Nogomet

Liverpool na gostovanju u Londonu traži potvrdu sjajnog ulaska u sezonu

Sportnet • petak, 01.11.2013.
Liverpool na gostovanju u Londonu traži potvrdu sjajnog ulaska u sezonu
Foto: EPA

Među derbijima koji su na rasporedu ovog vikenda, svakako se ističe onaj u Londonu u koje će Arsenal ugostiti momčad Liverpoola. Oba sastava su sjajno otvorila sezonu i htjet će s nova tri boda učvrstiti poziciju u vrhu ljestvice...

Uoči početka sezone malo je tko mogao prognozirati da će najviše pozicije na ljestvici nakon četvrtine odigranih utakmica zauzimati baš Arsenal i Liverpool, no sastavi Arsenea Wengera i Brendana Rodgersa odgovorili su svim pesimistima na najbolji mogući način - pobjedama. Mesut Özil oživio je Topnike, a Olivier Giroud podsjetio na jednog drugog Francuza koji je godinama uveseljavao navijače. S druge strane pak vratima domaćina prijetit će trenutno najopasniji napadački par lige, Luis Suarez i Daniel Sturridge.

Susjedi iz Manchestera definitivno ne mogu biti zadovoljni početkom sezone, City je osvojio samo 16, a United tek 14 bodova od mogućih 27, a oba kluba ovog će vikenda imati prigodu poboljšati bodovni saldo. Aktualni prvak putuje u goste lošem i neuvjerljivom Fulhamu, a City dočekuje jednako mlaki Norwich, koji u utorak u kup utakmici na Old Traffordu nije pokazao baš ništa.

Na krilima prošlotjedne pobjede u zadnji tren protiv Cityja, a zatim i izbacivanja Arsenala iz Capital One kupa, Chelsea će otvoriti deseto kolo neugodnim gostovanjem u Newcastleu, dok će epitet derbija u sjeni svakako ponijeti nedjeljni ogled Evertona i Tottenhama na Goodison Parku.

U 11. kolu ističe se utakmica Milana i Fiorentine. Milan je pod sve većim pritiskom zbog slabih rezultata na početku sezone i tek 12 osvojenih bodova u deset kola. Fiorentina je, pak, solidno krenula u sezonu. Međutim tijekom tjedna u porazu s Napolijem ne samo da joj nije dosuđen čisti jedanaesterac u nadoknadi, već je zbog simulacije drugi žuti dobio Cuadrado. Trener Montella tako na San Siru neće moći računati na jednog od svojih ključnih igrača.

Roma je u četvrtak ušla u povijest talijanskog nogometa, kao momčad s najviše uzastopnih pobjeda na početku Serie A, sad ih je već deset. Ako pobijede i kod Torina, Garcijini igrači izjednačit će klupski rekord po broju uzastopnih pobjeda u prvenstvu, 11.

Roma igra tek u nedjelju navečer, a Juventus i Napoli već u subotu, što znači da će i u ovom kolu dva sastava koja dijele drugo mjesto moći staviti dodatni pritisak na vodeće. Juventus gostuje kod Parme, a Napoli će ugostiti Cataniju, koju je tijekom tjedna upravo Juventus pomeo na svom terenu.

Od ostalih utakmica treba spomenuti da Inter ide na teško gostovanje u Udine, a u borbi za ostanak ističu se Sampdoria - Sassuolo i Bologna - Chievo.

Nakon deset odigranih kola u njemačkoj Bundesligi očekivano se na vrhu izdvojio trojac iz Münchena, Dortmunda i Leverkusena, dok ostatak karavane koja kaska već devet bodova predvodi ekipa iz Mönchengladbacha. U prošlom kolu Bayern je ponovno svojim golovima spasio Mandžukić, vodeći je strijelac, no, to mu nije garancija da će kod Guardiole započeti u početnom sastavu na gostovanju kod Hoffenheima. Bavarcima je domaćin ekipa koja je ukupno u ligi zabila čak tri gola više od njih, ali i primila 16 više, odnosno 17, ako se pita DFB i bit će zanimljivo vidjeti na koji će se način suprotstaviti moćnim gostima.

HSV, prama popisu izbornika Kovača, ponovno ima dva hrvatska reprezentativca, a pred svojim će navijačima dočekati Borussiju iz Mönchengladbacha. Badelj je odlično odigrao u prošloj utakmici, standardan je prvotimac, dok se Iličević tek vraća poslije dugotrajne ozljede i vjerojatno će kao i prošlotjednom ovosezonskom debiju dobiti priliku s klupe u završnici.

Pod posebnom pažnjom hrvatskih ljubitelja Bundeslige bit će i subotnji dvoboj Lakićeva Eintrachta, kojem u goste dolaze Olić i Perišić s Wolfsburgom. Kolo u petak otvaraju dortmundska Borussia i Stuttgart, a domaćin ima ponovno priliku barem do subote zasjesti ne vodeću poziciju na ljestvici i tako proslaviti Kloppovo produljenje ugovora.

Prvu utakmicu 12. kola Francuskog nogometnog prvenstva odigrat će u petak na Parku prinčeva Paris Saint-Germain i Lorient. Vodeća momčad lige u prošlom je kolu upisala remi i tako prekinula niz od četiri uzastopne pobjede. Treneru Blancu dodatne probleme stvaraju izostanci Ibrahimovića i Thiaga Silve, no ima dovoljno širok kadar kako bi nadomjestio njihov izostanak, posebno protiv momčadi koja je u dosadašnjem dijelu sezone dobila tek tri utakmice.

Velikane koji su upali u probleme, Marseille i Lyon, i u ovom kolu očekuju nezgodne utakmice. Marseille nakon tri uzastopna prvenstvena poraza putuje na noge solidnom Rennesu, dok Lyonu na Gerland stiže Guingamp, momčad koja za sada predstavlja ugodno iznenađenje i drži sjajno peto mjesto na tablici.

Najviše pažnje ovoga vikenda svakako privlači nedjeljni susret Lillea i Monaca. Lille je pod tjednom ispao iz Kupa od drugoligaša Auxerrea, ali u prvenstvu igra sjajno. Ima samo dva boda zaostatka za PSG-om i Monacom, a za prvenstveni poraz ne zna već šest utakmica. Društvo iz Kneževine predvođeno Falcaom, prvim strijelcem lige s osam pogodaka, ove sezone još ne zna za poraz, ali u posljednje četiri utakmice ima dvije pobjede i dva neodlučena ishoda.

11. kolo španjolskog prvenstva otvorit će Barcelona i Espanyol u gradskom derbiju koji je na rasporedu već u petak. Espanyol će pokušati zagorčati život Barceloni koja je zasad jedina neporažena momčad španjolskog prvenstva. Pakleni ritam za Barcelonu se tako nastavlja, na rasporedu je treća utakmica u šest dana, međutim ništa bolje nije niti gradskom rivalu. Olakotna okolnost za Espanyol je to što će nakon ovog susreta ipak "uhvatiti daha" dok Barcelonu odmah očekuje novi izazov u Ligi prvaka.

U još jednom gradskom dvoboju susrest će se Rayo Vallecano i madridski Real. Real je u prošlom kolu razbio Sevillu i potvrdio dobru igru iz derbija s Camp Noua, međutim Barcelona je već na šest bodova prednosti i Madriđani nemaju nikakva prava na kiks. Rayo Vallecano je u teškoj poziciji, u 11 kola je skupio tek devet bodova i ne smio predstavljati neki veliki problem za Real.

Najzanimljivije bi trebalo biti na drugom madridskom stadionu gdje će igrati Atletico i Athletic Bilbao. Obje momčadi su odlično ušle u sezonu, Atletico ima samo jedan poraz i to protiv Espanyola u kojeg će sada polagati nade da može zaustaviti i gradskog rivala. Rakitićeva Sevilla doma dočekuje Celtu i to će joj biti prava prilika za iskupljenje nakon sedam primljenih golova na Santiago Bernabeuu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.11.2013. u 08:20
    dokic1892 Liverpool je bodove prošlih godina gubio kod outsidera a ne protiv velikih, dapače te su derbije uvijek igrali odlični i imaju dosta pobjeda u derbijima.... evropu i Ligu prvaka su gubili redovito u malim utakmicama...... tako da bi se prije moglo reć da imaju (imali su) komplex gubljenja... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.11.2013. u 20:46
    Nije to... Ma ne radi se tu o nikakvom podcjenjivanju niti ičemu slično - jebote pa L'pool je 4 godine NIGDJE na nogometnoj karti Europe, pobjeda na Emiratesu bi bila, pfff! To bi puno značilo igračima, diglo bi se samopouzdanje napokon i taj luzerski mentalitet bi se možda i počeo gubiti. Napokon... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.11.2013. u 20:22
    taj eng.derbi mi nekako vuče na X. obje ekipe su podjednako kvalitetne
    Obrisan korisnik
  • oKRamxII01.11.2013. u 20:00
    Previše se potencira Ozila. Nema sumnje kako je on jedna velika klasa koja je nedostajala Arsenalu, ali isticati njega kao ključan (skoro i jedini) razlog solidnih rezultata na početku sezone pored recimo jednog Ramseya u vrhunskoj formi... Nije Ozil=Arsenal.
    oKRamxII
  • Obrisan korisnik01.11.2013. u 19:52
    a arsenal netrazi potvrdu?!
    Obrisan korisnik