj koja naprosto korača prema knock-out fazi te je na tom putu u sklopu drugoga kola uvjerljivo bila bolja od Alžira. Nakon tijesne pobjede nad Nizozemskom na otvaranju svjetske smotre Švicarci su dobro krenuli u ogled s Alžirom te su na poluvremenu osigurali tri pogotka prednosti (16:13). Međutim, Alžir se, za razliku od dana ranije, ovoga puta nije odlučio odmah predati te je u uvodnim minutama nastavka pa sve do 47. minute i rezultata 21:25 dobro mučio svog suparnika. Na koncu Švicarska se predvođena nanovo sjajnim vratarom Nikolom Portnerom i njegovih ukupno 16 obrana te raspoloženim Lukom Marošom i njegovih sedam pogodaka odvaja na velikih devet razlike (33:24). Najbolji kod Alžira bio je, pak, Hichem Daoud s pet golova.

Katar se u svom drugome ogledu na turniru vidno poboljšao, no ni to mu nije pomoglo da osvoji svoje prve bodove, naime, Nijemci su jednostavno bili bolji. Međutim, branitelj naslova prvaka svijeta dobro se namučio kako bi izborio svoje slavlje budući da je na poluvremenu za svojim suparnikom zaostajao dva pogotka (10:12) te je u nastavku morao dati sve od sebe kako bi preokrenuo rezultat u svoju korist. Katar je, pak, ponovno pokazao kako može voditi tijekom cijelog susreta, no nedostaje mu jaka završnica u kojoj bi zadržao svoje vodstvo. Nakon što je Njemačka izborila izjednačenje 16:16 serijom 7-1 odvaja se na potom nedostižnih 23:17 i na koncu slavi 27:22.

Skupina C

Slovenci su u Sarajevu nakon uzbudljivog i napetog dvoboja s Mađarskom te naposljetku i ostvarene pobjede nastavili u istome tonu i drugoga dana natjecanja kad su bez ikakvih problema svladali Argentinu. Na poluvremenu su Slovenci već imali 11 pogodaka prednosti (16:5) da bi na koncu slavili s velikih 31:17.

Korea se, pak, namučila s Kongom u svom drugom nastupu na SP-u, a iako nije prikazala igru od dana ranije kada je osigurala remi s domaćinom svjetske smotre na koncu je slavila 27:24. Domaćin smotre je, pak, osigurao i svoja prva dva boda na turniru, naime, u ogledu s Mađarima sjajnim je otvaranjem nastavka osigurao prednost dovoljnu za konačno slavlje. Naime, rukometaši BiH na predah odlaze sa zaostatkom od pet pogodaka (11:16) da bi do 44. minute u potpunosti zaustavili sve pokušaje Mađara i upisali devet pogodaka u nizu za vodstvo 20:16 koje potom više ne ispuštaju iz ruku te na koncu slave 25:21. Gradan, Halilković i Malinoviću pobjedi svoje momčadi sudjelovali su s po četiri pogotka, dok je vrlo dobar kod Mađara bio Szollosi sa šest golova.

Skupina D

Nakon što su se Šveđani prvoga dana natjecanja punih 45 minuta dobro mučili s reprezentacijom Kuvajta u svom drugome su nastupu na Svjetskom prvenstvu posložili svoje redove te upregnuli snage od samoga starta. Egipat s druge strane nije izgledao ni približno onoliko moćno i dobro kao na otvaranju kada je osigurao remi sa Španjolcima. Švedska je rano povela u susretu (3:0, 10:4) u kojemu obrana Egipta nije nimalo funkcionirala te je stoga do poluvremena u potpunosti riješila pitanje pobjednika (16:8). U nastavku su Šveđani samo povećavali svoju prednost pa tako odlaze na 22:12 te konačnih 34:21. Odličan je kod Švedske bio Petterson s pet pogodaka, dok je Osama Mohamed za Egipat zabio četiri gola.

U Zenici je Španjolska u drugome kolu nakon iznenađujućeg i nimalo ugodnog remija s Egiptom prvoga dana natjecanja stigla i do svoje prve i nadasve uvjerljive pobjede. Od prve minute Španjolci su dominirali susretom te su na koncu upisali slavlje s velikih 17 pogodaka razlike (38:21). U posljednjem susretu dana skupine D je Brazil snage odmjerio s Kuvajtom te je siguran bio od samoga starta da bi konačno osigurao pobjedu 25:23.

Svjetsko juniorsko rukometno prvenstvo, BiH, 2. kolo:

Skupina A
Angola - Tunis 23:26
Danska - Francuska 29:26
Srbija - Rusija 24:21

Skupina B
Alžir - Švicarska 24:33
Katar - Njemačka 22:27
Nizozemska - Hrvatska 23:29

Skupina C
Argentina - Slovenija 17:31
Koreja - Kongo 27:24
Mađarska - BiH 21:25

Skupina D
Egipat - Švedska 21:34
Čile - Španjolska 21:38
Kuvajt - Brazil 23:25

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!