Nogomet

Europska liga: St. Johnstone šokirao Rosenborg, Utrecht poražen u Luksemburgu

Igor Šestak • petak, 19.07.2013.
Europska liga: St. Johnstone šokirao Rosenborg, Utrecht poražen u Luksemburgu
Foto: EPA

Svi hrvatski predstavnici u Europskoj ligi u četvrtak su imali uspješne nastupe, a diljem Europe odigran je još čitav niz utakmica drugog pretkola. Iznenađenja nije nedostajalo pa su Rosenborg i Xanthi na svojim terenima poraženi od St. Johnstonea i Linfielda, a Utrecht na gostovanju kod Differdangea. U akciji su bili i brojni klubovi iz regije, kao i hrvatski nogometaši koji za život zarađuju u inozemstvu.

Zagrebački Dinamo u utorak je napunio mrežu prvaka Luksemburga, a u istoj se državi u četvrtak daleko lošije proveo nizozemski Utrecht. Na gostovanju kod Differdangea poražen je s 2:1 i na svom će terenu u uzvratu morati tražiti preokret. Sve je počelo odlično za Nizozemce i u drugoj su minuti poveli golom Mulenge, ali utakmicu je obilježio Marokanac Er Rafik koji je s dva pogotka donio senzacionalnu pobjedu Differdangeu.

Veliko iznenađenje dogodilo se i u Grčkoj gdje je Xanthi na svom terenu poražen od sjevernoirskog Linfielda s minimalnih 1:0. Jedini pogodak na utakmici postigao je Burns i doveo Linfield na prag povijesnog uspjeha. Šokirani su kućama otišli i navijači Rosenborga nakon što je njihov klub kod kuće poražen od škotskog St. Johnstonea, također 1:0. Strijelac pogotka za Škote bio je Wright.

Gruzijska Dila slavila je s čak 3:0 protiv danskog Aalborga, a u red iznenađenja svakako se mogu svrstati neriješeni ishodi Vallette i Minska (1:1) te praške Sparte i Häckena (2:2). Česi su imali 2:0 zahvaljujući golovima Lafate, no švedski je klub u posljednjih 20 minuta stigao do izjednačenja i stvorio si povoljnu situaciju uoči uzvrata.

Od klubova iz regije svakako treba izdvojiti odličan rezultat ljubljanske Olimpije. Na stadionu Stožice svladala je slovačku Žilinu s 3:1, a svih 90 minuta u pobjedničkoj je momčadi odigrao hrvatski nogometaš Davor Bagarić. Strijelci za Olimpiju bili su Šporar, Đurkovič i Ivelja, a gol nade za Slovake postigao je Škvarka.

Široki Brijeg i Sarajevo poraženi su rezultatom 3:2 kod Irtysha u Pavlodaru odnosno Kukësija u Tirani. Za Široki su od Hrvata igrali Vedran Ješe, Zvonimir Blaić i Zoran Plazonić, a za Sarajevo Mario Tadejević. Zrinjski je na svom terenu remizirao s Botevom. Jedini pogodak za domaćine postigao je Deni Simeunović, dok je strijelac za Bugare bio Kortzorg.

Jagodina se na svom terenu nije uspjela othrvati daleko snažnijem Rubinu iz Kazana i poražena je s 3:2. Strijelci za rusku momčad bili su Prudnikov, Natcho i Rondon. Uspješne su nastupe imale Crvena zvezda i Vojvodina te upisale pobjede rezultatom 2:0. Zvezda protiv islandskog IBV-a, a Vojvodina protiv Honveda. Svih 90 minuta za Vojvodinu je branio Matej Delač, dok je za poraženi mađarski klub nastupio Ivan Lovrić.

Miro Varvodić čuvao je vrata Qarabaga u pobjedi 2:1 protiv poljskog Piasta, Renato Kelić odigrao je svih 90 minuta u porazu Slovana iz Libereca kod latvijskog Skonta, a poraze su okusili i Matija Špičić u dresu Intera iz Bakua kod Tromsoa te Marin Oršulić u dresu Hazara iz Lankarana kod Maccabi Haife. Slast pobjede osjetili su Andro Švrljuga i Luka Perić čiji je Žalgiris s 2:0 bio bolji od Pjunika.

Status favorita opravdali su Lech Poznan protiv Honke, Hapoel Tel-Aviv protiv bugarskog Beroea, Thun protiv gruzijske Chikure i Trabzonspor protiv irskog Derry Cityja. Rudar Pljevlja je teško stradao kod Slaska u Wroclawu, a Standard Liege je s 3:1 svladao KR na Islandu.

Uzvratne utakmice na rasporedu su idućeg tjedna.

Europska liga, drugo pretkolo:
Dila - Aalborg 3:0
Irtysh - Široki Brijeg 3:2
Ventspils - Jeunesse Esch 1:0
Mladost Podgorica - Senica 2:2
Honka - Lech Poznan 1:3
Qarabag - Piast Gliwice 2:1
Shakhtyor - Milsami 1:1
Skonto - Slovan Liberec 2:1
Beroe - Hapoel Tel-Aviv 1:4
Zrinjski - Botev Plovdiv 1:1
Tromso - Inter Baku 2:0
Stromsgodset - Debrecen 2:2
Maccabi Haifa - Hazar Lankaran 2:0
Petrolul Ploiesti - Vikingur 3:0
Černomorec Odesa - Dacia 2:0
Anorthosis - Gefle 3:0
IFK Göteborg - Trenčin 0:0
Rosenborg - St. Johnstone 0:1
Malmö - Hibernian 2:0
Hodd - Aktobe 1:0
Kukësi - Sarajevo 3:2
Thun - Chikura 2:0
Differdange - Utrecht 2:1
Valletta - Minsk 1:1
Jagodina - Rubin Kazan
Žalgiris - Pyunik 2:0
Sparta Prag - Häcken 2:2
Xanthi - Linfield 0:1
Crvena Zvezda - IBV 2:0
Vojvodina - Honved 2:0
Trabzonspor - Derry City 4:2
Astra Giurgiu - Omonia Nicosia 1:1
Slask Wroclaw - Rudar 4:0
Olimpija - Žilina 3:1
Breidablik - Sturm Graz 0:0
KR - Standard Liege 1:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!