Košarka

Makedonci ispustili pobjedu protiv Crne Gore, Srbija održala lekciju Litvi

Bernard Jurišić, Branimir Korać • srijeda, 04.09.2013.
Makedonci ispustili pobjedu protiv Crne Gore, Srbija održala lekciju Litvi
Foto: EPA

Košarkaši Latvije pobijedili su Bosnu i Hercegovinu u prvoj utakmici skupine B Eurobasketa u Sloveniji. U utakmici koja je obilovala "bombardiranjem" s vanjskih pozicija Latvijci su slavili pogodivši 11 trica. U drugom susretu skupine Makedonija i Crna Gora ponudili su zanimljivu završnicu u kojoj su bolji bili Crnogorci. Odličnu utakmicu odigrala je Srbija koja je nadigrala favoriziranu Litvu...

Latvija - BiH 86:75 (20:20, 43:33, 62:57)

Latvija je proglašena jednim od autsajdera skupine B, ali pobjeda protiv BiH prometnula ju je u legitimnog kandidata za drugi krug. U utakmici u kojoj su prema košu upućena čak 34 pokušaja za tri poena Latvija je bila bolja i slavila 86:75.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Ključan period bila je druga četvrtina koju su Latvijci dobili s deset poena razlike. Krenuo je šut Latvijce, BiH je odgovorila stihijski pokušavajuć parirati na isti način s vanjskih pozicija, ali nije išlo. Na početku posljednje četvrtine BiH se primaknula na zaostatak 64:60, ali Latvija je imala odgovor i novim tricama sačuvala prednost.

Rolands Freimanis je bio najbolji u momčadi Latvije s 24 poena (od čega 18 u prvom poluvremenu), Kukskis je dodao 13, Janičenoks 12. U momčadi koju vodi Aleksandar Petrović Đedović je zabio 19, Teletović 18 poena.

Makedonija - Crna Gora 80:81 (24:25, 46:45, 67:64)

Jedan od zanimljivijih dvoboja prvog dana, onaj između Makedonije i Crne Gore, nije iznevjerio očekivanja. Do posljednje sekunde bilo je neizvjesno, a na kraju su uspješniji bili Crnogorci koji su u samom finišu stigli do pobjede 81:80.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Mogu Makedonci žaliti, imali su 80:77 50 sekundi prije kraja susreta, ali nisu više ubacili niti jedan poen, dok je Crna Gora s druge strane preko Tyresea Ricea s linije slobodnih bacanja stigla do pobjede. Posljednjih deset sekundi na utakmici imali su Makedonci, no McCalebb nije bio precizan, priskočio je Čekovski, ali zbog dodira mrežice nije bilo koša i Crna Gora je odnijela pobjedu.

U pobjedničkom sastavu najbolji su bili Rice sa 16 poena i pet asistencija te Suad Šehović sa 16 poena i četiri skoka. Kod Makedonije Bo McCalebb je ubilježio 23 poena, a Damjan Stojanovski 19 poena uz pet skokova.

Srbija - Litva 63:56 (20:10, 33:27, 51:41)

Mlada reprezentacija Srbije odigrala je odličnu utakmicu protiv Litve, bez imalo impresioniranosti favoriziranim protivnikom i na kraju je potpuno zasluženo slavila. završilo je 63:56, a da je prednost bila i viša, nitko ne bi mogao ništa reći.

Litva je od početka susreta bila u podređenom položaju, Srbija je bila bolji, motiviraniji i kvalitetniji protivnik koj se odmah nametnuo i stvorio prednost.

Samo je jednom Litva u cijelom susretu uspjela uhvatiti priključak i zaprijetiti "postavljanjem stvari na svoje mjesto". Bilo je to na početku drugog poluvremena kada je tricama Seibutisa i Kalnietisa poravnala na 33:33, ali odmah je Srbija vratila prednost na svoju stranu i do kraja treće dionice bila je io na visokih plus 12.

U završnih deset minuta nije bilo dovoljno snage kod Litve za povratak u utakmicu, Srbija je bez problema kontrolirala situaciju na parketu i zasluženo slavila.

Predvodnici u ovoj pobjedi bili su Nenad Krstić s 20 poena i devet skokova, Nemanja Nedović s 14 poena i pet skokova te Nemanja Bjelica s 13 poena i osam skokova. Kod Litve Mantas Kalnietis je upisao 17 poena, a Darjuš Lavrinovič 12 poena i šest skokova.

EP 2013., skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Latvija86:75Bosna i Hercegovina
Sjeverna Makedonija80:81Crna Gora
Srbija63:56Litva
1Litva 32+10
2Srbija 32+5
3Latvija 32+5
4Bosna i Hercegovina 32-1
5Crna Gora 23-6
6Sjeverna Makedonija 14-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.09.2013. u 08:47
    ne znam tko ozbiljan je išta očekivao od ove litve? pobjeda srbije je za mene potpuno očekivana, jer iako su neiskusna ekipa, imaju vrhunskog trenera, igraju obranu, zna se tko šta radi, ukratko igra im ima glavu i rep! s druge strane litva je penzionerska ekipa sa ''100 centara'' jednim playom i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.09.2013. u 07:28
    Srbi imaju fenomenalnu ekipu, al čitajući komentare po portalima, a i slušajući sinoćnje komentatore vidim da uporno ističu Krstića, Bjelicu i Nedovića. Dragi susjedi, Stefan Marković je vaša prevaga. Strašan igrač.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.09.2013. u 06:57
    Ma Srbija je ocitala lekciju košarke Litvi jer su ih stvarno razbili dobro odlicno su igrali citavu utakmicu i zasluzeno pobjedili imali su vise raspolozenih igraca Nenad Krstic ih je razbio ispod koša kao Nedović i Bjelica iz vanka .Niko nije ocekivao laganu pobjedu Srbije nad Litvom.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2013. u 23:14
    Mislim da je Litvanija više razmišljala šta ćemo mi da uradimo, nego šta će oni sami uraditi na parketu. U jednom trenutku se videlo da Litvanci ni sami ne umeju da prepoznaju svoju igru. Tada je bilo gotovo. Definitivno postoji neki mini kompleks. Pobeda je još značajnija ako se uzme da smo trojke... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2013. u 23:02
    Kazu dve najbitnije utakmice na prvenstvima su prva i cetvrtfinale. Dobiti dominantno jakog protivnika i konkurenta za prenos bodova uliva veru da ovi mladi momci mogu daleko. Iako imamo 7-8 debitanata od kojih su skoro svi "golobradi" pokazali su neverovatnu zrelost. Duda kao i uvek... [više na forumu]
    Obrisan korisnik