SP 2014., dodatne kvalifikacije, 15.11.2013, 20:00 h, Reykyavik, stadion Laugardalsvöllur, gledatelja: 10.000
Suci: Alberto Undiano Mallenco, Cabanero Martinez, Diaz Perez (svi Španjolska)
Island
Island
0:0(0:0) Hrvatska
Hrvatska

Video: Hrvatska na Islandu nije materijalizirala igrača više, na uzvrat bez pogodaka i prednosti

Bernard Jurišić • petak, 15.11.2013.
Video: Hrvatska na Islandu nije materijalizirala igrača više, na uzvrat bez pogodaka i prednosti
Foto: EPA

Hrvatska nogometna reprezentacija 40 minuta imala je igrača više u Reykjaviku, ali nije uspjela ostvariti rezultatsku prednost u prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija za SP. Island se obranio, pa će odluka o putniku u Brazil pasti u uzvratu u Zagrebu u utorak...

Island
Island
Hrvatska
12
Hannes Halldorsson
6
Ragnar Sigurdsson
14
Kari Arnason
23
Ari Freyr Skulason
16
Olafur Ingi Skulason
10
Gyilfi Sigurdsson
8
Birkir Bjarnason
7
Johann Berg Gudmundsson
17
Aron Einar Gunnarsson
9
Kolbeinn Sigthorsson
(do 46')
11
Alfred Finnbogason
(do 63')
Pričuvni igrači
22
Eidur Gudjohnsen
46'
19
Rurik Gislason
63'
 
Trener
Lars Lagerbäck
15
(do 46')
22
(do 72')
Pričuvni igrači
Trener
Niko Kovač

Niko Kovač je na svom izborničkom debiju u početnih 11 ubacio dvojicu novih igrača u odnosu na kadar kojim je raspolagao Igor Štimac. Ivo Iličević je zauzeo mjesto na desnom krilu, Danijel Pranjić na lijevom beku.

Činilo se kako bi prvih 45 minuta u Reykjaviku moglo biti vatreno, jer su na samom startu prijetili Eduardo i Finnbogason, no ispostavilo se da je sve vrijedno spomena viđeno u prve tri minute.

Preostale 42 minute i Island i Hrvatska više su razmišljale o tome kako da zatvore sve prilaze prema svojim vratima, nego što su imali ideju kako probiti protivnički blok. Perišić je u nekoliko navrata ubacivao loptu s lijevog krila, ali sve je to lako kupio domaći vratar Hallorsson. Ni jedan vratar nije se mogao zagrijati u prvih 45 minuta.

Na poluvremenu je domaći izbornik ubacio legendu tamošnjeg nogometa Eidura Gudjohnsena umjesto ozlijeđenog Sigthorssona, a Kovač je umjesto Iličevića ubacio Ivicu Olića.

A onda je jedna prava lopta Hrvatskoj donijela prednost. Brojčanu, ne rezultatsku. Rakitić je poslao okomicu prema Perišiću, ovoga Olafur Ingi Skulason povlači kad je krenuo sam prema vratima i zarađuje direktan crveni karton. Hrvatska je ispred sebe imala 40 minuta s igračem više.

Osjetili su naši igrači taj trenutak i jurnuli po vodstvo. Srna je odmah iz tog slobodnog udarca opasno zaprijetio, a u 54. minuti je Perišić snažno pucao u donji desni kut, ali sjajno reagira Hallorsson. Minutu kasnije Olić je sam pred islandskim vratarom koji i to sjajno brani, ali bio je naš napadač i u zaleđu.

Islanđani su se uspjeli "zbrojiti", Lagerbäck je dodatno ojačao sredinu i obraniti se od hrvatskih naleta. Grupirali su se Islanđani na svojoj polovici, nisu uopće pomišljali na napad i odlučili čuvati nulu svim silama i snagama.

Hrvatska je u 83. minuti imala najbolju prigodu za veliki pogodak. Mandžukić je spustio loptu na udarac Perišiću na 16 metara koji snažno puca, ali lopta je fijuknula pored lijeve vratnice.

Island se uspio obraniti, sačuvati nulu, a Hrvatska može žaliti za šansom koju je imala u Reykjaviku. Popravni je u utorak u Zagrebu.

SP 2014., dodatne kvalifikacije

19.11.2013.
Švedska2:3Portugal
Hrvatska2:0Island
Rumunjska1:1Grčka
15.11.2013.
Portugal1:0Švedska
Ukrajina2:0Francuska
Grčka3:1Rumunjska
Island0:0Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dropshotski16.11.2013. u 15:17
    Mislim da je glavni problem što se premalo igra iz prve. Drugi problem je što do ulaska Rebića nismo imali igrača na terenu koji može stvoriti višak - odnosno driblingom izbaciti bar svog prvog suparnika.Modrić je odigrao lošu utakmicu u napadu, ali je u obrani igrao sasvim dobro. Iako se slažem s... [više na forumu]
    Dropshotski
  • Obrisan korisnik16.11.2013. u 14:40
    Ljudi, podcjenjujete Island...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2013. u 14:39
    ...ajde kao da je smak svijeta što nismo uspjeli dati gol sa igračem više. Pokušavali smo, nije išlo i to je to. Damo im u ZG dvicu ili tricu i do viđenja! Čestitke Niku i momcima na borbi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2013. u 14:20
    al ga serete,pa štimac je unazadio našu igru za 10 godina plus igrači nemaju samopouzdanja -odigrali smo čvrsto i sigurno,falilo je i malo sreće ,istina neki igraču igraju na krivim pozicijama a neke je vrijeme pregazilo(srna) ali sve u svemu bilo je solidno a u zg može samo bolje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2013. u 13:39
    slažem se s analizom, modrić i mandžukić su nam skroz neiskorišteni,a vidjeli smo kak su igrali pod bilićem. nadam se da će kovač znat to posložit bolje.. vidjeli smo kod francuske da igrači ne igraju, već momčad kao ukrajina!
    Obrisan korisnik