Nogomet

Video: Islanđani šokirali Sturm, a Luksemburžani Utrecht

Branimir Korać • petak, 26.07.2013.
Video: Islanđani šokirali Sturm, a Luksemburžani Utrecht
Foto: EPA

Drugo pretkolo Europske lige nije bilo "cijepljeno" od iznenađenja. Nekoliko izrazitih favorita nije prošlo dalje, a prvenstveno se to odnosi na Utrecht koji je ispao od luksemburškog Differdangea...

Drugo pretkolo Europske lige bilo je samo uvod u sva uzbuđenja koja nas očekuju u trećem pretkolu. Odigran je niz zanimljivih susreta, a u nekima su svoj doprinos davali i hrvatski nogometaši.

Internacionalna momčad Rubina iz Kazana sa svega dva Rusa u prvih 11 već u prvom dvoboju protiv Jagodine imala je prednost 3:2 i to je uspjela "nadograditi" u uzvratu. Rubin je slavio s minimalnih 1:0 pogotkom Turčina Gökdeniza Karadeniza u 52. minuti susreta.

Parovi 3. pretkola

Černomorec - Crvena zvezda
Široki Brijeg - Udinese
Ventspils - Maccabi Haifa
Dinamo Minsk - Trabzonspor
Slask Wroclaw - Club Brugge
Trenčin - Astra
Swansea City - Malmö
Petrolul Ploiesti - Vitesse
Slovan Liberec - Zürich
Aktobe - Breidablik
Randers - Rubin Kazan
Žalgiris Vilnius - Lech Poznan
Sevilla - Mladost Podgorica
Hajduk - Dila Gori
Kukesi - Metalurh Doneck
Pandurii - Hapoel Tel Aviv
Tromso - Differdange
Motherwell - Kuban Krasnodar
Saint-Etienne - Milsami
Jablonec - Stromsgodset
Karabah - Gefle
Rijeka - Žilina
Asteras Tripolis - Rapid Beč
Botev - Stuttgart
Estoril - Hapoel Ramat Gan
Vojvodina - Bursaspor
Xanthi - Standard Liege
Hacken - Thun
Minsk - St. Johnstone

Miro Varvodić s azerbajdžanskim Karabahom prošao je u treće pretkolo iznenadivši poljski Piast. Karabah je na svom travnjaku slavio 2:1, a onda je na gostovanju u Poljskoj u produžetku stigao do prolaza. Već u osmoj minuti Karabah je stigao do vodstva golom Nizozemca Leroya Georgea, međutim do poluvremena su domaćini uspjeli preokrenuti rezultat i vratiti stvari na početak golovima Mateusza Matrasa i Marcina Robaka. Novih pogodaka nije bilo sve do početka drugog produžetka kada je Kongoanac Ulrich Kapolongu zabio za 2:2 i prolaz Azerbajdžanaca u čijem je sastavu Varvodić branio cijelu utakmicu.

Rijeka će igrati protiv Žiline koja je uspjela nadoknaditi zaostatak iz prve utakmice protiv Olimpije. Žilina je na svom stadionu bila bolja s 2:0 i zahvaljujući golu u gostima ide dalje. Junak Slovaka bio je veznjak Jakub Paur koji je postigao oba pogotka, jedan krajem prvog, a drugi krajem drugog poluvremena. U sastavu Olimpije svih 90 minuta odradio je Dalibor Bagarić.

Žalgiris je uspio sačuvati prednost iz prvog susreta protiv Pjunika i na kraju se provukao u treće pretkolo. Na svom travnjaku slavio je 2:0 da bi se našao pod pritiskom Armenaca u uzvratu. Domaćin je do vodstva stigao u 55. minuti preko Viulena Ajvazjana i zatim krenuo po drugi pogodak. Međutim na vratima je bio raspoloženi Armantas Vitkauskas, a kada domaćin nije uspio postići pogodak, u 88. minuti iz kaznenog udarca Mantas Kuklys završava priču nakon što je Andrius Velička srušen u 16 metara. U sastavu Žalgirisa svih 90 minuta odradili su Luka Perić i Andro Švrljuga.

Iznenađenje je priredio islandski Breidablik koji je u Grazu svladao momčad Sturma s 1:0 i s istim ukupnim rezultatom prolazi dalje. Pogodak za prolaz zabio je u 39. minuti Ellert Hreinsson. Nakon toga je Sturm žestoko pritisnuo, tražio preokret, ali nije mogao do pogotka i neočekivano ispada iz natjecanja.

Tromsö se provukao na gostovanju u Bakuu kod Intera i poražen je samo s 1:0. U prvom dvoboju je slavio rezultatom 2:0 i ovaj poraz ga nije izbacio iz trećeg pretkola. Inter je poveo u 76. minuti preko Bačane Ckadadzea. Do kraja susreta Tromsö se uspio obraniti i proći dalje. U domaćem sastavu Matija Špičić nije ulazio u igri.

Marin Oršulić je teško stradao s Hazarom na domaćem terenu protiv Maccabija iz Haife. Izraelci su slavili čak s 8:0 i s ukupnih 10:0 prolaze dalje. Oršulić je u ovoj katastrofi domaćina sudjelovao svih 90 minuta, a strijelci za goste bili su po dva puta Shimon Abuhatzira i Ruben Rayos te po jednom Hen Ezra, Yaniv Katan, Alon Turgeman i Eyal Golasa.

Prava drama odvijala se u Švedskoj gdje je Gefle ugostio samouvjereni Anorthosis i stigao do velikog preokreta. Ciprani su u prvoj utakmici slavili 3:0, međutim nisu sačuvali tu veliku prednost. Gefle je poveo u 25. minuti preko Jakoba Orlova, a kada je u 67. minuti Alexander Faltsetas povisio na 2:0 pojavila se nada za domaćina. Uslijedio je pritisak i šok za Anorthosis u završnici. Prvo je u 86. minuti Orlov zabio za 3:0, a onda je minutu kasnije Mikael Dahlberg zabio i četvrti pogodak što je odvelo Šveđane dalje.

Praška Sparta nije uspjela eliminirati Häcken iako je na uzvrat u Švedsku stigla s velikim nadanjima. Do 84. minute Česi se su nadali, a onda je Martin Ericsson doveo Häcken u vodstvo i Spartine akcije su naglo palo. U preostalom vremenu nije uspjela doći do pogotka i nakon 2:2 iz Praga, oprostila se od Europe.

Uz dosta muke u treće pretkolo plasirao se Liberec koji je na svom travnjaku svladao Skonto s 1:0. Kongoanac Delarge postigao je jedini pogodak za domaćina i to u 14. minuti susreta. Skonto do kraja susreta nije uspio doći do pogotka i Liberec je prošao dalje s Renatom Kelićem svih 90 minuta na travnjaku.

Iako je Zrinjski trebao postići pogodak na gostovanju kod Boteva za prolaz, nije uspio pritisnuti Bugare. Botev je na kraju slavio rezultatom 2:0, a oba pogotka postigao je u posljednjih deset minuta. Strijelci su bili Marian Ognjanov i Todor Nedelev. Prvi susret ova dva protivnika u Mostaru završen je rezultatom 1:1.

Koliko god ismijavali Folu i njezine nogometne mogućnosti, momčad koja je završila iza nje u luksemburškom prvenstvu u dvije utakmice je izbacila nizozemski Utrecht. Differdange je kreirao najveće iznenađenje drugog pretkola i nakon pobjede 2:1 u Luksemburgu, u Nizozemskoj je odigrao 3:3 i prošao dalje. Zambijac Jacob Mulenga bio je raspoložen i postigao sva tri pogotka za Utrecht te odveo svoju momčad do 3:1 te u tom trenutku do prolaza. Međutim, Geoffrey Franzoni je smanjio na 3:2, a zatim je Yannick Bastos zabio treći gol za luksemburšku momčad i potpuno šokirao Nizozemce.

Hajdukov protivnik u trećem pretkolu bit će gruzijski Dila Gori koji je na gostovanju kod Aalborga izdržao i ostao bez primljenog pogotka. Susret je završio bez pogodaka nakon što je Dila Gori dobio prvi susret s 3:0. Danci su cijelim tijekom susreta pritiskali, imali su veliku inicijativu, ali nisu bili precizni u završnici.

Bez većih problema dalje je prošla Vojvodina koja je u Budimpešti svladala Honved s 3:1. U Novom Sadu je bilo 2:0 za Vojvodinu i već kada su Nemanja Bilbija i Enver Alivodić doveli Vojvodinu u vodstvo 2:0 u prvom poluvremenu, sve je bilo jasno. Drissa Diarra je tek smanjio zaostatak Mađara nakon čega je u drugom dijelu Stojan Vranješ zapečatio sudbinu domaćina. Matej Delač i Mario Barić na jednoj strani te Ivan Lovrić na drugoj odradili su svih 90 minuta.

U trećem pretkolu je i Široki Brijeg koji je na svom travnjaku s 2:0 bio bolji od kazahstanskog Pavlodara. Kako je u prvom susretu Pavlodar bio bolji s 3:2, Široki je s ukupnih 4:3 osigurao prolaz golovima Vedrana Ješea i Jure Ivankovića.

Veliki pritisak izdržao je u Sarajevu albanski Kukesi koji je čiste mreže napustio Sarajevo i eliminirao istoimenog domaćina. Kukesi je u prvoj utakmici slavio 3:2 i u drugoj utakmici se grčevito branio i obranio. Domaćin može žaliti za brojnim prilikama, posebno onom iz 51. minute kada Melunović nije realizirao kazneni udarac.U domaćem sastavu Marko Tadejević je odigrao svih 90 minuta.

Europska liga, drugo pretkolo:
Minsk - Valetta 2:0 (1:1)
Rubin Kazan - Jagodina 1:0 (3:2)
Milsami - Soligorsk 1:1 (1:1) 5:3 11m
Trenčin - IFK Göteborg 2:1 (0:0)
Rudar Pljevlja - Slask 2:2 (0:4)
Piast - Karabah 2:2 (2:1, 1:2) produžetak
Žilina - Olimpija 2:0 (1:3)
Čikhura - Thun 1:3 (0:2)
Aktobe - Hodd 2:0 (0:1)
Pjunik - Žalgiris 1:1 (0:2)
Sturm - Breidablik 0:1 (0:0)
Inter Baku - Tromsö 1:0 (0:2)
Jeunesse Esch - Ventspils 1:4 (0:1)
Hazar Lenkoran - Maccabi Haifa 0:8 (0:2)
Gefle - Anorthosis 4:0 (0:3)
Häcken - Sparta Prag 1:0 (2:2)
Hapoel Tel Aviv - Beroe 2:2 (4:1)
Liberec - Skonto Riga 1:0 (1:2)
Omonia - Astra 1:2 (1:1)
Pandurii - Levadia 4:0 (0:0)
Dacia - Černomorec 2:1 (0:2)
Botev - Zrinjski 2:0 (1:1)
Senica - Mladost Podgorica 0:1 (2:2)
Utrecht - Differdange 3:3 (1:2)
Vikingur - Petrolul 0:4 (0:3)
Aalborg - Dila Gori 0:0 (0:3)
Debrecen - Strömsgodset 0:3 (2:2)
Honved - Vojvodina 1:3 (0:2)
Standard Liege - KR Reykjavik 3:1 (3:1)
Široki Brijeg - Irtiš Pavlodar 2:0 (3:4)
Vestmannaeyjar - Crvena zvezda 0:0 (0:2)
Derry City - Trabzonspor 0:3 (2:4)
Hibernian - Malmö 0:7 (0:2)
Lech - Honka 2:1 (3:1)
Linfield - Xanthi 1:2 (0:1, 1:0) produžetak
St. Johnstone - Rosenborg 1:1 (1:0)
Sarajevo - Kukesi 0:0 (2:3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH26.07.2013. u 11:51
    I ovaj promašaj je bitan kao pokazatelj kako se ''vrlo kvalitetan'' igrač može spetljati u odlučujućem trenutku.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik26.07.2013. u 11:44
    Široki Brijeg je hrvatski klub iz Herceg-Bosne! Brat uz brata Hrvat uz Hrvata!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.07.2013. u 09:25
    Zasto je Široki bitan? :)
    Obrisan korisnik
  • torrente8726.07.2013. u 02:58
    Kad ste već negdje iskopali ovaj totalno nebitan promašaj Kazahstanaca, mogli ste se potrudit i stavit golove s utakmice Širokog..
    torrente87