Košarka

Francuska slavi svoje prvo zlato na Eurobasketu u povijesti!

Branimir Korać • nedjelja, 22.09.2013.
Francuska slavi svoje prvo zlato na Eurobasketu u povijesti!
Foto: EPA

Sjajna Francuska je u finalnom susretu Europskog prvenstva u Sloveniji apsolutno nadigrala reprezentaciju Litve i posve zasluženo stigla do naslova prvaka Europe. U nokaut fazi je pokazala najvišem, potvrdila je status jednog od glavnih favorita za naslov i na kraju je do njega i stigla...

Tony Parker i društvo napokon su dočekali svojih pet minuta. Nakon dva poraza u finalima europskih prvenstava, prvom još 1949. godine u Kairu protiv Egipta što se i danas smatra svojevrsnim naslovom prvaka Europe za Francusku jer su Egipćani ipak s afričkog kontinenta, te 2011. godine u Litvi protiv Španjolske, Francuzi su apsolutno nadigrali Litvu i osvojili zlatno odličje.

U prvom poluvremenu briljirao je Nicolas Batum, u drugom Boris Diaw i njih dvojica su bili ljudi odluke, oni koji su u ključnim trenucima bili prevaga na stranu Francuske.

Obje reprezentacije su u finale ušle s puno energije, Francuska je pod početka preuzela laganu kontrolu, međutim Litva se nije na "prvu loptu" predala. Prvu osjetniju prednost Francuzi su ostvarili bijegom na 15:10, međutim onda je povukao Linas Kleiza koji je u suradnji s Mantasom Kalnietisom napravio preokret i donio Litvi prednost. 26:23.

Druga četvrtina ponudila je posve drugačiju priču. Francuzi su "eksplodirali", Nicolas Batum je bio nezaustavljiv, a Litvu je izdao šut i sve više je tonula.

Francuska je do kraja prvog poluvremena napravila seriju čak 21:3 i pobjegla na 50:34. Samo devet desetinki prije kraja Francuzi su vodili 47:34, no napad je imala Litva, ali Mačiulis nije dobro izveo loptu i ona je pripala Francuzima. Posljednju loptu uzeo je Antoine Diot i s osam metara zabio tricu za plus 16 na odmoru.

Na početku drugog dijela očekivala se agresivna Litva koja će napraviti sve za povratak u utakmicu. I pokušavala je, Kalnietis je puno radio i tražio otvorene suigrače, međutim osim otvorene trice Lavrinoviča, Litavci baš i nisu pogađali. Na drugoj strani je prednost Francuske neumoljivo održavao iskusni Boris Diaw za kojeg Litva nije imala nikakvo rješenje na početku drugog dijela.

Puno su se Litavci trošili u napadu dok su u obrani imali problema s brzim Francuzima pa i kada su zaigrali zonu Francuska ih je s lakoćom skupljala i izbacivala iz težišta.

Prednost u nekim trenucima iznosila je i plus 22, francuska prednost u skoku bila je čak 30:13 na kraju treće četvrtine kada je imala prednost 68:50 i bilo je jasno da je Francuska stavila jednu ruku na svoj prvi naslov prvaka Europe u povijesti.

Kada na početku posljednje dionice Litva nije uspjela brzo smanjiti zaostatak, počela je s brzim šutevima koji nisu donosili ploda, na drugoj strani je Tony Parker kažnjavao litavsku obranu i Francuska je rutinski održavala prednost.

Niti u jednom trenutku Litva nije ozbiljnije zaprijetila i Francuska je upisala visoku i zasluženu pobjedu 80:66.

U francuskom sastavu najistaknutiji su bili Nicolas Batum sa 17 poena i šest skokova, Boris Diaw s 15 poena i šest skokova te Tony Parker s 12 poena. Kod Litve Linas Kleiza je ubacio 20 poena, a Mantas Kalnietis 19.

EP 2013., završnica

finale

Litva66:80Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.09.2013. u 09:00
    Posve zasluženo! Fr nemaju sudački poguranac kao španjolci, tako da je to čista pobjeda i zlato! Najviše mi je drago zbog parkera-igračine koji može biti premjer svim ostalim euro 'zvjezdicama' koje zbog NBA ne igraju za svoje države! Čovjek koji svaku sezonu odigra 100+ tekmi nije propustio niti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.09.2013. u 08:50
    Na stranu zaslužena pobjeda Francuza, ali ovakav zgusnuti sistem natjecanja favorizira fizički snažnije igrače i značajno utječe na kvalitetu i ljepotu igre, pogotovo kako se pokazalo u utakmici za 3. mjesto, a pogotovo u finalu gdje je imalo još veći utjecaj.Da bi doživljaj bija potpun, trebalo je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • gorguc23.09.2013. u 07:41
    Ja bih samo htio pozdravit sve one koji su tu pisali kako za Francusku igraju 4 drveta i Parker Sasvim zaslužena pobjeda, pokazali su da osim skakačkih kvaliteta imaju i kvalitetne šutere i centre (za razliku od nas).
    gorguc
  • Philadelphia76ers23.09.2013. u 01:56
    drago mi je zbog parkera
    Philadelphia76ers
  • Obrisan korisnik23.09.2013. u 00:29
    Batum je pravi igrač. svi koji prate basket to znaju. u prošlim tekmama je bilo ponekad glupo koliko parker drzi loptu a batum se šeta i čeka da ovaj završi. danas je inzistirao i pokazao šta zna. a mi smo četvrti. kome je to malo, nema pojma. ali i da su tomić i ukić igrali kriminalno, jesu. mi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik