Rukomet

Zagrebaši u Areni kreću po iznenađenje protiv sjajnog Veszprema

Zvonka Keliš • nedjelja, 20.10.2013.
Zagrebaši u Areni kreću po iznenađenje protiv sjajnog Veszprema

Rukometaši CO Zagreba u nedjelju poslije podne snage će odmjeriti s ponajboljom momčadi Europe, mađarskim Veszpremom. Predvođena hrvatskim snagama Alilovićem i Sulićem, kao i sjajnim Nagyjom, Ilićem i ostatkom ekipe mađarska ekipa opravdano slovi za favorita novog dvoboja skupine A Lige prvaka, no mladi, ali godinu dana iskusniji Zagrebaši također će imati ponešto za reći na svom putu ka pravom malom europskom iznenađenju.

Pred momčadi Croatia osiguranja Zagreb ove je nedjelje uistinu velik dvoboj u najelitnijem europskom klupskom rukometnom natjecanju. U sklopu četvrtoga kola Lige prvaka hrvatski će i regionalni prvaci, naime, na svome terenu pred svojom publikom snage odmjeriti s jednom od najboljih, ali i najskupljih rukometnih ekipa Europe, mađarskim Veszpremom.

Iza Zagrebaša odlično je europsko otvaranje sezone u zagrebačkoj Areni protiv ekipe slovenskog Celja protiv koje je domaća momčad pokazala uistinu sjajnu igru u obrani te upisala sigurno slavlje s tri pogotka razlike. Ubrzo potom momci Borisa Dvoršeka krenuli su put Ukrajine gdje ih je u Harkivu očekivalo itekako teško gostovanje kod Motor Zaporožja koje je lijepo povelo u prvih 30 minuta igre da bi potom gosti pokazali svoje pravo lice, veliku borbenost te želju za dokazivanjem i umalo ugrabili nove europske bodove.

Iako je u Ukrajini na koncu nedostajalo i malo sreće u Rusiji su Zagrebaši bili na visini zadatka te su u nastavku susreta sa St. Petersburgom spojili dobru igru u obrani, ali i napadu te pretvorili to u onu najbolju, dobitnu kombinaciju na kojoj su toliko radili posljednja dva mjeseca, posebice za vrijeme priprema te koja toliko dobro funkcionira na treningu da se naprosto morala pokazati i na terenu u onoj službenoj utakmici u ono pravo vrijeme.

"Za Veszprem se spremamo od dvoboja s Tatranom, pogledali smo snimke i znamo da se radi o iskusnoj momčadi koja je sigurno kvalitetnija od nas. Ima na svakoj poziciji po dvije zamjene i to praktički iste klase, no mi nemamo što izgubiti, mladi smo i trebamo ići sto posto sa željom za dokazivanjem i motivom. Nadam se stoga da ćemo odigrati najbolje što ćemo moći", kazao je uoči ogleda sa Veszpremom Zagrebov lijevi vanjski igrač Stipe Mandalinić.

Spoj dobre obrane i napada stoga će zasigurno biti recept za ostvarivanje što boljeg rezultata i ove nedjelje u zagrebačkoj Areni. Naime, nakon što su u posljednjim susretima Regionalne lige, posebice onom s ekipom Tatran Prešova, proradile obje strane Zagrebove vanjske linije vrijeme je bilo i da se krila ponovno pridruže na najbolji mogući način, a kada je tu i dobro posložena i čvrsta obrana u kojoj tandem s Tončijem Valčićem sada, nakon ozljede Josipa Šandrka, odlično čini Marko Matić, za zabrinutost uistinu nema potrebe.

Kada se uza sve to iza te čvrste i visoke obrane nađe i naprosto sjajni vratar Ivan Stevanović preostalo je tek da se Zagrebovi kružni napadači probude i u napadu te da ovako dobro posložena ekipa regionalnog prvaka bez grča i s dodatnim samopouzdanjem, ali i motivom, pokaže sve ono najbolje što zna upravo u teškom ogledu s Veszpremom koji kuca na vrata.

''Pred nama je utakmica s Veszpremom, jednom od najskupljih momčadi koja je ikada gostovala u zagrebačkoj Areni te koja je vrlo veliki favorit za završnicu Lige prvaka. To je ekipa s iskusnim igračima koji imaju puno utakmica u nogama, pokrivena je na svim mjestima, od vratara do krila, a njen glavni adut je žestoka 6-0 obrana na rubu tuče. Moramo joj, dakle, jednako uzvratiti te gurati brzi centar, kontre i polukontre. Ne smijemo dopustiti da se odvoji, moramo jako početi i držati se u egalu koliko god možemo'', kazao je ususret dvoboju s Veszpremom strateg CO Zagreba.

Iako mađarski Veszprem sasvim opravdano slovi za favorita ovoga dvoboja, ono što jest uistinu važno za Zagrebaše jest stjecanje iskustva u velikim dvobojima te prilika za novo dokazivanje, a potvrdio je to i sam trener Dvoršek: "Dvoboj s Veszpremom je vrlo velik događaj za naše igrače, veliko iskustvo i možemo pokazati što sve znamo i možemo. Igrat ćemo hrabro, brzo, moderno i napast ćemo Mađare pa što bude. Veszprem je favorit, ali kada utakmica krene sve je moguće.''

Momčad mađarskog Veszprema uistinu je jedna od onih najboljih u svijetu rukometa, dugogodišnji je mađarski prvak i osvajač Kupa koji u domaćem prvenstvu čak i uz Pick Szeged naprosto nema onog pravog konkurenta stoga kroz Ligu prvaka dobiva priliku boriti se s ekipama ravnima sebi te prikazati sve ono najbolje što zna.

Alilović najavio veliku borbu za bodove

Dan prije zanimljivog susreta u zagrebačkoj Areni riječ, dvije o taktici svoje ekipe te dobrim stranama one suparničke za Sportnet je kazao i hrvatski reprezentativni, ali ujedno i Veszpremov vratar Mirko Alilović: "Ako uđemo u utakmicu s mislima lako ćemo, mladi su, izgubili su u Zaporožju, gadno ćemo se provesti, ali ako uđemo ozbiljno kao što smo ušli u svaku utakmicu do sada Zagreb će imati jako malo šansi da nas pobijedi. No, ipak on igra na domaćem terenu s mladim i poletnim momcima, praktički sve juniorskim i seniorskim reprezentativcima, željnih dokazivanja i s godinom iskustva u Ligi prvaka. Nemaju Zagrebaši što izgubiti, imaju puno za dobiti i mislim da će se trebati dobro oznojiti za dva boda ovdje."

Protekle je sezone trenersku palicu preuzeo iskusni španjolski trener Carlos Ortega koji je od tada u redove svoje nove ekipe doveo podosta Španjolaca, a posljednji od njih koji je obukao dres Veszprema jest Carlos Ruesga. No, ovoga ljeta mađarske redove popunio je i sjajni Momir Ilić, dok će već sljedeće stići i iskusni lisac Christian Zeitz. S novim odličnim pojačanjima, a bez Gabora Csaszara koji je sreću odlučio potražiti u francuskom PSG-u, ekipa Veszprema nakon nekoliko kola uigravanja uistinu je još jača i bolja od prethodne sezone.

Posloženi su i upotpunjeni Mađari na baš svim pozicijama, a svakako njihov najbolji predvodnik jest Laszlo Nagy. Uvijek neugodan i teško zaustavljiv tu je i Chema Rodriguez od kojeg gotovo sve i počinje, no nikako se ovdje ne smiju zaboraviti ni hrvatski kružni napadač Renato Sulić koji se nalazi u onoj najboljoj formi, kao ni vratarski tandem Mirko Alilović-Nandor Fazekas koji će zaključati vrata baš svakome suparniku.

Iako su ove dvije ekipe snage već jednom odmjerile ove sezone, točnije na Sparkassen kupu za vrijeme priprema za istu, obje su uistinu napredovale te se dodatno uigrale stoga je i sam Renato Sulić za Sportnet priznao kako Veszprem mora biti itekako oprezan u nedjelju: "Neće biti laka utakmica, Zagreb ima jako dobru i mladu momčad koja je dosta napredovala, dečki su se opustili i iz dana u dan igraju sve bolje. Mi stoga moramo odigrati jako dobro, biti spremni na sve što nas čeka da bi odnijeli kući dva boda. Vidim da i Zagreb najavljuje mogućnost uzimanja boda ili dva, stoga ne bih bio preveliki optimist. Naravno da vjerujem u našu pobjedu po koju smo i došli, ali vidjet ćemo kako će se sve odvijati na terenu."

Momčad s ostvarenim stopostotnim učinkom kako u domaćem prvenstvu tako i na europskome tlu (St. Petersburg, RN Löwen, Motor Zaporožje) u Zagreb je, dakle, svakako došla po nove bodove u Ligi prvaka te je u nedjelju na terenu zagrebačke Arene očekuje potvrđivanje uloge favorita. No, mladi Zagrebovi momci također su željni potvrđivanja i dokazivanja, a budući da i sami priznaju kako u dvoboju s Veszpremom nemaju što izgubiti vrijedi vidjeti mogu li pretrčati momke Carlosa Ortege i napuniti mrežu Mirka Alilovića na putu k možda malom nedjeljnom iznenađenju u Europi.

Susret četvrtoga kola Lige prvaka između CO Zagreba i Veszprema u zagrebačkoj je Areni na rasporedu u 18 sati.

Foto: Matija Hećimović

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Motor Zaporožje29:32Celje Pivovarna L.
Rhein-Neckar Löwen31:17St. Peterburg
RK Zagreb22:33Telekom Veszprem
1Telekom Veszprem 10303:243+6017
2Rhein-Neckar Löwen 10305:252+5316
3Celje Pivovarna L. 10269:272-39
4Motor Zaporožje 10277:296-199
5RK Zagreb 10267:282-158
6St. Peterburg 10216:292-761

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!