Nogomet

Tudor: "Normalno da Zadar dolazi dobiti, a naše je da iskoristimo dobar psihofizički trenutak"

Ivor Krapac • petak, 20.09.2013.
Tudor: "Normalno da Zadar dolazi dobiti, a naše je da iskoristimo dobar psihofizički trenutak"
Foto: Duje Bonačić

Tjedan nakon pobjede u derbiju protiv Dinama, nogometaši Hajduka pripremaju se za još jednu utakmicu na domaćem terenu. Hajdukov gost na Poljudu će u subotu biti Zadar, a uoči ogleda koji je na rasporedu u subotu u 19 sati, trener Igor Tudor otkrio je što očekuje od svoje momčadi...

Poslije pobjede nad Dinamom i dolaska na samo bod zaostatka za najvećim rivalom, koji je i dalje na vrhu ljestvice, Hajduk će biti u lovu na nova tri boda na domaćem terenu u MAXtv Prvoj ligi. Ovog vikenda igra se 10. kolo, a momčad Igora Tudora će se u subotu s početkom u 19 sati sresti sa Zadrom.

"Utakmica je psihološki možda i najvažnija do sada u ovom dijelu prvenstva. Ono što sam ovog tjedna vidio na treninzima mi ulijeva povjerenje i dobar osjećaj za sutra", opisao je Tudor u razgovoru s novinarima dan uoči utakmice, dodajući da je pobjeda u derbiju dodatno popravila raspoloženje: "Momci su radili fantastično, motivirani su, čak i puni samopouzdanja, što je normalno nakon ove pobjede. Uvjeren sam da će sutra naš pristup protiv Zadra biti pravi."

"Nije dovoljan samo talent"

Kako u Hajduku trenutno radi s puno mladih igrača, Tudor je opisao što sve spada u taj posao, koji sa sobom nosi dosta izazova: "Baš sam neki dan pričao s prijateljem da mi nismo mogli vjerovati kada smo s 18 godina dobili potpis ugovora, dok danas mladi razmišljaju kako ne potpisati za Hajduk i otići u, recimo, Olympique Marseille ili Lazio. Momcima nije lako, puno je menadžera oko njih, velik je problem i roditelja koji su baza svega. Oni koji kod kuće nemaju pravu podršku ili savjet vrlo lako skrenu lijevo ili desno, a klub je tu dosta puta nemoćan, kao i ja kao trener."

"Priznajem da tu treba biti psiholog i savjetnik, ali baza je na roditeljima koji su ključni. Čak je i Ferguson u jednom intervjuu rekao da su najveći problem mladih igrača roditelji, koji često žele preko njih rješavati neke svoje ambicije i probleme. To je, nažalost, najnovija situacija u nogometu, mladići moraju imati mudrosti, pameti i onoga što ti Bog da kako bi se uspjeli othrvati tome. Nije dovoljan samo talent, potrebna je i druga stvar koja nekada može upropastiti talent", nastavio je Tudor, dodajući da mu pomaže što Hajdukovi mladići brzo uče.

"Svi mladi su prilično na zemlji, a kada polete, ja ih malo 'klepnem', što je normalno. To je sve sastavni dio odrastanja."

Hvaleći Zadrovu momčad i trenera Ferdu Milina, Hajdukov trener kazao je kako očekuje da njegovi igrači neće previše razmišljati o uvjerljivoj pobjedi nad istim suparnikom u prvom kolu, s 5:1 u Zadru. "Dosta često se događa da je protiv takvih ekipa teže igrati kući nego vani", upozorio je Tudor, ističući kako ipak nema dvojbi tko je u ulozi favorita.

"Mislim da imamo individualni i timski kvalitet da pobijedimo Zadar. Normalno je da oni imaju svoje adute i dolaze dobiti, kao što su dobili Istru, to je njihovo pravo i njihova želja, a naše je da iskoristimo dobar psihofizički trenutak, ne samo psihološki, nego i fizički", nastavio je trener Splićana: "Želimo dosad najvažniju utakmicu riješiti na način na koji moramo riješiti, ostati tu gdje jesmo i spremiti se za iduće dvije utakmice koje nam dolaze poslije toga."

U lovu na nove bodove, Tudor će ponovno računati na dobar nastup Harisa Bukve i Giorgija Iluridzea: "Donijeli su ono što smo i očekivali, pokazali su se kao pravi pogodak. Došli su baš na dva mjesta na kojima sam želio da se pojača konkurencija i dovedu pojačanja. Samim time sam zadovoljan, to se pokazao kao pravi potez - i jedan i drugi donijeli su nešto svoje kvalitete i podignuli kvalitetu cijele ekipe, motivirali su one koji su možda trenutno van momčadi."

"Pravi sportaš, a vjerujem da su u mojoj momčadi svi takvi, to može shvatiti samo na jedan način, da mora dati još više i prisiliti mene da ih stavim u ekipu", zaključio je Hajdukov trener, koji je potom rekao što se može očekivati od Zadra, s pristupom Ferde Milina koji u pravilu nije sasvim defanzivan.

"Pozdravljam njegovu ideju igranja nogometa, kojoj teži. Normalno da to nije lako i da to puno ovisi o kadru", kazao je Tudor, dodajući da je s kvalitetnijom ili barem jednako dobrom momčadi u odnosu na suparnika uvijek lakše napasti.

Zadrov trener je iz kategorije onih čiji rad i pristup nogometu cijeni, bilo da je riječ o trenerima iz starije generacije ili mlađima: "Ne volim trenere koji ne uče novo, koji misle da je dovoljno ono što se radilo prije 10 godina i da nema ničeg novog. Družim se i pričam s mlađima, što je normalno, najviše cijenim one koji su radoznali i primjenjuju neke stvari, razmišljaju o tome koji je pravi način i stil. Ferdo je jedan od takvih, radoznao je i marljiv, važno je da ne budeš lijen da se unapređuješ."

U potrazi za nova tri boda, Tudor je istaknuo da se ponovno nada velikoj podršci s tribina. "Nadamo se da će ljudi doći, da su osjetili da je ovo dobar trenutak za nas i da će nam i dalje biti 'vjetar u leđa' u trenutku kada smo na bod do vrha, a da nije bilo nesretnog poništenog gola u Osijeku, bili bismo prvi", kazao je, sa željom da potraje pozitivna atmosfera stvorena oko njegove momčadi.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Hektor33320.09.2013. u 16:27
    Samo jako samo HAJDUČKI!!
    Hektor333