Košarka

Hrvatska po sedmu uzastopnu pobjedu, Grci se žele nadati što duže

Branimir Korać • ponedjeljak, 16.09.2013.
Hrvatska po sedmu uzastopnu pobjedu, Grci se žele nadati što duže
Foto: EPA

Hrvatska ima priliku kao prvoplasirana iz skupine F proći u četvrtfinale, ostvariti nešto što već jako dugo nije uspjela. Bilo je četvrtfinala, ali nikada ovako uvjerljivo, a pobjeda nad Grcima bila bi šlag na tortu...

Transformacija hrvatske reprezentacije iz prestrašene i neraspoložene skupine igrača iz prvog susreta pa do borbene momčadi pune samopouzdanja, najveća je transformacija i skok u formi jerdne reprezentacije viđena na ovom Prvenstvu u Sloveniji.

S tim odličnim nastupima nakon poraza od Španjolske, Hrvatska je došla u priliku zauzeti prvo mjesto u skupini drugog kruga te izabrati lakšeg protivnika u četvrtfinalu. Za takvo što bit će potrebna pobjeda nad Grčkom iako postoji računica prema kojoj Hrvatska može i s porazom do prvog mjesta, međutim ta računica uključuje poraz i ispadanje Španjolaca u što još uvijek ne vjerujemo.

Tom računicom se vode i Grci, njih u četvrtfinale vodi samo jedan rasplet i to onaj u kojem pobjeđuju Hrvatsku, a odmah zatim Italija pobjeđuje Španjolsku. Na taj način bi Španjolska i Grčka imali isti omjer na četvrtom i petom mjestu te bi Španjolci ostali bez četvrtfinala zahvaljujući porazu u međusobnom susretu.

Obje misije će za Grke biti teško ostvarive. Reprezentacija koja je u prilično jakom sastavu doputovala u Sloveniju, realno je razočarala i od nje se očekivao bolji nastup. Šanse su prokockane u prvoj fazi natjecanja gdje su upisani porazi od Italije i u posljednjem susretu od Finske i tako su u drugi krug otišli bez prenesene pobjede.

Baš iz tog razloga Grčka je u priličnim problemima, to je morala nadoknađivati i uz sve probleme koji je prate. Nije im bilo lako, s porazima je pala i atmosfera u svlačionici, prva zvijezda Vasilis Spanoulis nastupa pod injekcijama, a usput su ostali i bez vrijednog Loukasa Mavrokefalidisa pod košem što ih je dodatno oslabilo.

Ipak, dobili su Španjolce koji su ipak najlošiji unazad posljednjih nekoliko velikih natjecanja iako i dalje imaju respektabilnu reprezentaciju, no nisu uspjeli dobiti Sloveniju. Na krilima punih Stožica, Slovenci su rano pobjegli i Grci se nisu uspjeli vratiti.

Kako će izgledati protiv Hrvatske? Kada su Grci u pitanju, to nitko ne zna. Osnovno je koliko oni vjeruju da Talijani mogu svladati Španjolsku. Ako su i sami svjesni da je to nemoguća misija, Grčka će teško pronaći motiv u susretu s Repešinim izabranicima i imat će male šanse. Međutim, ako vjeruju u Italiju i njezine šanse protiv Španjolske, Hrvatska će imati težak posao.

Ono s čim će Grčka imati problema je hrvatska energija. Teško se sjetiti da smo ikada imali priliku gledati ovako agresivnu i borbenu Hrvatsku. U razdoblju devedesetih godina kada je Hrvatska imala težinu na svjetskog košarkaškoj karti, igrala se nešto drugačija košarka, ne toliko agresivna i utakmice su se dobivale na talent igrača, a ne na srce.

Kasnije je Hrvatskoj upravo to nedostajalo - glava, srce, borbenost. Sada to ima i želi to naplatiti. Ima i već toliko puta spominjanu potporu s tribinama što dodatno nosi igrače koji nisu navikli na nju u reprezentativnom dresu.

Iako je četvrtfinale osigurano, protiv Grka ne treba nekih velikih motivirajućih govora. To je uz sve probleme velika reprezentacija, puna sjajnih igrača, a pobjeda protiv takvih je uvijek poželjna. Osim toga u igri je prvo mjesto i nije svejedno idete li na Ukrajinu ili Litvu u četvrtfinalu. Svaka čast Mikeu Fratellu i neočekivano dobrim Ukrajincima, svaki zaljubljenik u košarku će bez imalo dvojbe izabrati Ukrajinu.

Stoga za Hrvatsku kalkulacija nema. Pobjeda protiv Grčke, Ukrajina i velika prilika za polufinale Europskog prvenstva, prvo nakon famozne 1995. godine. Druga opcija je poraz od Grka i odlazak na Litvu, daleko težeg, uglednijeg i neugodnijeg protivnika i veće šanse za novo zapinjanje u četvrtfinalu.

Uostalom Grci su Hrvatskoj itekako dužni. Još od te 1995. godine Hrvatska nije uspjela svladati Grčku na Europskom prvenstvu. Tada je uspjela slaviti 73:68 u Ateni, a nakon toga su redom bilježeni porazi. Na pripremama za odlazak u Sloveniju, Grčka je još jednom slavila, u Strasbourgu je bila bolja u produžetku, a od tada je Hrvatska ipak nešto više napredovala nego grčka. Gledajući do danas.

Razloga za optimizam imamo, a imaju ga i igrači i stožer. Grcima gori pod petama, svjesni su da ih poraz definitivno šalje kući, međutim tko zna što im je točno u glavi. Možda su se već nakon poraza od Slovenije okrenuli prema zrakoplovu i napuštanju Slovenije. Možda niti sami ne vjeruju da Datome, Belinelli i društvo imaju snage i kvalitete okrenuti Španjolce.

Imaju li? Mora im se dosta toga poklopiti. Problem, za Italiju je što Španjolska na svaku njihovu dobru stranu može odgovoriti još bolje, a ima i ogromnu prednost u reketu gdje će carovati Marc Gasol. Bit će to utakmica na nož, biti ili ne biti za obje reprezentacije, a Talijani vide priliku u odvođenju utakmice u tijesnu završnicu gdje Španjolci nisu baš briljirali na ovom natjecanju.

U posljednjem susretu dana Finska će se oprostiti od Europskog prvenstva u susretu protiv Slovenije. Domaćin će imati priliku odlučiti kako će odigrati utakmicu, znat će sve rasplete i Božo Maljković će moći izabrati koga sve odmoriti uoči četvrtfinala.

Europsko prvenstvo, skupina F, treće kolo:
Hrvatska - Grčka 14:30
Španjolska - Italija 17:45
Slovenija - Finska 21:00

EP 2013, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Hrvatska92:88 *Grčka
Italija86:81Španjolska
Slovenija76:92Finska
1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2013, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Hrvatska92:88 *Grčka
Italija86:81Španjolska
Slovenija76:92Finska
1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.09.2013. u 17:08
    u pravu si
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2013. u 16:47
    POBJEDAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2013. u 16:28
    Ovo je strašno...ajmo našiiiiiiiii
    Obrisan korisnik
  • kraljetina16.09.2013. u 15:19
    krivo. ako mi dobijemo slovenci ce biti drugi, a ne spanjolci pa ce oni na francuzespanjolci onda idu na sigurnu pobjedu i po trece mjesto i litvu. a u polufinalu protiv hrvatske/ukrajine
    kraljetina
  • Kauboj16.09.2013. u 15:00
    "Hrvatska može i s porazom do prvog mjesta, međutim ta računica uključuje poraz i ispadanje Španjolaca" - netočno. Jedini način da izgubimo i budemo prvi je da pobijede Italija i Finska. U tom slučaju u trokutu ESP - GRE - FIN (svi 2-3) prolaze Španjolci, dakle da računica NE uključuje... [više na forumu]
    Kauboj