Tenis

Federer praznih ruku u Gstaadu, Nijemac priredio iznenađenje dana

Ivor Krapac • četvrtak, 25.07.2013.
Federer praznih ruku u Gstaadu, Nijemac priredio iznenađenje dana
Foto: EPA

Roger Federer nije se dugo zadržao na zemljanim terenima Gstaada, gdje ga nije bilo od 2004. godine. Veliki Švicarac se ove godine vratio na zemljaški ATP turnir u domovini, ali na njegovu žalost i razočaranje sviju koji su ga došli gledati, oprostio se već u prvom nastupu, u osmini finala...

Poslije ranog ispadanja na travi Wimbledona, s porazom od Sergija Stahovskog u drugom kolu, Roger Federer je početkom srpnja izmijenio prvotni kalendar ovogodišnjih nastupa i odlučio zaigrati na dva ATP turnira na zemljanim terenima, u Hamburgu i Gstaadu, ali ta promjena plana nije mu donijela jako puno sreće. Prošlog tjedna u Hamburgu došao je do polufinala, s neočekivanim porazom od Federica Delbonisa na toj prepreci, dok mu je u Švicarskoj učinak bio još slabiji.

Kao i prošlog tjedna u Hamburgu, Federer se i u Gstaadu u svojem prvom nastupu susreo s Nijemcem Danielom Brandsom, od kojega je u Njemačkoj u drugom kolu bio jači s 3:6, 6:3 i 6:2. Tjedan kasnije, Brands je bio spreman za uzvrat - 26-godišnji njemački tenisač, 55. na svijetu, probio se u četvrtfinale sa 6:3 i 6:4, ostavivši velikog Švicarca u lošem raspoloženju nedugo prije početka ljetne sjevernoameričke turneje.

Federer bi naredni nastup trebao imati na Masters 1000 turniru u Montrealu, koji je na rasporedu od 5. do 11. kolovoza.

Poslije ovog poraza, trenutno peti tenisač svijeta će u Kanadu krenuti sa samo jednim naslovom u sezoni, sredinom lipnja na travi Hallea. Pored toga, Federer ima i još tek jedno finale, u svibnju na zemlji Rima, dok je na tri dosadašnja ovogodišnja Grand Slam turnira bio najbolji na Australian Openu, na kojem je došao do polufinala.

Rani poraz u Gstaadu velikom Švicarcu nije bio nepoznanica u ranoj fazi karijere, prvo s četiri uzastopna ispadanja u prvom kolu, pa s padom u osmini finala 2002. godine. Sezonu potom došao je do finala, s porazom od Jirija Novaka u pet setova, a 2004. je osvojio naslov - nakon čega se nije vraćao sve do ovogodišnjeg nastupa.

Osim prvopostavljenog domaćeg aduta, u četvrtak je ispao i treći nositelj, Srbin Janko Tipsarević. U slabom izdanju, Tipsarević je u osmini finala uzeo samo četiri gema protiv Nizozemca Robina Haasea, koji ga je ispratio sa 6:2 i 6:2.

ATP Gstaad, osmina finala:
Brands (Njemačka) - Federer (Švicarska, 1) 6:3, 6:4
Hanescu (Rumunjska) - Bautista Agut (Španjolska, 8) 7:6(2), 3:2, predaja Bautiste Aguta
Granollers (Španjolska) - Delbonis (Argentina) 6:2, 7:5
Haase (Nizozemska) - Tipsarević (Srbija, 3) 6:2, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisTop temaATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.07.2013. u 00:26
    nesto se cudno sa njime događa,ovo je ravno debaklu stakorsky,pa đe bonis pa sad ovaj brandez.
    Obrisan korisnik
  • teniosac25.07.2013. u 22:57
    imam osjećaj da će se ove godine na US openu prelomiti,hoće li igrati ili ne igrati..
    teniosac
  • Obrisan korisnik25.07.2013. u 22:57
    a mozda da ti probas odje*at s ovog foruma! osvoji ti 77 turnira pametnjakovicu pa onda nesto pisi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.07.2013. u 22:14
    Mozda da proba na challengerima moza bi stogod osvojio! :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.07.2013. u 21:57
    ipak je steta da ode u mirovinu, mislim da je sad u fazi kad mu se moze dogoditi ovakav kiks ali i da jos uvijek moze pokazati da je carobnjak i osvojiti veliki turnir. treba on dobro razmisliti o svemu
    Obrisan korisnik