Nogomet

Video: Mladi Hrvati morat će navijati za Argentinu i Švedsku

Mario Katušić • četvrtak, 24.10.2013.
Video: Mladi Hrvati morat će navijati za Argentinu i Švedsku
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvatska reprezentacija do 17 godina, generacija koju su stručnjaci prozvali najtalentiranijom unazad desetak godina, nalazi se pred eliminacijom sa svjetskog prvenstva već nakon grupne faze. Današnjim nastupom, a prije svega lošim pristupom protiv Uzbekistana pokazali su da im tamo vjerojatno i nije mjesto.

Hrvatska - Uzbekistan 1:2

Strijelci: Halilović 28. / Čaleta-Car 14.(ag), Boltaboev 79.

Hrvatska: Marić, Džijan, Mamić (od 83. Fiolić), Šunjić, Čaleta-Car, Murić, Halilović (od 60. Brodić), Roguljić, Prce, Vojković (od 55. Knežević), Maloku

Uzbekistan: Karimov, Ašurmatoev, Juraboev, Komilov, Hamrobekov, Turaev (od 76. Nematillaev), Abdulaev, Khamdasov, Abbasov (od 46. Sidikov), Šukurov

Iako im je za siguran prolaz bio potreban bod (ali u tom slučaju idu na Brazil), Hrvatska reprezentacija je najavljivala pobjedu u ovom susretu. No, to se u izuzetno sporom početku utakmice nije primijetilo, a prva prava prilika na utakmica završila je i u mreži, no hrvatskoj. U 14. minuti Shohjahon Abbasov ubacuje loptu iz slobodnog udarca s desne strane, a Duje Čaleta-Car zakucava loptu pod vlastitu gredu. Treći gol Uzbekistana na ovom prvenstvu, sva tri su postigli iz prekida.

Hrvatska se nakon primljenog pogotka nije podigla, a u 20. minuti ponovno prijeti prvak Azije. Jamshid Boltaboev je otpucao jednu oštru loptu sa 20-ak metara od gola, no Marko Marić je bio siguran. U 28. minuti Hrvatska je prvi puta uputila udarac u gol svojih protivnika i izjednačila. Alen Halilović je krenuo u još jedan od svojih bezbrojnih solo prodora, no za razliku od dosadašnjih, ovog puta je prekrasno prošao kroz obranu Uzbekistana, izborio se za udarac i pogodio za 1:1. Proslava gola, u kojoj je sudjelovao i Ante Roguljić bila je upućena kritičarima, na jedan bezobrazan način koji nikako ne pristaje mladićima njihovih godina.

Četiri minute kasnije moglo je biti 2:1. Alen Halilović je dugo držao loptu u svojim nogama, a nakon što mu ju je obrana Uzbekistana izbila, ona je došla do Roguljića, koji ju odlično kontrolira, dolazi do peterca gostiju, šutira između nogu braniča Uzbekistana, no točno u vratara. Do poluvremena je još dva puta pokušao Uzbekistan, lukavim pokušajem Izzatile Abdullaeva koji je zatresao vanjsku stranu mreže u 37. minuti te još jednim udarcem Boltaboeva iz daljine, koji je Marić lako ukrotio.

U prvih 25 minuta drugog dijela vrijedi spomenuti samo jedan loš pokušaj Roguljića iz slobodnog udarca, no u 70. minuti Uzbekistan je imao sjajnu priliku. Probijena je desna strana hrvatske obrane, odigrana povratna lopta za Abdullaeva, no on iz sjajne prilike prepucava gol vratara Marića. U 79. minuti Hrvatska je kapitulirala. Boltaboev je prihvatio loptu na rubu kaznenog prostora, prošao par metara paralelno s golom te, nakon što je Franjo Prce bio neodlučan i nije dobro zatvorio prostor, šutirao i fenomenalnim udarcem pogodio lijeve rašlje Marićevog gola.

Hrvatska je do kraja susreta pokušala izjednačiti, a najbolju priliku imao je Ivan Fiolić u 86. minuti, kada je sam na lijevoj strani primio jednu dugu loptu, krenuo prema golu i sa 5 metara u fantastičnoj prilici pogodio samo vanjski dio mreže. Do kraja susreta Hrvatska nije uspjela zaprijetiti te završava natjecanje u skupini s tri boda. No, sve šanse za prolaz u drugi krug nisu izgubljene i hrvatski će se reprezentativci morati nadati pobjedi Argentine protiv Kanade i Švedske protiv Meksika, koje bi, kao jedina moguća solucija, odvele Hrvatsku u drugi krug.

Nakon ovakvog nastupa moramo se zapitati što je izbornik Ivan Gudelj namjeravao postići sa postavljanjem momčadi bez pravog napadača i s četiri ofenzivna vezna bez definirane pozicije. Isto tako, u igre hrvatske reprezentacije vidjelo se previše soliranja određenih igrača, prije svih Halilovića, Roguljića te Roberta Murića i tu se možemo zapitati zašto im je to Gudelj tolerirao, a ako im je pokušao ukazati na to, zašto ga nisu poslušali i kakav je zapravo njegov autoritet. Na kraju, slavlje nakon postignutog gola dokazuje da igrači ne prihvaćaju ni kritike javnosti na njihov račun, a to je još i najgora stvar, jer igrač sa 17 godina mora biti svjestan svojih pogrešaka i raditi na uklanjanju istih.

Hrvatska reprezentacije će, u slučaju prolaza u drugi krug i susreta protiv, najvjerojatnije, Brazila koji se prošetao svojom skupinom uz gol razliku 15:2, morati poraditi na fizičkom i psihičkom planu, a za to nema puno vremena. U suprotnom, mogla bi ih dočekati katastrofa kakvu su protiv Brazilaca doživjeli reprezentativci Slovačke, koji su poraženi rezultatom 7:1.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Showballs26.10.2013. u 16:06
    Proslava gola sve govori o mentalitetu tih prenapuhanih balavaca, a vi šta ih još i nakon ovog branite ste pukli ko kokice. Da se Savez ne vodi ko managerska agencija, nebi im padalo na pamet tako se ponašati, a Gudelj bi već odavno bio na burzi. Jebena sramota...
    Showballs
  • Obrisan korisnik25.10.2013. u 13:07
    Kakve male seljacine :DDDDDD
    Obrisan korisnik
  • Captain Tsubasa25.10.2013. u 12:11
    Koju si ti gledao utakmicu da ti je Roguljić pokazao potencijal :o
    Captain Tsubasa
  • Obrisan korisnik25.10.2013. u 08:29
    Ovo ušutkavanje je zaista bilo bezborazno. No, to su prije svega djeca od 17 godina. Zamislite da vi dobijate milijune pod noge, vabe vas razni menadžeri, obećavaju sve i svašta. Ne znam za vas, ali i ja sam sa 17 bio napuhan i bahat. Odgledao sam zadnje 2 utakmice i moram priznati da me najviše... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.10.2013. u 04:02
    na 11. sekundi sam se pitao kakva je ovo čudna navijačica u kadru pa sam skužio nakon 3 sekunde da je to Halilović
    Obrisan korisnik