Vodeni sportovi

Sprenger pobijedio Van der Burgha, Cielo obranio naslov iz Šangaja

Ivor Krapac • ponedjeljak, 29.07.2013.
Sprenger pobijedio Van der Burgha, Cielo obranio naslov iz Šangaja
Foto: EPA

U reprizi njihove borbe za prvo mjesto s prošlogodišnjih Olimpijskih igara, Australac Christian Sprenger u ponedjeljak je na plivačkom Svjetskom prvenstvu u Barceloni uzvratio Južnoafrikancu Cameronu van der Burghu za lanjski poraz na 100 metara prsno u Londonu. Uz Australca, drugog dana SP-a su do najsjajnijeg odličja došli i Cesar Cielo na 50 metara delfin, Sarah Sjöström na 100 metara delfin i Katinka Hosszu na 200 metara mješovito...

Za razliku od prošle godine, kada je u dvoboju s Južnoafrikancem izgubio u finalu Olimpijskih igara u Londonu, australski plivač Christian Sprenger uspio je pobijediti Camerona van der Burgha na 100 metara prsno na novom velikom natjecanju, na Svjetskom prvenstvu u Barceloni. Sprenger je u ponedjeljak osigurao pobjedu u drugoj polovici utrke, nakon što je na okretu Van der Burgh bio u vodstvu, a do cilja je došao za 58,79 sekundi. Drugoplasirani Južnoafrikanac isplivao je 58,97, a Brazilac Felipe Lima osigurao je brončano odličje s 59,65 sekundi. Korak do medalje bio je Slovenac Damir Dugonjič, koji je za Limom zaostao samo tri stotinke.

Pobjedom u Barceloni, australski adut uzvratio je Van der Burghu za poraz u prošlogodišnjem finalu OI, u utrci u kojoj je Južnoafrikanac došao do svjetskog rekorda (58,46 sekundi). No, ta utrka postala je poznata i zbog priče koja se dogodila kasnije. Van der Burgh je naknadno priznao da je poslije uskoka u bazen ispod vode koristio više delfinovih zamaha nego je to dozvoljeno, što se Australcima nije svidjelo, iako je Južnoafrikanac dodao da je morao tako, tvrdeći da to radi i 99 posto njegovih konkurenata. S tim, dodatnim podvodnim zamasima, Van der Burgh je u Londonu došao do pobjede, a Sprenger je morao čekati novu priliku - koju je iskoristio u ponedjeljak.

U drugom muškom finalu održanom drugog dana plivačkog SP-a, Cesar Cielo obranio je naslov na 50 metara delfin, na dionici na kojoj je Mario Todorović završio na 14. mjestu. Dvije godine nakon što je bio najbrži u Šangaju, 26-godišnji Brazilac došao je do novog svjetskog zlata na 50 delfin s 23,01 sekundi, četiri stotinke ispred Eugenea Godsoea, koji je završio na drugom mjestu. Američki plivač osvojio je srebro, a do bronce je doplivao Francuz Frederick Bousquet (23,11).

Cielu je zlato osvojeno u Barceloni bilo šesto najsjajnije odličje na velikim natjecanjima u 50-metarskim bazenima. Osim svjetskog zlata na 50 delfin u Šangaju, na tom SP-u bio je pobjednik i na 50 metara slobodno, a na istoj dionici ima i olimpijsko zlato 2008. u Pekingu i još jedan svjetski naslov, do kojega je došao 2009. u Rimu. Na SP-u u glavnom talijanskom gradu bio je najbrži i na 100 metara slobodno.

Sarah Sjöström, svjetska prvakinja na 100 metara delfin 2009. u Rimu, prekinula je "sušu" medalja s posljednja dva velika natjecanja, SP-a u Šangaju i OI u Londonu. 19-godišnja Šveđanka se unatrag dvije godine upoznavala s onim najmanje sretnim, četvrtim mjestom, ali u Barceloni se pobrinula za puno bolje vijesti, s novim svjetskim naslovom na 100 delfin.

Sjöström je u finalu isplivala 56,53 sekundi, a sve konkurentice ostale su daleko iza. Australka Alicia Coutts prošla je utrku za 56,97 sekundi i osvojila srebro, a brončano odličje pripalo je aktualnoj olimpijskoj pobjednici, Amerikanki Dani Vollmer (57,24), koja se po dolasku na SP požalila na bolest. U borbi za treće mjesto, Vollmer je za tri stotinke bila brža od Dankinje Jeanette Ottesen Gray.

Mađarica Katinka Hosszu je na 200 metara mješovito došla do svojeg ukupno drugog naslova svjetske prvakinje, nakon najsjajnijeg odličja na 400 mješovito 2009. u Rimu. Hosszu je prošla četiri dužine bazena za 2:07,92 minute, dok je australska plivačica Alicia Coutts s 2:09,39 minuta došla do svojeg drugog srebra u ponedjeljak poslijepodne. Do bronce je doplivala Španjolka Mireia Belmonte Garcia (2:09,45).

Kineskinja Ye Shiwen, aktualna olimpijska pobjednica na 200 i 400 mješovito, u Barceloni je bila slabija nego lani u Londonu. Završila je na četvrtom mjestu, s 2:10,48 minuta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.07.2013. u 20:59
    Zna li tko, kad nastupaju naši preostali plivači?
    Obrisan korisnik