Nogomet

Skandinavci preokrenuli Honduras, drama Meksika i Brazila

Mario Katušić • petak, 01.11.2013.
Skandinavci preokrenuli Honduras, drama Meksika i Brazila
Foto: EPA

Na svjetskom prvenstvu za nogometaše do 17 godina starosti odigrane su prve dvije četvrtfinalne utakmice. Švedska se efektno vratila iz rezultatskog minusa te došla do pobjede remek-djelom Berishe, dok su Meksikanci eliminirali Brazil nakon 12 serija kaznenih udaraca...

Šveđani, koji su ostali jedini predstavnik Europe na prvenstvu, susreli su se s najugodnijim iznenađenjem, reprezentacijom Hondurasa. Ako zbog ničeg drugog, onda zbog imena, Šveđani su bili favoriti, no Honduras je od prve minute dao do znanja da im posao neće biti nimalo lak. Tako je, nakon nekoliko propuštenih izglednih prigoda s obje strane, Honduras došao u vodstvo u 37. minuti. Jednu dugu loptu prihvatio je Bryan Velasquez, prošao svog čuvara i onda iskosa, iz pada, savršeno pogodio suprotni gornji kut švedskih vrata.

Honduras je u drugom dijelu gotovo došao do drugog pogotka, no udarac iz daljine Christophera Alegrie proletio je tek nekoliko centimetara kraj gola. Nakon toga Šveđani su izjednačili. Igrala se 68. minuta kada Gentrit Citaku odigrava briljantnu loptu u prostor za Erdala Rakipa koji je pobjegao obrani i pogodio za 1:1. Šest minuta kasnije Švedska je došla do pobjedonosnog pogotka i to na jedan poseban način. Anton Saletros je odigrao povratnu loptu s lijevog krila, a najbolji igrač Švedske, Valmir Berisha, manirom svog najpoznatijeg sunarodnjaka, petom pogađa dalji kut gol Hondurasa. Uistinu spektakularan pogodak koji je na kraju Šveđanima osigurao mjesto u polufinalu prvenstva.

U drugom polufinalu sastali su se do sada fantastični Brazilci i reprezentacija Meksika. Favorizirani Brazil je u ovaj susret, radi suspenzije, ušao najboljeg strijelca prvenstva Boschilie te se pretpostavljalo da bi im to moglo stvari problema u ovom susretu. Meksiko je u susret ušao malo opreznije, no jako dobro obrambeno postavljeno i nisu dozvoljavali Brazilcima da se razmašu. Protiv takve meksičke formacije pokušavali su većinom udarcima iz daljine ili nakon prekida, no bezuspješno.

Meksiko je tako uspio doći do pogotka iz svog drugog ozbiljnog pokušaja na susretu, u 80. minuti. Nakon ubačaja iz prekida, Brazilci nedovoljno dobro otklanjaju opasnost te lopta dolazi do Ivana Ochoe koji sa pet metara pogađa gol Brazila za Meksičku prednost i šok na tribinama. Ipak, pet minuta kasnije Brazil se vraća u susret na sličan način. Obrana Meksika nije dobro riješila jednu situaciju nakon kornera i lopta je došla do Nathana kojem je prvi udarac blokiran, no ponovni pokušaj je završio u mreži. Brazil je mogao doći do pobjede u posljednjim trenucima utakmice, no nakon Nathanovog ubačaja iz kuta Leo Pereira pogađa gredu.

Budući da na ovom prvenstvu nema produžetaka, odmah se pristupilo izvođenju kaznenih udaraca. Nakon što su u prvih 11 serija obje ekipe promašile po jedan udarac, krenulo se u dvanaestu, a tada Mosquito promašuje svoj drugi udarac u ovom raspucavanju, odnosno njegov udarac brani Raul Gudino. Nakon toga, Alejandro Diaz šutira iz koraka i pogađa za eliminaciju Brazila, koji tako bez poraza na ovom prvenstvu putuje kući, s četiri pobjede, jednim neodlučenim rezultatom i gol razlikom 19:4. Meksiko je, nakon uvodnog poraza od Nigerija rezultatom 6:1, u velikoj prilici da možda ponovno osvoji, odnosno obrani naslov prvaka.

Svjetsko nogometno prvenstvo U17 – Četvrtfinale
Švedska – Honduras 2:1
Meksiko – Brazil 1:1 (10:9)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.11.2013. u 15:56
    http://www.youtube.com/watch?v=ucjheLKH5QA Kad već Sportnet nije linkao... Gol koji se mora vidjeti!
    Obrisan korisnik