Nogomet

Jovanović: "Prvi nalazi sportske inspekcije iz HOO-a i HNS-a nisu ohrabrujući"

Ivana Strahija • srijeda, 24.07.2013.
Jovanović: "Prvi nalazi sportske inspekcije iz HOO-a i HNS-a nisu ohrabrujući"
Foto: Aldo Šuran

Ministar Željko Jovanović kaže kako sportska inspekcija radi svoj posao, ali da je Hrvatima kazna često najbolja prevencija. Inspektori su, kaže ministar, pronašli nepravilnosti u dva najvažnija sportska saveza...

U opsežnom intervjuu za T Portal, ministar sporta i obrazovanja Željko Jovanović komentirao je aktualna zbivanje u zemlji, politici i sudstvu, a odgovorio je i na pitanja o sportskoj inspekciji.

Na konstataciju kako se čini da sportska inspekcija za sada nema nikakvog učinka, Jovanović je kazao: "Je li rezultat samo presuda ili i činjenica da inspekcije potiču udruge, klubove i saveze da se ponašaju odgovornije, da transparentnije donose odluke, da daleko marljivije raspolažu proračunskim sredstvima... Ja mislim da je već to uspjeh."

No, dodatno je objasnio kako je prvih šest mjeseci rada sportske inspekcije bio "grace" period za sportske udruge: "Hrvatska je društvo u kojemu je nerijetko najuspješnija prevencija - jedna dobra kazna! Zatvorska, novčana, nije bitno... Dosad smo imali stav da će prvih šest mjeseci rada inspekcije biti preventivno, dakle da ćemo ukazivati na greške i probleme, poticati da se oni isprave"

Milosti međutim više nema, naglasio je Jovanović: "Šest mjeseci je prošlo, stigla je druga polovica godine i inspektori se u ovom trenutku nalaze u nekim vrlo bitnim savezima, poput Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog nogometnog saveza i kluba Dinamo. Prije toga su bili u Hajduku. Radimo na temelju prijava, ali i očekivanja javnosti te mogu reći da prvi nalazi iz HOO-a i HNS-a nisu ohrabrujući. No treba pričekati otprilike mjesec dana da se donese konačni sud o HOO-u i HNS-u, a javnost će biti upoznata s tim..."

Posebni je slučaj, kaže ministar, GNK Dinamo, u kojem ima posebno mnogo posla kako bi se pregledala sva dokumentacija i na temelju toga donio zaključak. "Bitno je objasniti da sportska inspekcija ne može donijeti odluku preko noći - treba pregledati stotine i tisuće stranica različitih dokumenata da bi se vidjelo na koji način su se donosile odluke, jesu li se poštivali pravni akti i kako se trošio proračunski novac. Ukoliko se posumnja na bilo što netransparentno i nezakonito, onda treba raditi dodatne analize jer se odluke ne smiju donijeti 'preko koljena', bez vrlo čvrstih dokaza. Pogotovo odluke koje možda znače i kazneni progon."

Interesantno, Jovanović se osvrnuo i na način na koji Dinamo većinu svojih upravljačkih procesa drži daleko od javnosti: "Dinamo je zaista najbolji primjer, jer kad je riječ o članovima, simpatizerima i navijačima, Dinamo ne posluje onako kako bi jedna transparentna udruga trebala postupati. Sve se radi u interesu jednog malog kruga ljudi, što izaziva ogromno nezadovoljstvo među ljubiteljima Dinama, ali i ljubiteljima nogometa u Hrvatskoj", kazao je ministar dodavši da s Ministarstvom uprave priprema izmjene u oba zakona koji se tiču sportskih kolektiva, a koje bi trebale njihov rad učiniti javnim.

Na kraju se Jovanović osvrnuo i na "svoju" Rijeku, klub čije utakmice gleda svakog vikenda i opovrgnuo glasine da se klub s Kantride pretvara u Dinamo 3: "Mislim da je posao koji se radi u Rijeci, započet Miškovićevim novcem, entuzijazmom, energijom i vizijom, uz ogromno iskustvo i znanje koje ima sportski direktor Srećko Juričić te uz trenera Keka, putokaz kako bi trebalo riješiti problem nogometa u Hrvatskoj. Iskreno mislim da je dovođenje ove priče u bilo kakvu vezu s Mamićem nezasluženo bacanje sjene na sjajan projekt u Rijeci."

Tome je dodao: "Utakmica Hajduka i Rijeke ovog vikenda je nešto najbolje što sam vidio unazad nekoliko godina. I zbog broja gledatelja, i zbog ambijenta, i zbog navijanja - ajde, dobro, bilo je nekoliko poruka kojima ondje nije bilo mjesto - i zbog zalaganja, i zbog dobre igre... Reći ću da je i rezultat bio pravedan, mada znam da se neki navijači neće složiti. To je pravi put, a nadam se da će i Hajduk naći pravi put i zajednički jezik s investitorima, da će poslati ozbiljnije ponude od one prve."

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Novi lik25.07.2013. u 10:47
    koji jadnik sa dvije mjerne duzine,pravi dizac tegova...
    Novi lik
  • Obrisan korisnik24.07.2013. u 19:22
    kak su se o hajduku vec ocitovali (objavljeno je u novinama da jovanoviceva inspekcija nije nasla nikakvih nepravilnosti - i to u klubu koji stalno pretace iz supljeg u prazno i nema kome nije duzan) a za dinamo ce trebati mjeseci da se pregleda sva dokumentacija...covjece, nakprije je ta... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.07.2013. u 16:08
    Kako su inspekcije ušle u Hajduk (čeka se očitovanje) i sada u Dinamo, HNS, HOO, onda očekujemo da s vremenom uđu i u Rijeku, i u Slaven Belupo, etc. Tko god se imalo ogriješio o Zakon treba biti kažnjen. Bez popusta!!! Ako se radi o individuama treba ih se javno prozvati, ili ako se radi o klubu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.07.2013. u 15:51
    hapsi maminja
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.07.2013. u 14:00
    Jeli se to meni čini ili jovanović već unaprijed (prije negoli je pravedna i časna inspekcijska služba pročitala tisuće dokumenata koje trebaju pročitati) govori koji klub ima transparentno poslovanje a koji nema, koji klub ide u pravom smjeru a koji ne ide? Kako se ne smije "diskreditirati" Rijeku... [više na forumu]
    Obrisan korisnik