Rukomet

Hrvatska u Oslu s trojicom uspjela izvući pobjedu

Ivana Strahija • petak, 01.11.2013.
Hrvatska u Oslu s trojicom uspjela izvući pobjedu
Foto: Davor Sajko

Hrvatska je u prvom kolu Zlatne lige u Oslu uspjela poraziti domaćina Norvešku, iako je posljednje sekunde igrala sa svega tri igrača u polju...

Hrvatska - Norveška 28:26 (13:13)

Zlatna liga, 1. faza, 1. kolo
Norveška, Oslo, Telenor Arena

Hrvatska: Alilović 15 obrana, Losert, Duvnjak 2, Lacković 3, Kopljar 3, Vori 4, Gojun, Horvat 4, Vuković 1, Šprem 1, Bičanić, Buntić 3, Valčić 2, Štrlek 2, Čupić 3

Norveška: Erevik 11 obrana, Dahl, Sagosen 1, Hippe 1, Myrhol 5, Lund, Tvedten 3, Mamelund, Rambo 3, O'sullivan 1, Bjornsen 4, Lindboe 2, Gullerud, Reinkind, Lokkebo, Hansen 5

Isključenja: Hrvatska 14 minuta, Norveška 8 minuta

U Norveškoj je danas otpočela prva faza novoosnovane Zlatne lige, u kojoj uz domaćina sudjeluje i Francuska, Danska te Hrvatska. Turnir je savršeno došao kao odlična priprema za predstojeće Europsko prvenstvo u Danskoj, a izbornik je najavio ne samo provjeru stanja svojih igrača, već i sasvim jasni napad na titulu pobjednika tog prijateljskog turnira.

U skladu s time, Slavko Goluža je na put u Oslo poveo 17 provjerenih i iskusnih igrača, bez ijednog iznenađenja ili novog imena. Postava koju bi svaki trener rado volio imati, ipak je u susretu protiv Norveške pokazala stanovitu dozu "izraubanosti", što ne čudi kad se u obzir uzme da većina igrača igra ne samo domaća prvenstva, već i zahtjevnu Ligu prvaka.

Prva pobjeda upisana je s 28:26, uz stanovite poteškoće, ali i sjajnu partiju prvog hrvatskog vratara Mirka Alilovića, te lijep povratak na parket Blaženka Lackovića, nakon povrede koja ga je dulje vrijeme držala udaljenog od rukometne lopte. Lac je ujedno proglašen igračem utakmice, a postigao je tri gola.

Francuska poražena

U ranijem su terminu svoju utakmicu odigrali Francuzi protiv Danaca. Višestruki prvaci svih velikih natjecanja u prvom su poluvremenu imali 15:12, no u drugom su zaigrali lošije i na koncu je Danska bila ta koja je slavila s 33:29. Izbornik čestih hrvatskih krvnika Claude Onesta je po porazu kazao: "Naravno da drugo poluvrijeme nije ono što smo željeli, no svjesno smo išli eksperimentirati i to je rezultat igranja ekipe koja nije uigrana i davanja prilike ostalim igračima."

U prvom poluvremenu Hrvatska brzo dolazi do 8:3 (10. minuta), no tada je proradila brza norveška kontra, koja do 24. minute dovodi domaćine na svega gol zaostatka. Ole Erevik na norveškom je golu obranio penal Ivana Čupića, a uz hrvatsko isključenje, domaćini na odmor idu u egalu, kojeg na 13:13 postavlja Espen Lie Hansen.

U drugi dio Hrvatska opet ulazi dobro te uz pogotke Denisa Buntića, Čupića, Drage Vukovića i Manuela Štrleka dolazi do +4 (18:14). No, opet je španjolski sudački par smanjio hrvatsku ekipu na parketu, na dvije je minute isključen Jakov Gojun, što Norvežanima pomaže u smanjenju razlike na svega -1 (20:19).

Na scenu potom stupa odlični Alilović (ukupno 15 obrana), koji Hrvate drži nad vodom, a svojim obranama otvara put ka lakim golovima. Igor Vori zabija za 23:20, ali uporni se Norvežani opet vraćaju i izjednačuju na 23:23. No, i Hrvatskoj tada pomaže isključenje, na kratki je odmor otišao Magnus Gullerud, te Hrvatska ni jednom ne ispušta svoje vodstvo već se vraća na +3 kod 26:23.

S tom se razlikom ulazi u posljednje dvije minute susreta, u kojima se navijači Hrvatske imaju zašto znojiti. Španjolski su suci naime isključili prvo Štrleka, onda Željka Musu, a kad je i Buntić poslan van parketa, Hrvatska je ostala s tri igrača u polju braniti tada već smanjenih +2. Kauboji su se uspjeli obraniti te upisati prvu pobjedu, no svakako je bilo gusto i očekuje se bolje izdanje u subotu protiv Danske.

Zlatna liga, 1. faza, 1. kolo:
Hrvatska - Norveška 28:26 (13:13)
Danska - Francuska 33:29 (12:15)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!