Nogomet

Video: Liberec u gostima šokirao Udinese, Rakitić odličnu igru okrunio golom

Branimir Korać • petak, 23.08.2013.
Video: Liberec u gostima šokirao Udinese, Rakitić odličnu igru okrunio golom
Foto: EPA

Uz dvoboj Rijeke i Stuttgarta odigran je još niz susreta play offa Europske lige. Brojni hrvatski igrači bili su na travnjaku, a među njima se posebno istaknuo Ivan Rakitić koji je predvodio Sevillu u pobjedi protiv Slaska 4:1...

Kijevski Dynamo s dvojicom Hrvata u početnoj postavi odnio je pobjedu s gostovanja kod Aktobea 3:2. Kijevljani su napravili veliki korak prema prolazu u susretu u kojem su očekivano imali više prilika i na kraju bili bolji. Jarmolenko, Brown i Belhanda bili su strijelci za goste dok su loptu u mrežu Šovkovskog slali Tremoulinas nespretnom reakcijom te Hajrulin. Ognjen Vukojević i Domagoj Vida odradili su svih 90 minuta.

Tottenham je sve riješio već u prvoj utakmici svladavši u Tbilisiju Dinamo s ogromnih 5:0. Momčad Andrea Villas-Boasa je bez imalo muke stigla do rješenja već u prvom dvoboju uz dva gola Soldada te po jedan Townsenda, Paulinha i Rosea. U samoj završnici susreta Harry Kane je mogao postići i šesti gol, međutim loptu je zaustavila greda.

Dobar dio posla odradio je i Eintracht koji je slavio na gostovanju kod Qarabakha s 2:0. U domaćim redovima je dobro posao odradio Miro Varvodić koji nije uspio spriječiti poraz, ali je spasio svoju momčad od većeg stradavanja. Oba pogotka za goste postigao je Alexander Meier, a Srđan Lakić odigrao je cijelu utakmicu.

Nakon što je odigrao hrabru i otvorenu utakmicu u Madridu protiv Reala, Betis je i na gostovanju kod Jabloneca odigrao također napadački i to susret s pregršt prilika na obje strane. Španjolci su na kraju bili uspješniji s 2:1, a junak je bio Cedric koji je zabio za pobjedu u 86. minuti. Goste je u vodstvo u 19. minuti doveo Molina da bi u završnici prvog dijela Jan Kopic poravnao na 1:1, no Jablonec ipak nije uspio izaći iz susreta neporažen.

Prava golijada viđena je u Švedskoj gdje je Esbjerg s 4:3 svladao St. Etienne. Francuzi su tri puta vodili, ali na kraju su ipak upisali poraz. Redom su ih u vodstvo dovodili Tabanou, Hamouma i Perrin, ali su ih poništavali Ankersen, Van Buren i Andreasen da bi svojim drugim golom Ankersen donio pobjedu Esbjergu u 80. minuti.

Dnipro je bez Nikole Kalinića i Ivana Strinića glatko slavio u Estoniji kod Nomme Kaljua s 3:1. Pobjeda je po broju prilika trebala biti i značajno viša, međutim Ukrajinci će biti zadovoljni i s ovim rezultatom. Pobjedu su im donijeli Seleznjov, Giuliano i Zozulja dok je pogodak minimalne nade za domaćina postigao Toomet već kod 3:0.

Red Bull privodi kraju europski san Žalgirisa. Litavci su na gostovanju u Salzburgu glatko poraženi s 5:0 i polako se okreću prema domaćem prvenstvu. Nezaustavljiv je bio Jonathan Soriano koji je postigao tri pogotka, a po jedan su dodali Sadio Mane i Martin Hinteregger. U redovima poraženih svih 90 minuta odradio je Luka Perić dok je Andro Švrljuga ostao na klupi.

U teškoj situaciji nakon prvog susreta je Nice koja je poražena na gostovanju na Cipru kod Apollona. Francuzi nisu briljirali, u tvrdoj utakmici s malo prilika upisali su poraz i Ciprani su napravili veliki korak prema prolazu. Argentinac Gaston Sangoy u dva navrata je bacao domaće navijače u ekstazu i na kraju osigurao svojoj momčadi veliku pobjedu.

Danski Nordsjaelland s Hrvatima od prve minute na travnjaku izvukao je 1:1 na gostovanju kod Elfsborga. Svih 90 minuta odigrali su Ivan Runje i Mario Tičinović. Gosti su u 34. minuti stigli do vodstva golom Nordstranda, međutim Johan Larsson je izborio remi za Elfsborg 20 minuta prije kraja susreta.

Slaven Bilić s Bešiktašom nije uspio doći do pozitivnog rezultata na gostovanju u Norveškoj kod Tromsoa iako niti konačnih 2:1 za domaćina, kada se uzme u obzir da je uzvrat u Istanbulu, nije toliko loše. Bešiktaš je imao inicijativu, bio je bolji, ali Tromso je iz rijetkih prilika bio ubojit. Već u devetoj minuti Hugo Almeida je doveo Turke u vodstvo, međutim u drugom dijelu Bendiksen iz kaznenog udarca i Pritchard kažnjavaju goste i rade preokret.

Nakon što je teško stradao na otvaranju prvenstva protiv Manchester Uniteda, Swansea se iskalio na Petrolulu svladavši Rumunje s čak 5:1. Teško će Petrolul to nadoknaditi u uzvratu, a puno toga bilo je jasno već nakon 25 minuta igre kada je Swansea s dva gola Routledgea i jednim Michua već vodio s 3:0. Raspoloženi Michu u drugom dijelu je asistirao za golove Bonyju i Pozuelu da bi Grozav u samoj završnici smanjio na konačnih 5:1.

Nakon što je ispao od Dinama u trećem pretkolu Lige prvaka, Šerif je otputovao na noge Vojvodini i u Novom Sadu odigrao aktivnih 1:1. Na vratima svake momčadi stajali su Hrvati Matej Delač i Vjekoslav Tomić i nisu krivci za primljene pogotke. Šerif je poveo u 36. minuti golom Ise nakon ubacivanja Cadua da bi Vojvodina izjednačila u drugom dijelu preko Skuletića koje je zaboravila obrana gostiju.

Ukrajinski Černomorec s minimalnih 1:0 svladao je nemoćni Skenderbeu i može žaliti što pobjeda nije bila uvjerljivija. Radasova i Tomićeva momčad bila je prisiljena braniti se gotovo svih 90 minuta, a jedini pogodak za domaćina postigao je u 75. minuti Guy.

Jedno od najvećih iznenađenja kreirao je Slovan iz Libereca koji je u gostima s 3:1 svladao talijanski Udinese. Briljantnim golom Rybalke Liberec je poveo već u 16. minuti da bi Gabriel Silva ipak do poluvremena poravnao na 1:1. U drugom dijelu je Udinese još jače pritiskao, ali je golove zabijao Slovan i zahvaljujući Delargeu i Kusniru slavio je 3:1. Renato Kelić odigrao je vrlo dobrih 90 minuta za goste dok je Ivan Kelava bio na vratima domaćina.

Za dobar dan Ciprana pobrinuo se i Apoel koji se vraća neporažen s gostovanja u Belgiji kod Waregema. U zanimljivom dvoboju izborio je aktivnih i dobrih 1:1 zahvaljujući golu Alexandroua u 88. minuti. Waregem je vodio od rane faze utakmice pogotkom Malande, međutim Ciprani su ipak izborili remi. Mario Budimir kod gostiju je bio na travnjaku od 73. minute umjesto Irca Ciliana Sheridana.

Gostujuću pobjedu izborila je Fiorentina koja je u Zürichu bila bolja od Grasshoppersa s 2:1. U tvrdoj utakmici Talijani su do vodstva stigli u 13. minuti preko Cuadrada da bi šokantno otvaranje drugog dijela za domaćina osigurao autogolom Griechting. Ipak, nekakvu nadu uoči uzvrata Švicarcima je osigurao Ngamukol golom u 64. minuti.

Pasching s Davorinom Kablarom u početnoj postavi nije uspio ništa napraviti u gostima kod Estorila. Potpuna dominacija domaćina koji je slavio s glatkih 2:0 golovima Evandra i Carlitosa, a u konačnici je pobjeda trebala biti još izraženija.

Sevilla je u odličnoj utakmici Ivana Rakitića svladala Slask s 4:1, a pobjedu je ostvarila tek kada su gosti ostali s čovjekom manje na travnjaku. Već u 16. minuti Paixao je šokirao Sevillu da bi Rakitić iz slobodnog udarca iskosa do kraja prvog dijela poravnao na 1:1. Sudjelovao je hrvatski reprezentativac i kod trećeg i četvrtog gola Seville, a u drugom poluvremenu s dva pogotka Marina i jednim Gameira Sevilla je visoko slavila.

Europska liga, play off:
Aktobe - Dynamo Kiev 2:3
Dinamo Tbilisi - Tottenham 0:5
Qarabakh - Eintracht Frankfurt 0:2
Kuban - Feyenoord 1:0
Jablonec - Betis 1:2
FK Minsk - Standard Liege 0:2
Atromitos - AZ Alkmaar 1:3
Maccabi Haifa - Astra 2:0
Esbjerg - St. Etienne 4:3
Kalju - Dnipro 1:3
Molde - Kazan 0:2
Salzburg - Žalgiris 5:0
St. Gallen - Spartak Moskva 1:1
Kukesi - Trabzonspor 0:2
Apollon - Nice 2:0
Elfsborg - Nordsjaelland 1:1
Hafnarfjordur - Genk 0:2
Pandurii - Braga 0:1
Tromso - Bešiktaš 2:1
Swansea - Petrolul 5:1
Vojvodina - Šerif 1:1
Černomorec Odesa - Skenderbeu 1:0
Partizan - Thun 1:0
Udinese - Liberec 1:3
Waregem - Apoel 1:1
Grasshoppers - Fiorentina 1:2
Rapid Beč - Dila Gori 1:0
Estoril - Pasching 2:0
Sevilla - Slask 4:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mithrandir23.08.2013. u 13:29
    Ima još favorita, osim Udinesea koji su izgubili, St. Ettienne, Nica, Besiktas, Feyenoord.....
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik23.08.2013. u 10:51
    a ja zaboravio da je kelava na vratima udinesea i igraop na njih..............fuj......
    Obrisan korisnik
  • marinfil23.08.2013. u 09:30
    Zanimljiv dan jučer. Favoriti uglavnom uspješni, osim Udinessea. Bit će i zanimljivih uzvrata.
    marinfil
  • Obrisan korisnik23.08.2013. u 00:57
    na snimci Swansea-Petrolul piše 0-1 :Đ
    Obrisan korisnik