Rukomet

Šveđani se okitili svjetskim zlatom u BiH, Španjolci se morali zadovoljiti srebrnim odličjem

Iz Sarajeva:Zvonka Keliš • nedjelja, 28.07.2013.
Šveđani se okitili svjetskim zlatom u BiH, Španjolci se morali zadovoljiti srebrnim odličjem
Foto: Davor Sajko

Juniorska rukometna reprezentacija Švedske okitila se ove nedjelje poslije podne u Bosni i Hercegovini svjetskim zlatom nakon uistinu velike i uzbudljive borbe s aktualnim europskim prvacima Španjolcima koji su se tako morali pomiriti s drugim mjestom na svijetu.

Švedska-Španjolska 28:23 (12:10)

Svjetsko juniorsko prvenstvo, BiH
Finale, SARAJEVO - Olympic Hall Zetra
Suci: Gatelis/Mazika (Litva)

Švedska: Johannesson (9 obrana), Holmen; Andersson 1, Lagergen 6, Leijonberg, Berg 6, Flodman, Forsell Schefvert, Freiman 2, Pettersson 2, Stenmalm 1, Mansson, Ostlund 3, Pujol 2, Lindskog 5, Nygren
Izbornik: Magnus Andersson

Španjolska: Arguillas (9 obrana), Donderis (2 obrane); Porras 1, Plaza, Kramarz, Amigo 1, Costoya 3, Chapela, Molina, Dujšebajev 5, Reixach 3, Saez 2, Fernandez 4, Cacheda 2, Nolasco, Sole 2
Izbornik: Daniel F. Nieves Sanchez

Sedmerci: Švedska:2/3 ;Španjolska:2/3
Isključenja: Švedska: 12 min. ; Španjolska: 8 min.

Finale Svjetskog juniorskog prvenstva u BiH donijelo je uistinu zanimljiv i uzbudljiv dvoboj reprezentacija Švedske i Španjolske koje su punih 60 minuta vodile pravu borbu za odličje zlatnoga sjaja koje na koncu ipak pripada švedskim juniorima, dok se oni španjolski moraju zadovoljiti svjetskim srebrom.

Najbolja sedmorka

lijevo krilo: Andreas Berg (Švedska)

lijevi vanjski: Quentin Minel (Francuska)

srednji vanjski: Pablo Cacheda (Španjolska)

desni vanjski: Alex Dujšebajev (Španjolska)

desno krilo: Ante Tokić (Hrvatska)

pivot: Pablo Porras (Španjolska)

golman: Peter Johannesson (Švedska)

MVP - Phillip Stenmalm (Švedska)

Susret u sarajevskoj Zetri otvara Pujol pogotkom za švedskih 1:0 nakon čega na drugoj strani odmah uzvraća Costoya. Međutim, kreće tada švedski stroj i vrlo brzo se odličnim obranama svog vratara Johannessona te vrlo dobrom realizacijom u napadu odvaja na velikih 5:1. Španjolska je vidno uzdrmana te uzima svoju drugu minutu predaha u svega osam minuta igre, no ni to joj ne pomaže budući da se Šveđani odvajaju na 7:2 i 9:4.

Bude se tada lagano Španjolci te sustižu prednost Šveđana na svega dva pogotka razlike (11:9) za koje, pak, s linije sedam metara biva zaslužan Reixach. Do odlaska na predah postignut je još po pogodak s obje strane te rezultat na poluvremenu stoga glasi 12:10 za Šveđane.

Uistinu uzbudljivo bilo je u nastavku dvoboja u koji kao da ulaze probuđeniji i motiviraniji Španjolci, aktualni europski prvaci, naime, prvo preko lijepog pogotka Alexa Dujšebajeva otvaraju drugo poluvrijeme te se približavaju na svega gol zaostatka (11:12), a iako se potom na suprotnoj strani ukazuje Lindskog koji Švedsku odvaja na sigurnijih 15:12 vrijeme je da se Španjolcima priključi i njihov vratar Argüillas koji tada zaključava svoja vrata.

Upravo to koriste Saez, Reixach te Fernandez za poravnanje rezultata na 17:17 sredinom drugoga dijela. Igralo se potom gol za gol, a dok se uistinu velika borba odvijala na terenu dvorane, publika u njoj biva sve glasnije u navijačkom nadmetanju. No, uslijed dva španjolska isključenja reprezentacija Švedske ponovno se odvaja od svog suparnika te sedam minuta prije kraja finalnog ogleda svjetske smotre čuva pet pogodaka prednosti (24:19).

U posljednje minute dvoboja ulazi se, prije svega, s velikom španjolskom željom za hvatanjem priključka, kao i velikom borbom vratara na obje strane. No, Švedska i tri minute prije konca čuva stečenu prednost, drži vodstvo 26:22, a konačno zlatnu medalju osvaja slavljem 28:23.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.07.2013. u 15:57
    evo ono sto sam napisao to se i ostvarilo,sve ide po planu uvijek su tu negdje oko 3 ili 4 mjesta otkako ih goluzdravi vodi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2013. u 00:52
    Goluža napravio odlican posao sa onakom reprezentacijom biti 4. Realno su tu negdje od 6-8 mjesta.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.07.2013. u 18:48
    to četvrto mjesto ide na dušu Goluži
    Obrisan korisnik