Rukomet

Alex Dujšebajev: "Nadao sam se da ću zaigrati za Atletico, ali bit će mi lijepo i u Makedoniji"

Razgovarala:Zvonka Keliš • četvrtak, 01.08.2013.
Alex Dujšebajev: "Nadao sam se da ću zaigrati za Atletico, ali bit će mi lijepo i u Makedoniji"

Mladi španjolski rukometaš Alex Dujšebajev, ujedno sin jednog od najboljih rukometnih stratega današnjice, ovoga ljeta uistinu nema predaha. Naime, nakon što je redove Aragona zamijenio onim Atletica, njegov se novi/stari klub ugasio te je morao u potragu za novim, ali i na pripreme sa španjolskim juniorima s kojima je lovio svjetsko odličje u BiH. Promjenu klubova, gašenje Atletica te svjetsku smotru iza sebe mladi Dujšebajev u Sarajevu je prokomentirao upravo za Sportnet.

Alex Dujšebajev španjolski je juniorski rukometni reprezentativac, jedna od najvećih nada i talenata španjolskog rukometa te ujedno stariji sin sjajnog rukometnog stratega Talanta Dujšebajeva. 20-godišnji je desni vanjski rukometaš koji iza sebe ima nastupe samo na španjolskome tlu, naime, branio je boje Ciudad Reala, Naturhouse La Rioje te Aragona, dok je po koncu sezone iza nas kao najbolji strijelac Loge Asobal krenuo put Atletico de Madrida kako bi se dokazao i postao još bolji.

No, uslijed gašenja njegove stare/nove momčadi mladi Dujšebajev postao je meta brojnih klubova diljem Europe, a iako mu je ovo ljeto, kao i svako do sada bilo itekako radno budući da je sa svojim juniorima lovio svjetsko odličje u Bosni i Hercegovini, Španjolac se ipak uspio odlučiti za svoju novu sredinu te prvi izazov van Španjolske, točnije, za sjajan projekt makedonskog Vardara PRO. Ponešto o svojoj novoj i staroj sredini, kao i juniorskoj svjetskoj smotri Dujšebajev je stoga otkrio u razgovoru za Sportnet.

Aragon, Atletico de Madrid, Vardar PRO...

Zanimljivo je ovoga ljeta bilo mladom Dujšebajevu, naime, nakon sjajne sezone i dokazivanja u Aragonu vrijeme je bilo za povratak u Atletico. No, loša financijska situacija kluba dovela je do gašenja istog i mladi Španjolac vrlo se brzo našao bez sredine, međutim, ponuda nije nedostajalo i stariji sin Dujšebajev otkrio je kako će u narednoj sezoni biti od velike pomoći makedonskom Vardaru.

"Po odlasku iz Aragona nadao sam se i sanjao da ću zaigrati za momčad Atletico de Madrida, ipak je to bila važna momčad kako u Španjolskoj tako i u cijeloj Europi. No, dogodilo se što se dogodilo i sada moram gledati dalje", bile su prve riječi desnog vanjskog rukometaša.

Nova destinacija jest Vardar koji u sezoni pred nama ima uistinu velike ciljeve, posebice na europskom tlu: "Više manje sam gledao i pratio Vardar, ali i neke od ostalih klubova u Regionalnoj ligi. Stoga smatram da Vardar ima odličnu momčad i lijep projekt te da će mi biti lijepo igrati u Makedoniji. Osobno mi je cilj igrati dobro i pomoći svojoj novoj ekipi što više mogu."

No, unatoč svemu ostaje žal za momčadi u kojoj je prvotno trebao zaigrati naredne sezone: "Naravno da sam tužan što se Atletico ugasio, ipak to nisam očekivao. Moram biti tužan, to je momčad koja je bila važna i u Španjolskoj i u cijeloj Europi i uvijek je loše kada jedna takva momčad nestane", kazao je Dujšebajev te nastavio: "To će sigurno jako utjecati na svjetski rukomet, posebice na španjolski budući da će Barcelona sada biti još jača, zapravo, najjača, a Atletico joj se do sada suprotstavljao kako u Ligi Asobal tako i u Kupu."

No, neće nestanak Atletico de Madrida ostaviti samo traga u Španjolskoj: "Utjecat će gašenje Atletica i na svjetski rukomet, no ne toliko koliko na španjolski budući da se, recimo, u Europi već sada ističe nekoliko sjajnih momčadi poput Vardara, PSG-a, Kielcea i drugih. Smatram da su to momčadi koje imaju i novaca i kvalitete i jako su važne za rukomet tako da se nadam da se na tom europskom planu neće ipak toliko osjetiti gubitak Atletica."

Srebro za kraj sjajne španjolske juniorske generacije

Na Svjetsko su juniorsko prvenstvo mladi Španjolci stigli kao aktualni europski prvak koji je, podsjetimo, prošle godine u finalu EP-a svladao upravo Hrvatsku koju je, pak, na ovogodišnjoj svjetskoj smotri zaustavio u polufinalu natjecanja. No, iako su slovili za favorite te su izborili svoje mjesto u finalu u Sarajevu, Šveđani su u borbi za ono najsjajnije odličje ipak bili bolji od Hispanosa.

"Svjetsko prvenstvo u BiH dobro je prošlo za nas, cijeli smo turnir igrali dobro, rasli smo iz utakmice u utakmicu i u nedjelju smo stigli do finala u kojem nažalost nismo uspjeli pobijediti. U finalu smo bili već i podosta umorni, ipak smo do tada igrali dosta zahtjevnih utakmica, a fizički očito nismo bili dovoljno jaki da to izdržimo i to je presudilo. No, na kraju smo sretni s osvojeni srebrom."

Na koncu cijele priče ipak ostaje lagana tuga u očima ovih momaka budući da je ovo bilo ujedno i posljednje zajedničko natjecanje ove juniorske španjolske generacije: "Sada smo svi, iskreno, pomalo tužni pa tako i ja budući da je uistinu malo vremena prošlo nakon tog finala i naše posljednje zajedničke utakmice, no s vremenom ćemo se sigurno s veseljem prisjećati svega što smo zajedno prošli", zaključio je Dujšebajev.

Facebook - Liga Asobal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.08.2013. u 13:25
    vardar ce se raspasti u 2 god
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.08.2013. u 19:54
    Zoran Kastratović
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.08.2013. u 15:17
    Dečko je budućnost svjetskog rukometa.
    Obrisan korisnik
  • Perfect01.08.2013. u 15:04
    Tko je trener u Vardaru?
    Perfect