Rukomet

Jelena Erić sa sirenom odvela Srbiju u četvrtfinale, Brazil slomio Nizozemsku

Iz Kombank AreneJelena Bagarić • ponedjeljak, 16.12.2013.
Jelena Erić sa sirenom odvela Srbiju u četvrtfinale, Brazil slomio Nizozemsku
Foto: EPA

Pobjedom Srbije nad Južnom Korejom kompletirane su utakmice osmine finala Svjetskog prvenstva. Beogradska Kombank Arena konačno je ugostila domaću ekipu koja je u neizvjesnoj utakmici ipak slavila protiv Južne Koreje. U prvom susretu u Areni Brazil je nakon izjednačenog prvog dijela u nastavku ipak uspio slomiti otpor Nizozemske i ostvariti prolazak u četvrtfinale.

Brazil – Nizozemska 29:23 (16:14)

Ulogu favorita opravdale su rukometašice Brazila koje su u dinamičnoj utakmici pobijedile Nizozemsku. Iako je prvo poluvreme bilo neizvjesno, u nastavku su Brazilke ubacile u brzinu više i na račun pogrešaka Nizozemki došle do pobjede i plasmana u četvrtfinale gdje će ih čekati Mađarice koje su pobijedile Španjolsku u Novom Sadu.

Veoma izjednačeno prvo poluvrijeme odigrale su reprezentacije Brazile i Nizozemske. Prvi puta u susretu Nizozemke su u 16. minuti povele s dva razlike, međutim brzo su to Brazilke anulirale i odmah vratile utakmicu na početak. Tako je stajalo sve do 22. minute kada Brazil s tri uzastopna pogotka Ane Rodrigues dolazi do 15:12. U zadnjih osam minuta Nizozemke nisu uspjele sustići rezultat pa Brazil na odmor odlazi s dva pogotka prednosti.

Početkom drugog dijela s dva gola Lois Abbing Nizozemka je došla na samo pogodak zaostatka (17:16). No, nakon toga su stale. Osim što su skupile mnogo isključenja, radile su i mnogo tehničkih grešaka koje su otvarale put Brazilu da se odvoji. Serijom od četiri pogotka od 35. do 38. minute rukometašice Mortena Soubaka praktički su riješile utakmicu. Nizozemke više nisu uspjele zaprijetiti njihovom vodstvu, pa su Brazilke na lak način privele utakmicu kraju.

Uvjerljivo najbolja igračica Brazila u ovoj utakmici bila je Rodrigues koja je postigla sedam pogodaka. Slijedi ju Alexandra Nascimento s pet pogodaka, a na vratima je Barbara Arenhart skupila 11 obrana. Kod Nizozemske istaknula je Abbingh koja je na svoj konto upisala sedam pogodaka, a jedan manje od nje postigla je Cornelia Groot.

Južna Koreja – Srbija 27:28 (12:13)

U odličnoj utakmici domaćin Srbija svladala je nekadašnje olimpijske prvakinje, reprezentaciju Južne Koreje. Iako je cijeli susret vodila Srbija, Korejke su tri minute prije kraja došle do izjednačenja i maksimalno zakomplicirale situaciju. Međutim, u paklenoj atmosferi Kombank Arene Srbija je s igračem više uspjela doći do pobjede i plasmana u četvrtfinale gdje ih čeka Norveška.

Furiozno su u susret krenule rukometašice Srbije. Osjetio se izuzetan naboj i želja za igrom. S druge strane Korejke su djelovale mlako i neprepoznatljivo s obzirom na igru koju su do sad prikazivale na prvenstvu. Stvorenu prednost od dva pogotka sa samog početka susreta Srbija je držala do 13. minute, no tada Jelena Popović pogađa za 5:8. Očito je bilo da je Srbija još podigla tempo svoje igre pa je u 17. minuti pogotkom Sanje Damnjanović došla do rezultata 6:10. Zaslužna za ovakav rezultat bila je i Katarina Tomašević koja je do 22. minute skupila devet obrana. Četiri pogotka prednosti imale su i u 27. minuti kada je Andrea Lekić pogodila za 9:13, no tada kreće serija od tri pogotka Jihae Jung i Sun Hee Woo koje smanjuju zaostatak Koreje na samom kraju prvog poluvremena.

Do 57. minute sve je izgledalo dobro za Srbiju. Bez većih problema održavale su vodstvo od četiri pogotka, a vanjska linija Lekić, Popović i Damnjanović lako je zabijala pogotke na duboku obranu Koreje. Međutim, u 53. minuti Jung je pogodila za 22:25, a njezin pogodak pokrenuo je seriju koja je Koreju dovela do izjednačenja u 57. minuti. Do samoga kraja igralo se pogodak za pogodak. Eun Hee Ryu je 12 sekundi prije kraja postigla pogodak za 27:27. Srbija je jurila u napad, ali ga je obrana Koreje prekinula. Ipak nakon izvedenog deveterca lopta dolazi do Jelene Erić koja šutira s poda i pogađa donji lijevi kut južnokorejske mreže. Paralelno s ulaskom lopte u gol zasvirala je i sirena, a slavlje za Srbiju i 12 000 navijača u Areni moglo je započeti.

Srbiju je ponovo do pobjede predvodila Andrea Lekić koja je postigla osam pogodaka. Uz nju po šest su postigle Damnjanović i Popović, a Tomašević je do kraja susreta skupila ? obrana. Jelena Erić dala je samo jedan pogodak, no ispostavilo se da je najvažniji jer je donio pobjedu. Kod Južne Koreje istakla se Jung koja je postigla osam pogodaka dok je Woo dala šest.

Parovi četvrtfinala Svjetskog prvenstva za žene u Srbiji:

Brazil – Mađarska (Beograd)

Njemačka – Danska (Novi Sad)

Poljska – Francuska (Novi Sad)

Srbija – Norveška (Beograd)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!