Nogomet

Koliko daleko mogu mladi Hrvati?

Mario Katušić • četvrtak, 17.10.2013.
Koliko daleko mogu mladi Hrvati?
Foto: FaH

Danas u 15 sati je, prvim utakmicama po skupinama, započelo Svjetsko nogometno prvenstvo za generaciju 1996. i mlađe. U ovom tekstu analizirat ćemo hrvatsku reprezentaciju, skupinu u kojoj započinjemo natjecanje te analizirati favorite prvenstva

Hrvatska reprezentacija

Generaciju koju unazad nekoliko godina nogometni stručnjaci proglašavaju izuzetno talentiranom, napokon ima priliku to i dokazati. Nakon nesretnog ispadanja u skupini Europskog prvenstva (prisjetite se 1:1 Rusije i Italije) bez poraza, ova generacija ima popravni ispit. Otkada su se okupili na ljeto 2012. godine, izabranici Ivana Gudelja do sada su neporaženi, a uspjeli su već „sakupiti skalpove“ Njemačke (3:1), Slovačke (3:1) Izraela (4:2), Turske (4:3), Španjolske (3:2), Francuske (1:0) i Ukrajine (2:1), od kojih su ovih pet posljednjih navedenih pobjeda ostvarene u službenim kvalifikacijskim susretima, odnosno na Europskom prvenstvu.

Hrvatska se posebno ističe i po vrijednostima igrača. Alen Halilović je na gotovo svim renomiranim sportskim medijima proglašen prvom zvijezdom ovog prvenstva, a po procijenjenoj vrijednosti portala „transfermarkt“, Karlo Lulić je drugi najskuplji igrač prvenstva, odmah iza njega. Ta dva igrača bi trebala biti i nositelji igre naše reprezentacije. Iako je hendikep što Josip Bašić radi ozljede neće biti u mogućnosti nastupiti, ekipa u kojoj se nalaze igrači kao što su Fran Brodić, Ante Roguljić, Elvir Maloku, Duje Ćaleta-Car, Lukas Čuljak ili jedan od najtalentiranijih vratara Europe Marko Marić iz bečkog Rapida, momčad je za svaki respekt.

Na Europskom prvenstvu ova je momčad pokazala potencijal, no u susretima protiv Rusije i Italije, koji su završili bez pogodaka, nametnula su se dva velika problema. Prvi je bilo previše komplikacije u završnici te odugovlačenja s udarcem prema golu, no to je problem psihološke prirode kojem je Gudelj sigurno posvetio pažnju. Onaj drugi je previše soliranja od strane Alena Halilovića, kojem je u većini slučaja dribling bio privlačnije opcija od dodavanja lopte suigraču. Nadamo se da je i Alen shvatio da time šteti i momčadi, ali i sebi samom te da će na ovom prvenstvu biti pravi timski igrač i naša pokretačka snaga.

Grupa C

U skupini C, osim naše reprezentacije, nalaze se ekipe Paname, Maroka te prvaka Azije, Uzbekistana. Ova naočigled slaba skupina zapravo krije nekoliko zamki i nepoznanica te se protivnike nikako ne bi smjelo podcijeniti.

Naš prvi protivnik, sa kojim se sastajemo sutra u 15 sati, je reprezentacija Maroka. Ekipa domaćeg izbornika Abdellaha El Idrissia sastavljena je velikim dijelom od igrača europskih klubova, gdje se posebno ističe ovoljetna Juventusova akvizicija Younes Bnou Marzouk, dok je Nabil Jaadi prva zvijezda mlade momčadi Anderlechta, a tu su još i igrači Lyona, Borussie Dortmund, Club Bruggea, PSV-a... Ova ekipa je osvajanjem trećeg mjesta na Afričkom prvenstvu te kvalifikacijom na ovo natjecanje ostvarila svoj cilj, no sigurno će pokušati i ovdje ostvariti dobar rezultat.

Drugi protivnik naše vrste je ekipa Paname, vođena trenerom Jorge Dely Valdesom, bratom poznatijeg Julia. Ova ekipa, sastavljena od igrača iz domaće lige te jednog studenta američkog sveučilišta dolazi na ovo natjecanje pokušati ostvariti uspjeh jednak onom koji je polučila generacija od prije dvije godine, koja je na prvenstvu u Meksiku osigurala prolaz u drugi krug. Prva zvijezda ove ekipe pune nepoznanica je Ervil Zorilla koji već nastupa za prvi sastav ponajboljeg panamskog kluba Taura F.C.

Posljednji protivnik s kojim ćemo se sučeliti u skupini je ekipa Uzbekistana, prvaka Azije. Svi igrači nastupaju u lokalnim klubovima, od kojih neki već za prve sastave svojih ekipa. Prva zvijezda momčadi, posebno nakon prvenstva Azije, gdje je u finalu svladan Japan izvođenjem kaznenih udaraca, je vratar Sarvar Karimov koji se tamo iskazao sjajnim obranama, a u Uzbekistanu je najviše na glasu napadač Bukhare Akobir Turaev. Uzbekistanski nogomet izrazito napreduje posljednjih godina, što se možemo uvjeriti na natjecanjima mlađih kategorija i sigurno je protivnik za svaki respekt.

Favoriti natjecanja i najveće zvijezde

Kako smo već naveli, hrvatska reprezentacija je u mnogim medijima predstavljena kao jedan od favorita ovog prvenstva, no naravno, ima i drugih izrazito jakih reprezentacija. Predstavnici Južne Amerike gotovo uvijek igraju veoma dobro na ovim prvenstvima, a na ovom se najviše očekuje od Brazila i Urugvaja, no tu još i reprezentacije Venezuele i Argentine. Europu predstavljaju finalisti s prošlog Eura, Rusija i Italija, i od njih se uz Hrvatsku očekuje najviše, a od Europljana tu su još Austrija, Švedska i Slovačka. Branitelj naslova Meksiko također može daleko, a isto to se očekuje i od vrlo dobrih Japanaca, kao i od trostrukog svjetskog prvaka i trostrukog finalista Nigerije.

Kao velike zvijezde smo već spomenuli naše Halilovića i Lulića, a uz njih se često spominju Brazilac Mosquito, što na hrvatskom znači komarac, kao i reprezentativac Austrije Valentino Lazaro, član Red Bulla. Brazil će također predvoditi i odlični Kenedy koji već nastupa za prvu momčad Fluminensea te ofenzivni veznjak Nathan. Urugvajce, koji su u potpunosti sastavljeni od igrača iz domaće lige predvodi ofenzivni veznjak Kevin Mendez, a puno se očekuje i od Franca Acoste. Argentinu će predvoditi velika nada Boca Juniorsa Leonardo Suarez, dok bi za golove trebao biti zadužen Sebastian Driussi iz njihovog gradskog rivala River Platea.

Italiju bi trebao predvoditi trojac članova prvoligaških klubova Alberto Cerri, Gennaro Tutino i Arturo Calabresi, dok Rusi najviše očekuju od Jamaldina Kodžanijazova iz Zenita, kao i njegov suigrača Alekseja Gasilina, koji su oba nastupili već za prvi sastav kluba te vratara Spartaka Antona Mitruskina. Austriju osim Lazara predvodi Sascha Horvath, a od ostalih Europljana svjetla reflektora bit će sigurno usmjerena u člana Švedske i prvog sastava Malmoa Erdala Rakipa.

Raspored nastupa hrvatske reprezentacije

18.10. u 15h: Hrvatska – Maroko
21.10 u 15h: Hrvatska – Panama
24.10. u 18h: Hrvatska - Uzbekistan

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.10.2013. u 16:02
    al ga brutalno primamo,,,a hrpe jadnika
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.10.2013. u 15:46
    dok vi pametnjakovići pametujete naše zvijezde gube na poluvremenu 3:0. pametnom dosta
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.10.2013. u 11:29
    potpisujem od prvog do zadnjeg slova, zelim im i puno srece!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.10.2013. u 11:23
    Možda je bolje zapitati se tko ga je i zašto apostrofirao kao novog Messija pa pritužbu poslati na te adrese. I da podcrtam, iz prve ruke znam koliko je to dijete umišljeno i bahato u privatnom životu tako da mi ga nije ni trunke žao, ne dokle god se na terenu (i u školi) ponaša tako kako se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.10.2013. u 10:44
    Svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa i da to mišljenje istakne.... Ali čemu ovakva podjebavanja, da oprostite na izrazu?(ovo s primadonom maradonom...) Pa to su sve djeca još, neka idu nek uživaju u nogometu, nek se raduju toj lijepoj igri,pa ak pokažu da stvarno mogu nek postanu vrhunski igrači... [više na forumu]
    Obrisan korisnik