Nogomet

Kovač: "Nisam zadovoljan, usprkos dogovoru previše smo igrali duge lopte"

Sportnet • petak, 15.11.2013.
Kovač: "Nisam zadovoljan, usprkos dogovoru previše smo igrali duge lopte"
Foto: Davor Sajko

Usprkos činjenici da je 40 minuta bila brojčano nadmoćna u odnosu na Island, nogometna reprezentacija Hrvatske nije uspjela ostvariti pobjedu koji bi je uoči uzvrata u Zagrebu približio Svjetskom prvenstvu. Izvedbom Hrvatske nije bio zadovoljan ni izbornik Niko Kovač, koji je nakon utakmice istaknuo kako igrači nisu proveli unaprijed dogovoreni plan.

Hrvatska je u prvoj utakmici doigravanja za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Reykyaviku odigrala 0:0 s reprezentacijom Islanda. Nije to bila utakmica za pamćenje, niti su reprezentativci Hrvatske uspjeli provesti zamisli izbornika Nike Kovača.

"Normalno da nisam zadovoljan jer nismo postigli pogodak. Najavljivao sam da je Island žilav, da ima "fajterski" karakter i izdržali su 40 minuta s desetoricom igrača", rekao je Kovač odmah nakon utakmice za Hrvatsku televiziju.

"Nisam zadovoljan, mislim da smo trebali postići pogodak jer bi nam bilo puno lakše u uzvratu, posebno zato što smo u drugom poluvremenu imali igrača više. Međutim, njihov vratar je par puta dobro reagirao i morat ćemo sve riješiti pred našom publikom u Zagrebu", rekao je nakon utakmice povratnik u reprezentaciju Danijel Pranjić.

"Osjećam se dobro, spreman sam i bez problema sam izdržao svih 90 minuta. Bit ću spreman i za sljedeću utakmicu. Lijepo je vratiti se u reprezentaciju, presretan sam i samo nedostaje da se plasiramo u Brazil."

"Izbornik hoće da igramo brz nogomet, još nismo pohvatali sve njegove ideje, ali mislim da je to bilo sasvim solidno. Imali smo par dobrih prilika, ali morat ćemo prolaz izboriti pred našim navijačima i nadam se da će sve biti u redu", dodao je Pranjić.

Usprkos promjeni izbornika, nekih posebnih naznaka napretka u igri Hrvatske nije bilo. Veliki ulog stvorio je grč koji je rezultirao igrom kakva je više odgovarala Islandu.

"Ulog je veliki, svi znaju da je ovo utakmica za odlazak na SP, normalno je da se ne može očekivati neka opuštena utakmica. Nije mi se svidjelo to što smo previše igrali duge lopte. Nismo to planirali, trebali smo igrati više po tlu, napraviti višak na sredini terena", dodao je izbornik.

Već nakon prvog poluvremena iz igre je izašao Ivo Iličević. "Ivo nije ušao u utakmicu kako smo očekivali, ali to se događa. Da je Olić rekao da je spreman od početka, sigurno bismo ga prije stavili u igru. Iličević je pokušao i nije išlo, ali to je nogomet, bit će još prigoda za njega", ohrabrio je Iličevića izbornik.

Niti crveni karton nije pomogao Hrvatskoj, osim dvije-tri vrlo dobre prilike koje je "poskidao" vratar Islanda, pritisak je u završnici splasnuo, a Kovač je još jednom naglasio kako nije ostvareno ono što je planirano.

"Previše smo centrirali s boka i vratar je to lako skupljao. Tražio sam da nakon probijanja boka igramo povratnu loptu na 16 metara, jer smo znali da se u takvim slučajevima zbijaju u kazneni prostor. Imali smo samo jednu takvu priliku, kada je promašio Perišić, a to smo trebali raditi više."

Kovač je na kraju u igru ubacio i Leona Benka, ali je pritom iz igre izvukao Marija Mandžukića i nije pokušao napasti s dvije špice. "Razmišljao sam o tome hoćemo li igrati s dva napadača, ali još bismo više zgusnuli prostor. Mandžukić nije bio toliko u utakmici i ne bih htio da sada uđemo u neke priče, naravno da je on naš prvi izbor i za uzvratnu utakmicu", pojasnio je Kovač.

Kakve su prognoze za uzvrat u Maksimiru? "Nadam se da su se oni danas dosta potrošili jer branili su se više od 40 minuta s igračem manje. Isto tako se nadam da ćemo mi uz našu publiku imati zamah i uvjeren sam da ćemo proći u Brazil", rekao je na kraju izbornik za HTV.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.11.2013. u 09:40
    e da, duboke lopte treba slati uprao radi toga što islanđani vole napraviti gustoću tamo gdje je lopta. posebni pritisak ide na zadnje vezne, s naglaskom na modrića. svaka uspješna duboka lopta ih dovodi u situaciju da loptu prima igrač koji ima puno prostora oko sebe, dok dodavanja na blizinu oni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.11.2013. u 09:22
    benko nije klasičan špic za 4-2-3-1. za to je najbolji jelavić jer je jak u građenju i duelu, za 4-2-3-1 treba igrač koji je jak u igri leđima prema golu i u skoku. nažalost je u lošoj formi i ne igra više. mandžo može dobro odigrati jedinicu premda nije klasičan za to. ali ako igramo 4-2-3-1... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.11.2013. u 09:19
    kovač nije zadovoljan dubokim loptama, ali upravo rakitićeva duboka lopta dovela je perišića u gol situaciju, a islandu priskrbila crveni karton
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.11.2013. u 08:15
    Benko špica, rebic lijevo, srna desno, kranjcar poluspica, iza njega raketa,modric. U zadnjoj liniji vida, schifo, joe i charli.. Kova ulazi ako kranjcar ne moze!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2013. u 19:16
    Strinić mi pada na pamet kada je riječ o igračima koji općenito nisu za prvih 11 repke zar doista netko misli kako se radi o reprezentativnom potencijalu-dajte budimo poluozbiljni za njega je Pranja primarijus a "sporo lijeni" Čorluka na toj poziciji doktor.Ali ajd priča oko Strinića nije tema za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik