Košarka

Draper i Tomić spasili Hrvatsku i donijeli minimalnu pobjedu nad Gruzijom

Branimir Korać • četvrtak, 05.09.2013.
Draper i Tomić spasili Hrvatsku i donijeli minimalnu pobjedu nad Gruzijom
Foto: Simon Maljevac

Iznimno teška utakmica je iza hrvatske košarkaške reprezentacije koja je upisala prvu pobjedu na ovom Europskom prvenstvu. Gruzija je svladana s minimalnih 77:76 u susretu u kojem je bilo dosta nervoze, ali Hrvatska se uspjela izvući i na kraju ubačajem Ante Tomića slaviti...

Dontaye Draper i Ante Tomić spasili su Hrvatsku protiv Gruzije i odveli su je do pobjede koja je debelo ostavlja u igri za jedno od prva tri mjesta u skupini. Draper je povukao kada je bilo najvažnije, Tomić je zabio ključna slobodna bacanja i zatim šut za pobjedu i Hrvatska je uspjela izvući ovu tešku utakmicu.

Za razliku od onog užasa protiv Španjolske, Hrvatska je bolje otvorila utakmicu protiv Gruzije i to se osjetilo na rezultatu. Dobro je utakmicu otvorio Roko Ukić koji je preuzeo dosta odgovornosti na sebe, napadao Cincadzea i odveo je Hrvatsku do vodstva.

Slika 3 od 3.
Foto: Simon Maljevac

Gruzijska zonska obrana nije dobro funkcionirala, dobar protok lopte dao je Hrvatskoj niz otvorenih situacija, međutim i na drugoj strani su Gruzijci također lako probijali prvu zonu obrane i u nekoliko navrata imali čiste šuteve s razine slobodnih bacanja.

Repeša je neuspješno pokušao s Lukšom Andrićem, međutim brzi prekršaji povezani s dekoncentracijom na ziceru u napadu i prekršajem uz koš na Hickmanu, brzo su premjestili Andrića na klupu, ali Gruzija je uhvatila Hrvatsku i umjesto da se naša reprezentacija odvoji na 17:10, Gruzija je poravnala na 15:15.

Nakon prvih deset minuta Hrvatska je imala ipak 17.15 da bi u drugu četvrtinu odlično krenuo Dontaye Draper koji s dvije trice odvodi Hrvatsku na najviših 25:17.

Nije se dugo Hrvatska zadržala na ovakvoj prednosti, Gruzija predvođena raspoloženim Rickyjem Hickmanom uspjela je smanjiti na 32:31 i vratiti se u utakmicu, a zatim i preko Šermadinija i po prvi puta povesti 33:32.

Slika 2 od 2.
Foto: Simon Maljevac

Tricom Simona i uz dosta sreće u obrani posljednjeg napada, Hrvatska je ipak uspjela otići na poluvrijeme s minimalnom prednosti 35:34.

Bez obzira na vodstvo, nije to bilo posebno dobro, ali je ipak bio određeni napredak u odnosu na Španjolsku.

Drugo poluvrijeme počelo je s velikim problemima Hrvatske u obrambenoj fazi, napad je također pao i Gruzija je iskoristila četiri posne minute Hrvatske za bijeg na 45:40, najvišu prednost koju je imala u dotadašnjem dijelu susreta.

Trica Bogdanovića je probudila Hrvatsku, priključio se Dario Šarić i ponovno je Hrvatska uhvatila priključak i poravnala na 48:48 tri minute prije kraja treće dionice.

Slika 1 od 1.
Foto: Simon Maljevac

Početak posljednje četvrtine donio je novu Hrvatsku, energičniju, odlučniju koja je uspjela napraviti seriju 8:0 i povesti 61:56 što je natjeralo gruzijskog izbornika na minutu odmora jer je Hrvatska napokon uhvatila pravi ritam i zaprijetila odvajanjem.

Sanikidze i posebno Cincadze uhvatili su Hrvatsku i Gruzija je dvije i pol minute prije kraja tricom Cincadzea preko ruke povela 68:67, no raspoloženi Draper ga je poništio, a zatim je Markota ubacio pomalo nerezonsku tricu za 73:70. Imala je Hrvatska 73:71 i zatim napad, ali Simon loše baca loptu za Tomića, a nezaustavljivi Cincadze poravnava na 73:73.

Oba slobodna bacanja ubacio je Tomić za 75:73, no onda 22 sekunde prije kraja Viktor Sanikidze ostaje sam kao duh na šutu za tri poena, ubacuje i Gruzija preuzima vodstvo 76:75.

Nakon minute odmora devet sekundi prije kraja Tomić je zabio iz prodora za 77:76, Gruzijcima je ostao posljednji napad, ali obrana je dočekala Cincadzea, napokon ga zaustavila i Gruzija je upisala poraz.

Draper je susret završio sa 16 poena i četiri skoka, 15 poena je dodao Bogdanović, 12 Šarić, a Tomić je ubacio sedam poena uz sedam asistencija. Na drugoj strani Cincadze je stao na 25 poena, pet asistencija i pet ukradenih lopti, a Hickman je dodao 20 poena.

EP 2013., skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Hrvatska77:76Gruzija
Poljska68:69Češka
Slovenija78:69Španjolska
1Španjolska 41+100
2Hrvatska 41-4
3Slovenija 32+3
4Češka 23-23
5Gruzija 14-28
6Poljska 14-48

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.09.2013. u 09:46
    Sutra, da ne sjediš bezveze pred televizorom i misliš otkud Medveščak kad igra košarkaška reprezentacije
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2013. u 09:36
    danas u 17:45 protiv poljaka, koji su mislim u psihološkom knock-downu, jer izgubili su već 2 tekme, a da još nisu igrali protiv španjolaca i janeza!oni su dakle za drugi krug otpisani.trebamo od prve sekunde ući nabrijani i povesti, kako bi oni nas stizali. kako će vrijeme ići dalje, oni će... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.09.2013. u 23:35
    dokaz da igramo nikako jest taj da smo imali šut za tricu 50% (11 trica !!!) a dobili jedva jedan razlike...Mi više sigurno nećemo imati takav šuterski dan,a obranu bi trebali igrati protiv boljih reprezentacija...ipak, mislim da smo bolji od Poljaka i Čeha i da idemo dalje, ali to bi bilo to...
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina05.09.2013. u 22:59
    Gabriću, ne pizdekaj.
    pikepiletina
  • pikepiletina05.09.2013. u 22:54
    i Kraljević je mekan, ali bi ovim Gruzijcima za 20 minuta na terenu podijelio 3-4 banane.
    pikepiletina