Košarka

BiH bolja od Makedonije, Srbija izborila drugi krug, Litva u produžetku dobila Crnu Goru

Branimir Korać, Filip Han • nedjelja, 08.09.2013.
BiH bolja od Makedonije, Srbija izborila drugi krug, Litva u produžetku dobila Crnu Goru
Foto: EPA

Reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je drugu pobjedu na Europskom prvenstvu i to protiv Makedonije. U utakmici koja je bila izjednačena najvećim djelom, BiH je bila nešto bolja u samoj završnici koja joj je na kraju i donijela pobjedu, a u posljednjoj nedjeljnoj utakmici Litva je do treće pobjede došla u produžetku s Crnom Gorom.

BiH - Makedonija 62:54 (16:15, 29:28, 41:45)

Raspoloženi Makedonci dobro su otvorili utakmicu te već u prve tri minute napravili seriju od 7:0 na krilima Antića i McCalebba. BiH je vukao razigrani Mirza Teletović pa Makedonci nisu stvorili preveliku prednost. Ekipe su se izmjenjivale u vodstvu tijekom cijelog prvog poluvremena, a na odmoru je prednost od jednog poena imala BiH.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Nakon povratka iz svlačionica utakmica je nastavljena u istom tonu, nijedna momčad nije se uspjela značajnije odvojiti, a razlog tomu je i dosta loš šut, pogotovo s makedonske strane. Njihov šut za tricu na kraju utakmice bio je na mizernih 12 posto (3/25), no kako su na njemu inzistirali konstantno su dozvoljavali protivniku da ostane u utakmici.

Sa četiri i pol minute do kraja utakmice BiH je tricom odličnog Nihada Đedovića prvi put u posljednjoj četvrtini stigla u vodstvo koje do kraja utakmice nije ispustila. U sljedećem napadu tricu je zabio i Teletović, te je utakmica u tom trenutku praktički bila riješena. Konačan rezultat na kraju iznosi 62:54.

Najbolji pojedinci kod pobjednika bili su Teletović s 22 poena i sedam skokova, te Đedović s 20 poena, sedam skokova i šest asistencija. Zack Wright je zabio samo tri poena, no imao je neuobičajeno dobar skakački učinak skupivši 12 skokova. BiH je općenito nadskakala Makedoniju, imala je 45 skokova (14 napadačkih), dok su Makedonci imali samo 34 (16 napadačkih). U redovima poraženih najviše je pružio Bo McCalebb s 19 poena i šest skokova, no ostao je bez ijedne asistencije. 17 je zabio Antić čemu je dodao i sedam skokova.

BiH je sada na učinku od dvije pobjede i dva poraza, dok su Makedonci u lošoj situaciji s pobjedom i tri poraza. Treba spomenuti da je u završnici utakmice isključenje zaradio Aco Petrović. Hrvatski trener na klupi Bosne i Hercegovine posvađao se sa sucima i razbio reklamu, te zbog toga morao napustiti klupu.

Srbija - Latvija 80:71 (28:15, 10:13, 20:25, 22:18)

Reprezentativci Srbije osigurali su nastup u drugoj fazi natjecanja pobjedom protiv Latvije 80:71. U zanimljivom dvoboju Srbija je uspjela ispustiti visoku prednost, ali je u završnici ipak pokazala kvalitetu više.

Latvija je dosta uspavano ušla u utakmicu i u obrani bez neke prevelike energije nije mogla parirati Srbiji. Raspoloženi izabranici Dušana Ivkovića punili su latvijski koš iz svih pozicija i vrlo brzo su stigli do dvoznamenkaste prednosti. Nakon te početne faze odlične igre Srbije, Latvija je počela igrati sve bolje i smanjivati zaostatak pa je tako u finišu treće dionice nakon trice Janičenoksa i polaganja Meiersa uspjela smanjiti na svega poen zaostatka. Neizvjesnost je potrajala do posljednje dvije minute kada ju prekidaju Krstić, Bjelica i Nedović koji odvode Srbiju do pobjede.

Krstić je bio odličan s 25 poena i pet skokova, po 11 poena su dodali Katić i Bjelica, a 11 skokova je uhvatio Kalinić. Kod Latvije Janičenoks je ubacio 18 poena, a Bertans 14.

Litva - Crna Gora 77:70 (19:19, 32:34, 51:47, 63:63)

Litva je nakon produžetka došla do pobjede protiv Crne Gore. U vrlo izjednačenoj utakmici Litavci su tek u dodatnih pet minuta napravili razliku i ostvarili treću pobjedu.

Prvo poluvrijeme bilo je potpuno izjednačeno, momčadi su se izmjenjivale u vodstvu, te se na odmor otišlo s dva poena prednosti Crnogoraca. Treća je četvrtina protekla u sličnom tonu, no početkom posljednje četvrtine Litva se počela odvajati zahvaljujući tricama Kalnietisa i Lavrinoviča. .

Razlika je u jednom trenutku došla do osam poena, no Šehović i Bjelica vratili su Crnu Goru u igru. Ušlo se u napetu završnicu i s tri razlike za Litvu tricom izjednačuje Rice. Pokušaj za pobjedu Seibutisa nije bio uspješan, te se s rezultatom 63:63 otišlo u produžetak.

A u tih posljednjih pet minuta Litva je manje-više dominirala. Seibutis i Valančiunas su odmah pogodili za stvaranje razlike koju više nisu ispustili. Konačan rezultat iznosi 77:70 čime je Litva došla do treće pobjede, a Crna Gora je upisala treći poraz.

Najefikasniji igrač kod Litve bio je Lavrinovič s 24 poena, Valančiunas je dodao 12 i deset skokova. Kod Crne Gore prvo ime bio je Rice s 19 poena, 14 je zabio Dubljević.

EP 2013., skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Bosna i Hercegovina62:54Sjeverna Makedonija
Srbija80:71Latvija
Litva77:70 *Crna Gora
1Litva 32+10
2Srbija 32+5
3Latvija 32+5
4Bosna i Hercegovina 32-1
5Crna Gora 23-6
6Sjeverna Makedonija 14-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.09.2013. u 17:03
    ok jesu osteceni,ja nisam rekao da nisu,ali sta treba sad da im poklone pobjedu protiv bosne u zamjenu za onu prvu,pa ce bosancima protiv litve i tako u nedogled,uostalom da nije bilo sudija izgubili bi 20 i vise razlike kako su igrali
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2013. u 00:32
    haha vratili? oduzeta pobjeda od crne gore dovodi mak prakticno do eliminaciju jer bi sa njom imali dve pobjede i potreban bi im bio bilo kakav triumf za drugi kruga sad ovise od druge sta ti pricas a sa obzirom da bi to bila prva utakmica bog zna kako bi sve idelo dalje daj ne tresi gluposte
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2013. u 20:22
    Za nas bi najbolje bilo da ne prodju jer bi nosili sva 4 boda u drugu fazu i onda tamo potencijalno cetvrtfinale i lakseg protivnika. Mi danas, malo na "misice" ali objektivno kvalitetnija smo ekipa ali oni ludi Letonci igraju "gun and run" 40 minuta :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2013. u 20:00
    A lajali su Makedonci, mi cemo ovo mi cemo ono, kad su nasu mladu i neiskusnu reprenzitaciju pobedili, nasi portali su vrveli od Makedonaca, ismevali su nas, kako cemo od njihovog poraza ispasti, kako smo losi,ocajni i kako nemamo pojma, ali eto oni su se pokazali protiv BIH, koja ih je osamarila i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.09.2013. u 19:22
    treba stavit Šemsu za trenera.. malo da nasmije i opusti momke.. stigli bi do 1/4 s pola snage
    Obrisan korisnik