Nogomet

Video: Minimalna pobjeda Španjolske u Ekvatorijalnoj Gvineji, remi Walesa i Finske

Kristijan Musa • nedjelja, 17.11.2013.
Video: Minimalna pobjeda Španjolske u Ekvatorijalnoj Gvineji, remi Walesa i Finske
Foto: EPA

Odigrana je još nekolicina prijateljskih nogometnih utakmica između reprezentacija iz gotovo svakog kutka svijeta. Aktualni prvaci Europe i svijeta Španjolci su s minimalnih 2:1 slavili u Ekvatorijalnoj Gvineji, dok su nešto ranije u Cardiffu Wales i Finska odigrali neodlučeno, 1:1.

Španjolska je igrala prijateljsku utakmicu na gostovanju u Ekvatorijalnoj Gvineji. Mala afrička država je s nestrpljenjem iščekivala svjetske prvake, a ujedno je i svoje nekadašnje gospodare, budući da je Ekvatorijalna Gvineja dugo bila pod španjolskom kolonijalnom vlašću. I pred utakmicu su domaći bili uzbuđeni, među njima i izbornik, bivši španjolski nogometaš Andoni Goikoetxea.

Državnik Ekvatorijalne Gvineje je pak pred ovaj susret odlučio nagraditi nogometni savez s oko 7 milijuna američkih dolara u slučaju pobjede, no u savezu, ali i među igračima je bilo jasno, da je takav scenarij malo, gotovo nikako vjerojatan. No, Afrikanci su odigrali respektabilnu utakmicu. Unatoč tome što je Vicente del Bosque izveo šaroliku Furiju, opet je njegova momčad za nekoliko razina kvalitetnija od protivnika.

Gvinejci se nisu dali pokolebati i znali su da se ne mogu osramotiti, budući da su pod njihovim protivnicima padali i znatno jače nogometne sile od 119. na FIFA-inoj ljestvici. No, početak nije nagovještavao dobar otpor domaćih, jer je Santi Cazorla već u 13. minuti doveo Španjolce u vodstvo. Na opće iznenađenje su domaći izjednačili u 36. minuti pogotkom Jimmyja Bermudeza, dok je tri minute prije odlaska na odmor za 1:2 pogodio Juanfran.

To je pak bio i konačan rezultat susreta. U nastavku su domaći kreirali nekoliko prilika, pokazali su da su talentirana momčad, koja zaslužuje veće poštovanje u nogometnom svijetu, ako ne, onda barem u nogometnoj Africi. Del Bosque je pak rotirao dosta igrača, od prve minute je postavio Bartru, Morena i Kokea, dok su u nastavku ulazili igrači poput Davida Ville, Andresa Inieste, Sergija Ramosa, Fernanda Llorentea i Pedra Rodrigueza.

Nešto ranije su na Millennium stadionu u Cardiffu prijateljski ogled odigrale reprezentacije Walesa i Finske. Velšani su poveli pogotkom Andyja Kinga u 58. minuti. Finci su pak potom kreirali pregršt prilika te su uspjeli pogoditi za izjednačenje i konačnih 1:1. To je nekoliko trenutaka prije posljednjeg zvižduka učinio Riku Riski, koji je sam istrčao kontru, ostavio za sobom dvojicu čuvara u crvenoj opremi te poslao loptu preko vratara Hennesseya u mrežu.

Prijateljske utakmice:
Wales – Finska 1:1
Ekvatorijalna Gvineja – Španjolska 1:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.11.2013. u 16:17
    baš su jako pali... smijeh
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.11.2013. u 14:35
    španjolska poput barce lagano pada i pada..
    Obrisan korisnik