Nogomet

Olympiakos u burnoj utakmici izborio osminu finala, "Pirova pobjeda" Benfice protiv PSG-a

Igor Šestak • utorak, 10.12.2013.
Olympiakos u burnoj utakmici izborio osminu finala, "Pirova pobjeda" Benfice protiv PSG-a
Foto: EPA

Vrlo uzbudljive bile su utakmice posljednjeg kola grupne faze Lige prvaka u skupini C. Paris Saint-Germain ranije je osigurao prvo mjesto, a za drugo su se borili Benfica i Olympiakos. Portugalci su na svom stadionu uspjeli pobijediti francusku momčad s 2:1, ali to im naposljetku nije bilo dovoljno za prolaz. Zbog uspjeha u međusobnim susretima s Portugalcima, mjesto u osmini finala osigurao je Olympiakos, i to pobjedom 3:1 u burnoj utakmici protiv ranije otpisanog Anderlechta. U Pireju su viđena tri crvena kartona i tri kaznena udarca, a od toga dva nisu realizirana.

Benfica - Paris Saint-Germain 2:1 (1:1)

Posljednje kolo grupne faze natjecanja Benfica je dočekala u nezgodnoj situaciji, u kojoj nije sama odlučivala o svojoj sudbini. Zbog lošijeg međusobnog omjera s Olympiakosom, za prolaz joj je trebao pozitivan rezultat protiv Paris Saint-Germaina, ali i pomoć Anderlechta koji je gostovao u Pireju. Parižani su pak ranije osigurali prvo mjesto u skupini, a njihov trener Blanc u Lisabon nije ni vodio svoje udarne igle poput Ibrahimovića, Thiaga Silve i Verattija. U odnosu na prošlu prvenstvenu utakmicu napravio je čak osam promjena u prvom sastavu, što i nije neobično pošto mu rezultatski ova utakmica nije bila pretjerano bitna.

Od prvog sučevog zvižduka momčadi su krenule otvoreno. Za domaće prilike su imali Perez u petoj i Silvio u sedmoj minuti, ali oba je udarca zaustavio Sirigu. Na drugoj strani, nakon dobrog kontranapada u osmoj minuti pucao je Menez, ali Artur je bio spreman. Utakmica se potom umirila, sve do 27. minute kad je Gaitan pucao pored vrata. Dobar period igre domaće momčadi umalo je kapitalizirao Matić dvije minute kasnije, ali njegov udarac glavom prohujao je iznad grede. Kazna za promašaje Benficu je stigla u 37. minuti.

Nakon dugačke akcije Pastore je centrirao, Menez dočekao loptu na drugoj vratnici pa pred golom poslužio do tada nevidljivog Cavanija, koji lakoćom iz blizine dovodi PSG u vodstvo. Artur je u 42. minuti obranio dobar pokušaj Lucasa, a minutu kasnije Traore je nepromišljenim potezom poništio sve dobro što su gosti napravili u prvom dijelu. Sasvim nepotrebno srušio je Silvija u vlastitom kaznenom prostoru i skrivio najstrožu kaznu, koju je bez problema u pogodak pretvorio Lima.

Nastavak je počeo odličnom prilikom i velikim promašajem Gaitana. Domaći su pritisnuli, promašivali su Lima i Luisao, a onda je u 58. minuti Gaitan uspio svladati Sirigua za 2:1. Centrirao je Pereira, loptu zaustavio Camara, a Gaitan ju nemilosrdno zakucao u mrežu. Blanc je odgovorio uvođenjem Lavezzija i Matuidija, a baš je Lavezzi imao odličnu priliku za izjednačenje u 69. minuti. Odlično je svladao Artura, ali lopta je prošla malo pored vratnice.

U posljednjih dvadesetak minuta PSG nije uspio pritisnuti na željeni način. Imao je neke poluprilike, ali poraz nije uspio izbjeći. Benfica je sačuvala prednost od 2:1, ali bila je to "pirova pobjeda" za Portugalce. Budući da je u drugoj utakmici Olympiakos svladao Anderlecht, s deset osvojenih bodova Benfica je okončala natjecanje na trećem mjestu skupine i svoj će europski put na proljeće nastaviti u Europskoj ligi. Paris Saint-Germain ostao je na 13 osvojenih bodova i u ždrijeb osmine finala kreće kao prvoplasirana momčad skupine C.

Olympiakos - Anderlecht 3:1 (1:1)

Za razliku od Portugalaca, igrači Olympiakosa sve su imali u svojim rukama. Pobjeda nad Anderlechtom vodila ih je u drugi krug Lige prvaka, a to i nije trebala biti tako teška zadaća s obzirom na raniji učinak Belgijaca. U pet kola osvojili su jedan bod uz gol-razliku 3:14. Veliki minus za Grke bio je izostanak njihovog najboljeg strijelca Mitrogloua.

Grci su bolje otvorili susret, a prvu veću prijetnju kreirao je Machado u 15. minuti iz slobodnog udarca. Dosta aktivan bio je i Holebas, a sredinom prvog dijela domaća je momčad imala posjed lopte od 67 posto. Gosti su za to vrijeme pokušavali nešto postići iz kontranapada, no vrlo brzo su se našli pod velikim pritiskom. Prilike su propuštali Campbell i Saviola sve do 33. minute kad je Argentinac uspio pronaći put do mreže i iskupiti se za raniji promašaj. Prihvatio je loptu odbijenu nakon Fusterovog udarca i pospremio iza Prota.

Vodstvo Olympiakosa, na očaj domaćih navijača, trajalo je tek šest minuta. Loše izveden korner Samarisa omogućio je gostima kontranapad koji je u pogodak za 1:1 pretvorio Kljestan. Bio je to i konačan rezultat prvog poluvremena, a na početku drugog - loše vijesti i za jedne i za druge.

Gosti su ostali s igračem manje u 49. minuti nakon što je Kouyate zaradio drugi žuti karton. Fusterov udarac blokirao je rukom i skrivio kazneni udarac. Loša vijest za Olympiakos bio je Saviolin promašaj s bijele točke, odnosno odlična obrana Anderlechtovog vratara Prota. Međutim, Grci su ubrzo došli na svoje. Saviola se još jednom iskupio za raniji propust. U 58. minuti postigao je pogodak za 2:1 i to vrlo sličan prvom. Ponovno je Fuster pucao, a Saviola zakucao loptu u mrežu.

Iako s igračem manje, gosti nisu bili bez prilika, no Roberto je bio spreman kad je bilo potrebno. Prijetili su mu Najar i Gillet. Domaći su sve mogli riješiti u 72. minuti kad su zaradili drugi kazneni udarac. Skrivio ga je N'Sankala prekršajem na Weissu, a Slovak se prihvatio i izvođenja. Međutim, sjajni Proto obranio je i drugi udarac s bijele točke na ovoj utakmici, a potom sjajnom reakcijom i pokušaj Olaitana u nastavku akcije. Olaitan je u završnici utakmice pokušavao još dva puta, ali Prota nije svladao.

Domaći navijači morali su još malo strepjeti nad uspjehom svog kluba, ali na kraju su ipak mogli odahnuti. U 88. minuti N'Sakala je zaradio drugi žuti karton, a pet minuta kasnije isključen je i Proto, Anderlechtov junak. Srušio je Weissa u svom prostoru i skrivio treći kazneni udarac za Grke. Na vrata je stao napadač Mitrović, ali nije uspio obraniti udarac Domingueza koji je Olympiakosu donio 3:1 i potvrdio plasman u osminu finala Lige prvaka. Anderlecht je neslavno završio svoju europsku avanturu za ovu sezonu - petim porazom i s čak tri crvena kartona.

Liga prvaka, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Benfica2:1PSG
Olympiakos3:1Anderlecht
1PSG 616:5+1113
2Olympiakos 610:8+210
3Benfica 68:8010
4Anderlecht 64:17-131

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.12.2013. u 15:59
    Sramota od sudaca na utakmici Olympiakos-Anderlecht
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.12.2013. u 07:21
    mene oduševio odličan sudac kako bez pardona riješava situacije, kartone , penale , .. no pitanje je bili tako s nekim favoritom
    Obrisan korisnik
  • jeffhardy1911.12.2013. u 00:09
    Olympiacos je jednom dobio Benficu dok je drugi put bilo nerješeno. Tak da ne znam kak možeš napisat da je Benfica pokazala da je bolja u međusobnim susretima. To što je Benfica pobjedila PSG koji je već osigurao prvo mjesto ne znači da je bolja od Olympiacosa. Grci su bili bolji i zasluženo prošli... [više na forumu]
    jeffhardy19
  • Obrisan korisnik10.12.2013. u 23:18
    Ti si vjerovatno veliki navijac Bayerna ? Nije izgleda Bayern ipak toliko jak .. Ko gubi ima pravo da se ljuti , narocito na sudije .. Znam kako ti je .
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.12.2013. u 23:06
    Užasna večer u Ligi prvaka. Nemam ništa protiv Olympiacosa, ali je Benfica bolja momčad što su i pokazali u međusobnim utakmicama, no dalje je prošao sretniji, a ne bolji, Olympiacos. I dok si je Benfica sama kriva, Bayern je izgubio i prekinuo svoj rekordni niz zbog kriminalno loših sudaca. Onaj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik