Košarka

Odlični nastupi Bogdanovića i Andrića, katastrofa Efesa u derbiju

Branimir Korać • subota, 12.10.2013.
Odlični nastupi Bogdanovića i Andrića, katastrofa Efesa u derbiju
Foto: EPA

Šest susreta prvog kola BEKO lige bilo je na rasporedu u subotu. Derbi je igran u Istanbulu gdje se očekivao spektakl u izvedbi Anadolu Efesa i Galatasaraya, međutim on je izostao. Fenerbahče je odlično krenuo u sezonu uz vrlo dobar nastup Bojana Bogdanovića...

Košarkaši Fenerbahčea na odličan način otvorili su novu sezonu turskog prvenstva. U prvom kolu BEKO lige slavili su vrlo uvjerljivo na gostovanju kod Mersina sa 100:75.

Sve je bilo poznato već u prvom poluvremenu kada je Fenerbahče stvorio visoku prednost i kasnije nije dozvolio domaćinu povratak. Na odmoru je bilo 56:38, prednost je dodatno povećana početkom drugog dijela i trener gostiju Željko Obradović mogao je završnicu susreta iskoristiti za neke eksperimente u igri.

Najefikasniji je bio Bojan Bogdanović koji je za 22 minute ubacio 22 poena (8/10 za dva, 2/5 za tri), Nemanja Bjelica je dodao 15 poena i devet skokova, a Luka Žorić za deset minuta je ubacio devet poena (4/5 za dva). Kod Mersina Predrag Samardžiski je ubacio 18 poena uz 12 skokova dok je Ali Karadeniz dodao 15 poena i sedam skokova.

Zanimljivo je bilo u Bursi gdje je Tofas ugostio momčad Josipa Vrankovića, TÜRK Telekom. Domaćin je u neizvjesnom dvoboju bio uspješniji s 83:80.

Bio je to susret pun preokreta u kojem su domaćini odlično krenuli i vodili s dvoznamenkastom prednosti već nakon prvih deset minuta da bi gosti u nastavku posve preokrenuli situaciju na parketu i uoči posljednje četvrtine imali prednost od sedam poena. Ipak, završnica je pripala Tofasu koji na kraju odnosi pobjedu.

U pobjedničkom sastavu Marcus Denmon je ubacio 25 poena i uhvatio pet skokova dok je Rok Stipčević za 27 minuta ubacio 13 poena (3/3 za dva, 1/3 za tri) i uhvatio četiri skoka. Prvo ime kod poraženih bio je Lukša Andrić s 19 poena (5/6 za dva, 9/10 slobodna) i šest asistencija za 25 minuta, Joshua Shipp je dodao 17 poena, a Kerem Tunceri 11 asistencija.

Težak poraz u derbiju je upisao Anadolu Efes kojeg je Galatasaray pregazio s 85:67, a pobjeda Galatasaraya je na kraju mogla biti i uvjerljivija.

Iako je Efes na poluvremenu zaostajao velikih 16 poena, očekivalo se da će u drugom poluvremenu zaigrati bolje i zaprijetiti Galatasarayu, međutim od toga nije bilo ništa, vrlo brzo se našao u još većem minusu i tek u posljednjih deset minuta je smanjio vrlo visoki zaostatak.

Zoran Erceg je odradio važnu ulogu u pobjedi Galatasaraya s 19 poena i pet skokova, a Carlos Arroyo je dodao 16 poena i šest asistencija. U sastavu Efesa Birkan Batuk je ubacio 13 poena, po 11 su dodali Konstantinos Vasileiadis i Semih Erden. Zoran Planinić je za 29 minuta ubacio četiri poena (2/4 za dva, 0/6 za tri) uz devet asistencija i dva skoka dok je Stanko Barać za 16 minuta ubacio tri poena (1/2 za dva) uz tri skoka.

Tursko prvenstvo, prvo kolo:
Mersin BSB - Fenerbahče Ülker 75:100
Gaziantep Basketbol - Usak Sportif 92:71
Tofas - TÜRK Telekom 83:80
Olin Edirne - Pinar Karsiyaka 73:96
Aliaga Petkim - Banvit 64:76
Anadolu Efes - Galatasaray Liv Hospital 67:85

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cib250613.10.2013. u 13:36
    I dalje ne valja Andric? Ocito mu pase turska klima i definitivno je na Euru morao dobit puno vise sanse kraj onakvih Tomica i Zorica
    cib2506
  • Obrisan korisnik13.10.2013. u 10:23
    Barać je cijelu prošlu sezonu igrao neuvjerljivo. Rekao bih bez samopouzdanja. To se valjda nastavlja. Teško je pričati o utakmici na osnovu statistike. Treba gledati. A Zoki je lani bio šef Himkija. Neprikosnoveni. Rekao sam prije mjesec - dva da ako se nametne kao šef u ovoj papazjaniji od... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.10.2013. u 01:16
    Posle mi neko prica o jakom Efesu, Planinicu i Baracu? Rekao sam da je to bedna ekipa, da ova dva igraca ne igraju na vrhunskom nivou, u prvom mecu se to "dokazalo". Da ne ispadne da se radujem tudjoj nesreci, ali takve su moje prognoze. Jasonkidd javi se :)
    Obrisan korisnik