Košarka

Talijani nakon produžetka pobijedili Španjolsku i stigli do trećeg mjesta skupine

Filip Han • ponedjeljak, 16.09.2013.
Talijani nakon produžetka pobijedili Španjolsku i stigli do trećeg mjesta skupine
Foto: EPA

I druga utakmica posljednjeg dana druge faze Eurobasketa nije mogla biti riješena u 40 minuta. Italija se vraćala iz rezultatskog minusa od 12 poena, te je dobrom igrom u posljednjoj četvrtini i produžetku stigla do pobjede nad Španjolskom i trećeg mjesta u skupini uoči četvrtfinala turnira...

Protekle su gotovo tri minute utakmice prije nego što je postignut prvi koš, i to Talijana. Uspavana Španjolska bila je bez koša gotovo četiri minute kada je napokon pogodio Claver. Talijane je početkom utakmice krasila dobra obrana na koju Španjolska nije odmah pronašla odgovor, a s druge strane Italija je bila vrlo dobro šuterski raspoložena.

Do kraja prve četvrtine Talijani su stigli do prednosti od 12 razlike, no tada se Španjolska počela buditi. Juan Orenga napravio je nekoliko rotacija kojim je njegova momčad ušla u dobar ritam, te sustigla zaostatak. Talijanska obrana malo je posustala, pa je do poluvremena rezultat bio potpuno izjednačen, a rezultat je iznosio 37:37.

Po povratku iz svlačionice situacija na terenu se potpuno promijenila u odnosu na onu s početka utakmice. Talijani su se počeli mučiti sa šutom, a tome je najviše pridonijela španjolska zona na koju Italija jednostavno nije mogla pronaći odgovor. Španjolci su na drugoj strani svoje napade realizirali, prvenstveno preko Marca Gasola.

U seriji od 12:0 kojim je Španjolska otišla na 11 razlike, Gasol je postigao deset poena. Tu je razliku Španjolska održala do kraja treće dionice igre, te je tada rezultat iznosio 56:45. Stvari su uglavnom izgledale isto sve do posljednje četiri minute utakmice kada je uslijedio preokret Talijana.

Seriju od pet poena ostvario je Aradori i primaknuo svoju momčad na 60:66. U sljedećem napadu iz kontre je pogodio Cinciarini, a zatim je jedno bacanje pogodio Aradori čime je utakmica ponovno postala potpuno otvorena. Pri rezultatu 68:70 Sergio Rodriguez je promašio dva bacanja, a posljednji napad s nešto manje od tri sekunde do kraja imala je Italija. Izveden je aut, loptu je s desne strane primio Datome te otišao do kraja položivši loptu sa stotinkom preostalom na semaforu.

U dodatnih pet minuta koje su uslijedila na terenu je dominirala Italija. Belinelli je otvorio pogođenim šutom za dva poena, a uslijedili su prodori Aradorija, Cinciarinija i Gentilea čime je Italija otišla na osam razlike. Španjolska je u posljednjem naletu pokušala preokrenuti utakmicu na svoju stranu, dvaput su se primaknuli na tri poena minusa, no u završnici ispunjenoj slobodnim bacanjima, Talijana su zadržali koncentraciju i mirno priveli utakmicu kraju s konačnim rezultatom 86:81.

Odlične partije za pobjednika pružili su Gentile s 25 poena i sedam skokova, Aradori sa 17, Belinelli je dao 16 i dodao osam skokova, a Datome je postigao 11. Najbolju napadačku utakmicu na prvenstvu je odigrao Gasol s 32 poena i deset skokova, Rodriguez je dao 18, no to nije bilo dovoljno za pobjedu.

Italija je pobjedom osvojila treće mjesto skupine i u četvrtfinalu će igrati s Litvom. Španjolska je četvrta te će u sljedećoj fazi igrati protiv Srbije, a u polufinalu, ako prođe Srbiju, će na boljeg iz dvoboja Slovenije i Francuske.

EP 2013, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Hrvatska92:88 *Grčka
Italija86:81Španjolska
Slovenija76:92Finska
1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.09.2013. u 20:39
    Oćete najveću zavjeru u sportu ,,,?? glasi ovako svaki profesionalni sportaš je spojen sa centralnim svjetskim kalkulatorom za kocku i igre na sreću,svaka pomisao i želja kockara utječe na njegovu igru i gle čuda se dešavaju,neki to izračunavaju i slažu kojeficjente ,neki vjeruju u uroke ,ili... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • interreg17.09.2013. u 15:16
    Uff sto je to ovdje? Jsam li na jos hrsport? Vidi sto su se ovdje "braca" Srbi rasirili pa pametuju.
    interreg
  • mala truba17.09.2013. u 14:26
    bravo...ova sirotinja od igraca Spanjolske odlucila da zaradi svaki jos barem 500 000 dolara jer im je 20etak premalo i namjestili x.uplatili na crno (jer takve uplate u regularnim kladama bi bile uocene - stopirane i sankcionirane) svaki po koliko? tecaj 10 (na crno - nisu ni oni vesla sisali)... [više na forumu]
    mala truba
  • Obrisan korisnik17.09.2013. u 13:19
    Pusti ga vidiš da piše gluposti...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.09.2013. u 13:17
    što se ložiš bre
    Obrisan korisnik