Nogomet

Video: Leo Messi hat-trickom riješio povijesni prvi okršaj Barcelone i Ajaxa

Igor Šestak • srijeda, 18.09.2013.
Video: Leo Messi hat-trickom riješio povijesni prvi okršaj Barcelone i Ajaxa
Foto: EPA

Bez iznenađenja prošlo je prvo kolo u skupini H Lige prvaka. Barcelona i Milan upisali su domaće pobjede protiv Ajaxa i Celtica te s tri boda krenuli u natjecanje. Barcelona je svladala Nizozemce s visokih 4:0, a tri je pogotka upisao nezaustavljivi Leo Messi. Milan se silno mučio protiv žilavih Škota te do pobjede stigao u samoj završnici autogolom Izaguirrea te pogotkom Muntarija.

Barcelona - Ajax 4:0 (1:0)

Iako iz sebe imaju bogatu povijest igranja u europskim natjecanjima, Barcelona i Ajax su u srijedu odigrali prvi međusobni susret. Bio je to debi Gerarda Martina u Ligi prvaka, dok je na gostujućoj klupi sjedio Frank de Boer, igrač Barcelone od 1999. do 2003. godine. Ajax je na Camp Nou stigao s nizom od osam uzastopnih poraza protiv Španjolskih klubova, a taj niz niti ovoga puta nije uspio prekinuti. Katalonci su slavili s uvjerljivih 4:0.

Martino je na klupi ostavio Xavija, no u napadu su zaigrali i Messi i Neymar. Upravo je Brazilac kreirao prvu opasnost po Ajaxova vrata, no vratar Vermeer je zaustavio njegov udarac. Uslijedio je period bez pravih prilika, a potrajao je sve do 21. minute. Tada je Duarte srušio Messija na 20 metara od svojih vrata, a Argentinac iz slobodnog udarca uz pomoć vratnice svladao Vermeera. Bio je to njegov 60. pogodak u Ligi prvaka, a do njega je stigao u 80. nastupu.

U drugoj polovici poluvremena obje su momčadi imale nekoliko dobrih prilika. Valdes je spašavao Barcelonina vrata od udarca Van Rhijna i Duartea, dok su prednost Barcelone propustili udvostručiti Neymar u 33. i Messi u 45. minuti.

Ajax je na početku nastavka pokušao iskoristiti evidentne slabosti u Barceloninoj obrambenoj liniji, malo se otvorio, a onda ga je stigla kazna. U tijeku je bila 55. minuta kad je Busquets proigrao Messija na desnoj strani kaznenog prostora, a Argentinac se oslobodio čuvara i mirno svladao Vermeera za 2:0.

Samo minutu kasnije mogao je i do hat-tricka. Dodavanje Neymara koljenom je pokušao skrenuti u mrežu, ali je lopta otišla s vanjske strane vratnice. Utakmica je potom ušla u mirniju fazu, a onda je u 69. minuti Blaugrana stigla do trećeg pogotka. Neymar je centrirao s lijeve strane, a Pique nadskočio svog čuvara i glavom pospremio loptu iza Vermeera.

Veliku priliku propustio je u 74. minuti Alexis, a kako se pogađa Ajaxova mreža Čileancu je minutu kasnije još jednom pokazao Messi. Prihvatio je dodavanje Xavija koji je u igru ušao četiri minute ranije, zaljuljao čuvare i mirno plasirao loptu u mrežu ta svoj 62. pogodak u Ligi prvaka. Gosti su do počasnog pogotka mogli u 77. minuti kad je Mascherano u kaznenom prostoru srušio Serera. Loptu je na bijelu točku namjestio Sigthorsson pa slabašnim udarcem proslavio Valdesa.

Vratar Barcelone u završnici je potpuno izludio napadače Ajaxa te vrlo lijepim obranama zaustavio udarce Krkića i Boilesena. Katalonci su suvereno otvorili ovogodišnju Ligu prvaka, a u drugom će kolu gostovati kod Celtica.

Milan - Celtic 2:0 (0:0)

U drugoj utakmici skupine H Milan je na stadionu Giuseppe Meazza ugostio škotski Celtic. Massimiliano Allegri imao je velikih problema s ozljedama pa među ostalima nije mogao računati na El Shaarawyja, Kaku i Montoliva, a u napad je postavio Balotellija i debitanta Matrija, igrača koji je ovog ljeta stigao iz Juventusa. Gosti su u Milano stigli opterećeni neugodnom tradicijom. Naime, nikad u povijesti nisu slavili na talijanskom tlu.

Početak utakmice donio je pritisak Milana. Gostujućem vrataru Forsteru prijetili su Balotelli, Zaccardo i Birsa, no nisu ga uspjeli svladati. Matri je dobru priliku imao u 21. minuti, no Forster je i to obranio, a Celtic se u drugoj polovici prvog dijela oslobodio pritiska Rossonera i prikazao vrlo dobru igru.

Izveli su gosti čak šest udaraca iz kuta u prvih 45 minuta i domaća je obrana nekoliko puta opasno živjela, no mreže se do odmora nisu tresle. Posljednju priliku imao je Balotelli, koji je djelovao vrlo raspoloženo, ali se u realizaciji nije iskazao.

Škoti su vrlo dobro otvorili i nastavak utakmice, a do svoje najbolje prilike došli su u 51. minuti. Pucao je Samaras, a lopta je prohujala pored desne vratnice. Nakon usporenog ulaska u drugo poluvrijeme, trgnuli su se i domaćini. U 62. minuti ponovno je Balotelli bio u šansi, ali je glavom prebacio vrata.

U posljednjih pola sata nastavljena je izjednačena igra. Allegri i Lennon pokušali su izmjenama doći do sva tri boda, a u konačnici se radovati mogao domaći strateg. Sreća je bila na njegovoj strani kad je u 80. minuti Stokes iz slobodnog udarca pogodio okvir gola, da bi samo dvije minute kasnije Zapata riješio utakmicu na asistenciju Balotellija. Udarac Kolumbijca u svoju je mrežu skrenuo Izaguirre.

Taj je pogodak slomio Škote pa su Talijani u samoj završnici došli i do drugog pogotka. Ponovno je Balotelli odigrao važnu ulogu i u 86. minuti iz slobodnog udarca prisilio Forstera na obranu. Vratar gostiju nije uspio uhvatiti loptu, a na pravom se mjestu našao Muntari i pospremio ju u mrežu za konačnih 2:0. Iako nije briljirao, Milan je u Ligu prvaka krenuo s tri boda, a u idućem će kolu na gostovanje u Amsterdam.

Liga prvaka, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Milan2:0Celtic
Barcelona4:0Ajax
1Barcelona 616:5+1113
2Milan 68:5+39
3Ajax 65:8-38
4Celtic 63:14-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.09.2013. u 20:09
    Ma koga boli sta ti zelis trolat ovde,topik je za tu utakmicu i normalno prica se oko tome,sta tebi htv prenosi mene isto boli ona stvar i ovde nije mesto da ka^is oko toga,ak ti treba dacu ti broj od htv-a pa placi tamo a ne ovde gde ti uopste nije bilo mesto a bogme ni vreme.
    Obrisan korisnik
  • The Phantom19.09.2013. u 15:17
    Pa i ne igraju toliko tika-taka. Protiv Ajaxa su imali posjed od sramotnih 56%,šta je jako jako malo za njih,a zabili su 4 komada.
    The Phantom
  • Obrisan korisnik19.09.2013. u 15:07
    Barcelona ce i ove godine zavrsiti kao i prethodne, stil igre (tika taka) opet isti. Prosle godine su se jedva provukli kraj Milana i PSG-a, dok ove godine ima jako puno ekipa koje im mogu ravnopravno konkurirati, od Napolia do Borussie :-)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.09.2013. u 09:17
    i ja sam jučer bio ogorčen izborom HTV-a. Bilo je bar 2 naizgled neizvjesnije utakmice, a i brže, ritmičkije, zanimljivije. Ovdje je domaćin bio najizraziti favorit od svih dvoboja
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.09.2013. u 08:36
    Hanson, sad znas kak je nama kaj navijamo za nkzagreb... kad vijesti trazis na sedmoj stranici sportskih pri dnu, tri proste recenice, a prijenos vidis jednom u zivotu (dobro, tu malo pretjerujem)... barca i real su marketinski isplativi i ljudi to hoce gledati, messija i ronalda kako trpaju, i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik