Košarka

Philadelphia 76ersi nakon neizvjesne završnice uspjeli svladati Bilbao

Kristijan Musa • nedjelja, 06.10.2013.
Philadelphia 76ersi nakon neizvjesne završnice uspjeli svladati Bilbao
Foto: EPA

U Bilbau se igrala druga, ujedno i posljednja utakmica NBA turneje po Europi, koja se ove godine naziva NBA Global Games 2013. Nakon poprilično dobre utakmice u Istanbulu između Fenerbahčea i Oklahome, u Baskiji se nismo nagledali atraktivnih poteza, ali je utakmicu obilježilo mnoštvo poena i neizvjesnost do samoga kraja.

Philadelphia je doputovala u gotovo punom sastavu. Jedino značajno ime kod 76ersa, koje nije nastupilo je ovogodišnji izbor na Draftu, centar Nerlens Noel. Domaći su u utakmicu krenuli jednom duljom serijom promašaja, što su gosti iz NBA lige iskorištavali koliko su mogli. Poveli su sa 13:6, a od tada su upravo oni dominirali igrom i određivali tempo utakmice. Bilbao pak nije dopustio da 76ersi dođu do značajnije prednosti. No, početkom druge dionice Philadelphia dolazi u vodstvo od 14 poena razlike.

Bilbao je uvelike poboljšao svoju igre. Protok lopte je umnogome bio bolji nego u početnoj fazi utakmice, akcije su bile puno bolje i zabijali su dosta poena iz tranzicije. Na koncu prvog dijela Bilbao je uspio skratiti prednost gostiju na samo pet pogodaka razlike (55:50). U trećoj dionici igrali su još bolje, do sredine četvrtine su uspjeli izjednačiti, a pet minuta prije kraja četvrtine su došli i do svojeg prvoga vodstva na cijeloj utakmici (69:68). Rezultat se posljednjih pet minuta treće četvrtine nije mnogo varirao, Bilbao je vodio, ali ne više od tri razlike. Igrao se koš za koš.

Početkom posljednje četvrtine domaći su se pokušali rezultatski odcijepiti od protivnika. Axel Hervelle i Roger Grimau pobrinuli su se za vodstvo domaćih od pet poena razlike. Ali od tog trenutka 76ersi rade seriju od čak 16:2 i vode sa 104:95 dvije i pol minute prije kraja. No, Raul Lopez sa dva precizna slobodna bacanja te German Gabriel sa sedam vezanih poena vraćaju domaće u igru. 6.3 sekunde prije kraja bilo je neodlučeno 104:104. Ali u narednom napadu Antanas Kavaliauskas radi prekršaj na Spenceru Hawesu, koji pogađa oba slobodna bacanja. Bilbao je imao nešto više od četiri sekunde za pobjedu, ali šut za tri promašuje Raul Lopez. U konačnici 76ersi su slavili tijesnu pobjedu u Baskiji od 106:104.

Najučinkovitiji kod NBA momčadi bio je Evan Turner sa 25 poena i pet skokova. Tony Wroten je zabilježio 16 poena, James Anderson 15 poena i sedam skokova, dok je Thaddeus Young upisao 14 poena uz šest skokova. Kod momčadi Rafe Pueya najbolji pojedinci su bili Dairis Bertans sa 19 poena te Grimau i Hervelle sa po 14 poena, Hervelle je upisao i 14 skokova. U početnoj petorci španjolske momčadi bio je i hrvatski košarkaš Fran Pilepić, koji je odigrao 17 minuta, u kojima je zabilježio učinak od sedam poena, dva skoka, ali i tri izgubljene lopte.

Ovom utakmicom završila je dvodnevna turneja NBA klubova po Europi te se sada vraćaju „američkom“ dijelu predsezone. Ipak, još će se odigrati nekolicina europsko-američkih okršaja, ali ne na europskom tlu. Prvi od njih na rasporedu je već u noći s ponedjeljka na utorak, kada će Minnesota Timberwolvesi ugostiti moskovski CSKA, dok će Phoenix Sunsi biti domaćini Maccabiju iz Haife.

Košarka, NBA Global Games 2013.:
Bilbao Basket – Philadelphia 76ers 104:106

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.10.2013. u 11:02
    zaboravili ste spomenut i Vrkica koji je usao sa klupe i uz gotovo istu minutazu imao slican ucinak: 8poena,2 skoka,1 ukr. i 3 izg. lopte..
    Obrisan korisnik
  • Philadelphia76ers07.10.2013. u 09:18
    ajmo phila :D
    Philadelphia76ers