Košarka

Cedevita s Pilepićevim i Vrkićevim Bilbaom, Cibona protiv momčadi Darija Gjergje

Ivor Krapac • subota, 05.10.2013.
Cedevita s Pilepićevim i Vrkićevim Bilbaom, Cibona protiv momčadi Darija Gjergje
Foto: FaH

Cedevita i Cibona doznali su s kojim će se klubovima sresti u prvom krugu Eurokupa, koji počinje 15. listopada. Cedevita je smještena u skupinu B, u kojoj su Bilbao Basket s dvojicom hrvatskih košarkaša, Franom Pilepićem i Zoranom Vrkićem, a uz njih i talijanski Sassari, belgijski Charleroi, francuski Elan Chalon i njemački Oldenburg. Cibona će prolazak u drugi krug tražiti u skupini A, u kojoj su i češki Nymburk, talijanski Cantu, francuski Le Mans, belgijski Oostende s Darijem Gjergjom na klupi i njemački Artland Dragonsi iz Quakenbrücka...

Cedevita i Cibona su u subotu na ždrijebu u Barceloni saznali tko će im biti suparnici u početnoj fazi ovosezonskog Eurokupa, od 15. listopada do 18. prosinca. Oba hrvatska predstavnika smještena su u Konferenciju 1, s klubovima sa zapada Europe, a za prolazak u drugi krug borit će se s petero suparnika. Nastavak natjecanja osigurat će prva tri kluba iz svake skupine.

Cedevita će igrati u skupini B, čiji su sudionici i Bilbao Basket, Dinamo Banco Di Sardegna Sassari, Belgacom Spirou Charleroi, Elan Chalon Sur Saone i EWE Baskets Oldenburg. Dvoboji s Bilbaom, vodećim nositeljem skupine, bit će osobito zanimljivi zbog toga što će na drugoj strani biti hrvatski košarkaši Fran Pilepić i Zoran Vrkić, a u ogledima s talijanskim Sassarijem u Cedeviti će se sresti s košarkašem kojega u klubu dobro poznaju. Riječ je o 31-godišnjem američkom razigravaču Marquesu Greenu, koji je u prvom dijelu prošle sezone igrao za zagrebačke Crvene.

Cibona će svoj put do drugog kruga tražiti u skupini A, u kojoj su ČEZ Basketball Nymburk, Pallacanestro Cantu, Le Mans Sarthe Basket, Telenet Oostende i Artland Dragonsi iz Quakenbrücka. Češki Nymburk, vodeći nositelj skupine, nekada je igrao u ABA ligi, u sezoni 2010./11., dok će se u dvobojima s belgijskim Oostendeom Vukovi sresti s hrvatskim trenerom Darijem Gjergjom.

Oostende je do Eurokupa došao nakon ispadanja u kvalifikacijama za Euroligu, s porazom od Lietuvos Rytasa u finalu, a Gjergjina dodirna točka s Cibonom je što je u zagrebačkom klubu radio kao pomoćni trener, od 2004. do '07., tijekom mandata Dražena Anzulovića na klupi Vukova. Osim Darija Gjergje, u Oostendeu je trenutno još jedan bivši Cibonin član, 35-godišnji krilni centar Brent Wright, koji je imao dvije epizode u dresu Vukova.

Cibosi će se uskoro u Eurokupu sresti s još jednim svojim nekadašnjim igračem. Riječ je o 28-godišnjem američkom šuteru Antoniju Gravesu, današnjem članu njemačkih Artland Dragonsa, koji se među Vukovima zadržao kratko, u prvom dijelu sezone 2009./10., a otišao je naglo, nezadovoljan što mu zagrebački klub duguje novac.

Konferencija 1 (zapadna):

Skupina A: ČEZ Basketball Nymburk (Češka), Pallacanestro Cantu (Italija), Le Mans Sarthe Basket (Francuska), Telenet Oostende (Belgija), Cibona Zagreb (Hrvatska), Artland Dragons Quakenbrück (Njemačka)

Skupina B: Bilbao Basket (Španjolska), Cedevita Zagreb (Hrvatska), Dinamo Banco Di Sardegna Sassari (Italija), Belgacom Spirou Charleroi (Belgija), Elan Chalon Sur Saone (Francuska), EWE Baskets Oldenburg (Njemačka)

Skupina C: Valencia Basket (Španjolska), Union Olimpija Ljubljana (Slovenija), Cimberio Varese (Italija), ASVEL Villeurbanne Lyon (Francuska), Ratiopharm Ulm (Njemačka), Paris Levallois (Francuska)

Skupina D: Alba Berlin (Njemačka), CAI Zaragoza (Španjolska), Virtus Rim (Italija), Belfius Mons Hainaut (Belgija), BCM Gravelines Dunkerque (Francuska), Telekom Baskets Bonn (Njemačka)

Konferencija 2 (istočna):

Skupina E: Himki (Rusija), Pinar Karšiyaka Izmir (Turska), Hapoel Migdal Jerusalem (Izrael), Igokea Aleksandrovac (BiH), Lukoil Academic Sofija (Bugarska), CSU Asesoft Ploiesti (Rumunjska)

Skupina F: Budućnost VOLI Podgorica (Crna Gora), Nižnji Novgorod (Rusija), TED Ankara (Turska), PAOK Solun (Grčka), Himik Južni (Ukrajina), Bericap Alba Fehervar (Mađarska)

Skupina G: Uniks Kazan (Rusija), Banvit Bandirma (Turska), VEF Riga (Latvija), Maccabi Haifa Bazan (Izrael), MZT Skopje Aerodrom (Makedonija), BC Kalev/Cramo Tallinn (Estonija)

Skupina H: Spartak Sankt Peterburg (Rusija), Bešiktaš JK Istanbul (Turska), Panionios Atena (Grčka), Neptunas Klaipeda (Litva), Radnički Kragujevac (Srbija), Nilan Bisons Loimaa (Finska)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.10.2013. u 13:41
    nove sramote. cibona 0-10, cedevita 1-9
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.10.2013. u 08:57
    Znači... gurnuli su naše klubove u "zapadnu konferenciju". To mi se sviđa . Na istoku su nezgodniji protivnici i daleka putovanja. Sad treba vidjeti jel se može ravnopravno igrati sa Talijanima, Njemcima, Francuzima itd. Cibona od jučer nemože . Cedevita bi mogla.
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina05.10.2013. u 14:14
    ove godine bi Cibona mogla skupiti koju pobjedu, ali ne i proći skupinu
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik05.10.2013. u 14:02
    Valjda se neće sramotit ko zadnje tri sezone. Bolje da ne igraju ako misle tankirat. Previše love grad daje da bi se opet sramotili...
    Obrisan korisnik
  • nido05.10.2013. u 13:46
    Moze se Cibona potuci za trece mjesto, realno je! E sad je samo pitanje kakvi su ciljevi, samo igrati ili zapeti za sto boljim rezultatom, dakle prioriteti...
    nido