Vodeni sportovi

Meilutyte srušila prvi svjetski rekord u Barceloni

Ivor Krapac • ponedjeljak, 29.07.2013.
Meilutyte srušila prvi svjetski rekord u Barceloni
Foto: EPA

Drugi dan plivačkih natjecanja na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Barceloni obilježila je 16-godišnja Litavka Ruta Meilutyte, koja je odradila dvije odlične utrke na 100 metara prsno. U ponedjeljak su na rasporedu bile kvalifikacije i polufinale, a Meilutyte se u polufinalnoj utrci istaknula dolaskom do svjetskog rekorda na toj dionici...

Godinu dana nakon osvajanja olimpijskog zlata na 100 metara prsno, Ruta Meilutyte može se pohvaliti i vlasništvom svjetskog rekorda na toj dionici. 16-godišnja litavska plivačica je u ponedjeljak na Svjetskom prvenstvu u Barceloni bila izrazito raspoložena u svoja dva nastupa, a osobito će pamtiti poslijepodnevno polufinale, u kojem je srušila dosadašnji svjetski rekord Amerikanke Jessice Hardy, koja je 2009. godine isplivala 1:04.45 minuta.

Meilutyte je drugog dana plivačkih natjecanja na SP-u prošla "stotku" za 1:04.35 minuta, najavivši da je u Barcelonu došla u pravoj formi, spremna za još jedan veliki naslov, nakon onog lanjskog olimpijskog.

Mlada litavska plivačica bila je brža od svih konkurentica i u prijepodnevnim kvalifikacijama. Svoju utrku prošla je za 1:04.52 minuta, što je tada bio novi europski rekord, kao i rekord svjetskih prvenstava. Meilutyte je tada došla samo sedam stotinki do Hardy, a nekoliko sati kasnije je i srušila Amerikankin rekord.

Uz Litavku, u finale su se probile i Ruskinja Julija Efimova, Dankinja Rikke Moller Pedersen, Amerikanke Jessica Hardy i Breeja Larson, Ukrajinka Viktorija Solnceva, Šveđanka Jennie Johansson i Španjolka Marina Garcia Urzainqui.

Finalna utrka na 100 prsno na rasporedu je u utorak poslijepodne.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.07.2013. u 01:21
    cepelinas :) ..time se hrani !
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2013. u 22:23
    Šta te tu ima fascinirat?Biciklizam, trčački dijelovi atletike, plivanje...Znanost se razvija fascinantnom brzinom, a tu se sve svodi na to tko ima boljeg dilera, moš mislit da dijete od 16 godina, čije se tijelo mora razvijat još deset godina, obara rekorde svih vremena.
    Obrisan korisnik
  • Sejlor29.07.2013. u 21:45
    Fascinira me plivanje. U atletici rekordi stoje po 10-20 godina, ali u plivanju se konstantno ruse rekordi. Cak i kad su zabranili one kostime.
    Sejlor
  • Gips29.07.2013. u 20:38
    Divim se tim vrhunskim plivačima i plivačicama, zbilja ih je užitak gledati. Plivanje je stvarno prošlo kroz nekakvu evoluciju u zadnjih desetak godina i to nije floskula...
    Gips
  • Kojot_5029.07.2013. u 19:43
    Čime se ova hrani da mi je znat?
    Kojot_50