Vodeni sportovi

Todorović u finalu na 100 metara delfin, dva svjetska rekorda u finalima

Branimir Korać • četvrtak, 12.12.2013.
Todorović u finalu na 100 metara delfin, dva svjetska rekorda u finalima
Foto: EPA

Iza nas je prvi dan na Europskom prvenstvu u plivanju u malim bazenima u kojem su srušena dva svjetska rekorda, a Hrvatska je dobila i prvog finalistu. Mario Todorović plasirao se u finale utrke na 100 metara delfin...

Cilj na 100 metara delfinovim stilom ispunio je Mario Todorović koji se uspio plasirati u finale. On je isplivao 51.24 što je bilo dovoljno za peto mjesto u skupini i ulazak na mala vrata u finale s desetim vremenom polufinala. Rus Sergej Korotiškin ovaj put nije bio najbrži, ostvario je treće vrijeme polufinala, a brži od njega bili su Steffen Deibler i Jeremy Stravius koji su se spustili ispod 50 sekundi.

Ivan Levaj nije se uspio plasirati u finale utrke na 50 slobodno. Levaj je u polufinalu isplivao 21.85 što je bio bolji rezultat nego u kvalifikacijama, ali ipak nije bilo dovoljno za više od šestog mjesta u skupini. Ukupno je završio kao 12., a finale mu je pobjeglo za 17 stotinki. Inače, najbrže vrijeme polufinala isplivao je Rus Vladimir Morozov s 20.94.

Što se tiče finalnih utrka, prva je na rasporedu bila ona na 400 metara slobodno za plivače. Zlatno odličje uzeo je Rus Nikita Lobincev koji je slavio s 3:39.47 i tako uzeo zlato ispred Andree Mitchella D'Arriga iz Italije i Srbina Velimira Stjepanovića.

Na 200 leđno za plivače dominirao je mladi Poljak Radoslaw Kawecki koji je odnio pobjedu s 1:49.49, više od sekunde bolji vremenom od drugoplasiranog Petera Berneka iz Mađarske i trećeplasiranog Nijemca Christiana Dienera.

Europska prvakinja na 200 mješovito očekivano je postala sjajna Mađarica Katinka Hosszu koja je s 2:04.33 postavila novi rekord europskih prvenstava. Čak 2.40 iza nje ostala je Britanka Siobhan-Marie O'Conner dok je i bronca otišla u Veliku Britaniju i to za Sophie Allen koja je u foto-finišu za stotinku pobijedila Španjolku Mireiu Belmonte Garciju.

Ako je tu ostala bez medalje, Belmonte Garcia je oduševila na 200 leđno uzevši zlato s novim europskim rekordom 1:01.52 ostavivši iza sebe Franzisku Hentke i Jemmu Lowe dok je Hosszu ostala bez medalje na četvrtom mjestu.

Na 200 mješovito za plivače razočarao je Mađar Laszlo Cseh koji je završio kao posljednji, a do zlata je stigao Nijemac Philip Heintz ispred Simona Sjoedina.

U sprintu na 50 slobodno za plivače najbrži je bio Morozov koji se jedini spustio ispod 21 sekunde i opravdao status velikog favorita. Marco Orsi i Andriy Govorov morali su se zadovoljiti sa srebrom i broncom.

S velikim nestrpljenjem se očekivala utrka na 50 prsno za plivačice i obračun Julije Efimove i Rute Meilutite. Slavila je na kraju Ruskinja Efimova s 29.04, šest sekundi boljim vremenom od mlade Litavke.

Zlato je uzela i muška štafeta Rusije na 4×50 metara mješovito s novim svjetskim rekordom 1:32.38 dok je isto napravila i ženska štafeta Danske na 4×50 slobodno s 1:37.04.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!