Nogomet

Dva velika engleska derbija, Athletic Bilbao na Santiago Bernabeu

Sportnet • petak, 30.08.2013.
Dva velika engleska derbija, Athletic Bilbao na Santiago Bernabeu
Foto: EPA

U punom je zamahu pet europskih nogometnih liga, pa će ljubitelji nogometa imati na biranje pregršt zanimljivih duela. Sportnetov team za europske lige detaljno je proučio situaciju...

Niti u trećem kolu Premier lige nećemo ostati zakinuti za veliki derbi, dapače, nedjeljni raspored donosi nam čak dva. Liverpool će u nedjelju na Anfieldu dočekati aktualnog prvaka Manchester United uz dosta problema s ozljedama i nakon 120 odigranih minuta u kupu sredinom tjedna.

Odmah nakon borbe divova na Anfieldu preselit ćemo u sjeverni London, gdje će se sučeliti lokalni rivali Arsenal i Tottenham. Spursi će za koji dan ostati bez Garetha Balea, ali su među najaktivnijim klubovima ljetnog prijelaznog roka, dok Topnici s druge strane još uvijek traže pojačanja, ali susjedima žele dati do znanja tko je još uvijek gazda u sjevernom dijelu grada.

Chelsea je svoju utakmicu s Aston Villom odigrao ranije, a Manchester City će nakon poraza u Cardiffu dočekati još jednog novog prvoligaša, Hull City. Nikica Jelavić će s Evertonom na gostovanje u Cardiff, a Dejana Lovrena i Southampton čeka ogled s Norwichem.

Španjolsko nogometno prvenstvo došlo je do svoje treće runde. I dok petak i subota nude uglavnom manje atraktivne susrete od kojih se može izdvojiti onaj između Celte i Granade nedjelja će biti dan s nekoliko vrlo zanimljivih dvoboja.

Nakon što su osvojili Superkup nogometaši Barcelone, u derbiju kola, odlaze na gostovanje kod Valencije. Momčad Gerarda Martina je odlično otvorila sezonu te je u dva susreta postigla čak osam pogodaka, a još uvijek nije primila niti jedan. S druge strane Valencia je savladala Malagu, ali je nakon toga poražena kod Espanyola.

U nedjelju u podne Luka Modrić i njegov Real Madrid na Santiago Bernabeu dočekuju Athletic Bilbao koji kao i Kraljevski klub ima maksimalnih šest bodova. Ivan Rakitić sa Sevillom na svom će stadionu tražiti nove bodove protiv neugodne Malage koja se nalazi na predzadnjem mjestu bez osvojenog boda.

Bayern je zbog europskog Superkupa svoj posao četvrtog kola već odradio i to ne previše uspješno, remijem kod Freiburga, a većina preostalih utakmica igra se u subotu, uz veliki derbi između Schalkea i Bayera iz Leverkusena. Sastav iz Gelsenkirchena katastrofalno je krenuo u domaću sezonu, ali i izborio Ligu prvaka, pa se može mirnije posvetiti bundesligaškom oporavku. Bayer je u strašnoj formi, sa sve tri pobjede i bit će ovo izuzetno zanimljiv okršaj.

Wolfsburg igra po principu toplo-hladno pa bi nakon debakla u prošlom kolu ipak Perišić, Olić i društvo Vukova trebali pred svojim navijačima odigrati bolje protiv izvrsne berlinske Herthe. HSV ponovno priređuje razočaranja za svoje navijače, a domaći okršaj protiv Braunschweiga mogao bi biti ključan za Badeljeva trenera Finka.

Stuttgart će svoje rane nakon šokantnog ispadanja od Rijeke pokušati zavidati u nedjelju, pred svojim navijačima protiv Hoffenheima, dok će Eintracht Srđana Lakića, nakon uspješnog proboja u skupine Europske lige tražiti iznenađenje kod kuće protiv dortmundske Borussije, uz Mainz i Bayer, još uvijek jedine bodovno maksimalne ekipe.

Najiščekivaniji okršaj drugog kola Serie A bez sumnje je onaj između Juventusa i Lazija, koji će na teren već u subotu. Obje momčadi su slavile u prvom kolu, a dodatnu draž susretu daje činjenica da su međusobno igrale u Superkupu, kada je Juventus u Rimu slavio s uvjerljivih 4:0, pa momčad Vladimira Petkovića traži iskupljenje.

U subotu će igrati i Napoli, na papiru najveći konkurent Juventusa u borbi za naslov. Nakon uvjerljivog starta u sezonu igrače Rafaela Beniteza očekuje prvo gostovanje, kod Chieva. U gostima, ali u nedjelju, igraju i Fiorentina i Inter, autsajderi u lovu na titulu. Fiorentina gostuje kod Genoe, a Inter kod Catanije.

Na važnom ispitu je i Milan. Nakon teškog starta sezone ipak je stigao plasman u Ligu prvaka, no sada se očekuje i prva prvenstvena pobjeda. Protivnik Milana na San Siru bit će Cagliari. Zanimljivo bi trebalo biti i u Rimu, gdje igraju Roma i Verona. Roma je startala pobjedom i protiv Verone želi dokazati da može, za razliku od protekle dvije sezone, biti konstantna. Verona, pak, želi pokazati da utakmica s Milanom nije bila slučajnost i da u ovoj sezoni može ciljati i na više od borbe za ostanak u ligi.

Četvrto kolo Ligue 1 donosi i prvi pravi ovosezonski derbi, sudar klubova koji su u prva tri kola osvojili najviše bodova. Domaćin će biti Marseille koji je ponajprije zahvaljujući dobroj formi Gignaca osvojio maksimalnih devet bodova, a u goste mu stiže ovoga ljeta vrlo rastrošni novi prvoligaš Monaco. Subašićeva momčad krenula je s dvije pobjede, a onda u prošlom kolu protiv Toulousea odigrala "mršavih" 0:0.

Nakon dva remija na startu sezone prvu pobjedu je u prošlom kolu upisao Paris Saint-Germain, a drugu će tražiti u subotu na Parku prinčeva protiv Guingampa. Lyon je ušao u crnu seriju od tri uzastopna poraza. Dvije utakmice je izgubio od Real Sociedada, jednu od Reimsa, a negativnu će seriju pokušati prekinuti kod Eviana, kluba koji je do sada osvojio tek jedan bod.

Za treću uzastopnu pobjedu igrači Reimsa će morati nadigrati svoje kolege iz Nantesa, Sochaux i Ajaccio će u međusobnom okršaju tražiti prvu ovosezonsku pobjedu, a uzbuđenja nikako ne bi trebalo nedostajati u susretu Saint-Etiennea i Bordeauxa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.08.2013. u 23:05
    Kladim se da neke od mnoštva nepotpisanih članaka o engleskoj ligi piše upravo Marin, taj stil ne možeš ne primjetit, da mi je znat zašto je otišao.Dva velika derbija, prvi Moyesov test kojeg mora pobjediti, Tottenham nikad veći favorit u North London Derbyju.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.08.2013. u 19:30
    Derbi svih derbija, guštat će se, bit će dobra utakmica. I Tottenham-Arsenal također.
    Obrisan korisnik
  • R. Marques30.08.2013. u 18:15
    Za Primeru ste stavili krivi raspored, prvo kolo je bilo prije dva tjedna ;)
    R. Marques
  • nikola121230.08.2013. u 18:00
    kad sam vidio sliku van persieja na fejsu,ponadal sam se da nam se engleski pacijent vratio u redakciju sportneta
    nikola1212