Rukomet

Srbija pred 16 tisuća gledatelja "srušila" Norvešku i prošla u polufinale

Iz Kombank AreneJelena Bagarić • srijeda, 18.12.2013.
Srbija pred 16 tisuća gledatelja "srušila" Norvešku i prošla u polufinale
Foto: EPA

Pravo čudo priredile su domaće rukometašice u beogradskoj Kombank Areni. Pred 16.000 navijača nadigrale su u svakom smislu rukometne igre aktualne olimpijske i svjetske prvakinje iz Norveške. Fenomenalna igra Srbije u drugom dijelu omogućila im je prolazak u polufinale i borbu za medalju. U prvom susretu dana u Areni Brazil je nakon produžetaka eliminirao Mađarsku i prošao u svoje prvo polufinale ikada.

Brazil – Mađarska 33:31 (12:11) (P1: 29:29) (P2: 33:21)

Nakon punih 80 minuta igre Brazil je uspio Mađarsku poslati kući i plasirati se u svoje prvo povijesno polufinale. Na domaćem terenu 2011. nisu uspjele doći do borbe za medalju, no u Kombank Areni su nakon produžetaka svladale Mađarice i grupici od dvadesetak svojih navijača priuštile veliko veselje. U polufinalu ih čeka….

Furiozan ulazak u utakmicu imale su rukometašice Brazila. Odlično su iskoristile isključenje Krisztine Triscsuk koja je već u prvoj minuti morala na klupu. Do sedme minute Brazil je već imao 5:1 na semaforu a od ukupno pet Alexandra Nascimento postigla je četiri. Mađarice su u napadu djelovale nemoćno i bezidejno, dok su Brazilke veoma lako dolazile do pogodaka. Međutim, polako svoje redove počinju zbijati Mađarice koje serijom od tri pogotka u 21. minuti dolaze na samo pogodak zaostatka. Ponovo su u 28. minuti Brazilke pogocima Ane Rodrigues i Samire Roche imale plus tri, ali Viktoria Redei – Soos i Piroska Szamoransky smanjuju na 12:11 u posljednjoj minuti prvog dijela.

Bolje su nastavak otvorile Brazilke koje su nakon četiri minute igre došle do tri pogotka prednosti. No, Mađarice su se dizale u svojoj igri pa su preko Monike Kovaczics došle do izjednačenja u 37. minuti. U tim trenucima Mađarska izgleda bolje na terenu, a to se vidi i na rezultatu. Prvo su povele u 40. minuti (17:18), a dvije minute kasnije Anita Görbitz postigla je pogodak za plus dva. U nastavku su rukometašice Mađarske stalno vodile sa dva, ali Brazilke su neumoljivo stizale. U 57. minuti Nascimento je pogodila za 27:27, a pogodaka do kraja više nije bilo pa je utakmica otišla u produžetke.

U produžecima se izjednačenost iz regularnog dijela samo nastavila. Nakon prvih deset minuta rezultat je i dalje bio izjednačen. Vratarke su dobro branile, ali igračice su činile dosta tehničkih grešaka, pa nije bilo puno prilika za pogotke. U drugih deset minuta činilo se da će Mađarska doći do pobjede budući da je Brazil u prvih pet minuta ostao bez dvije igračice koje su bile isključene, a da hendikep bude još veći, Deonise Cavaleiro zaradila je svoje treće isključenje. Međutim, borbene izabranice Mortena Soubaka uspijevaju u 78. i 80. minuti postići pogotke te se odlijepiti na 32:20. Za Mađarsku više nije bilo vremena, a slavlje Brazila moglo je početi.

Prvo ime Brazila u ovoj velikoj pobjedi bila je bez premca Alexandra Nascimento koja je postigla deset pogodaka. Slijedi ju Eduarda Amorim koja je dodala šest, a vratarke Arenhart i Pessoa zajedno su skupile 19 obrana. U redovima Mađarske istakla se Zsuzsanna Tomori koja je postigla sedam pogodaka. Uz nju valja istaknuti Anitu Görbitz i Anitu Cifru koje su postigle po pet pogodaka. Vratarka Orsolya Herr na svoj konto upisala je 11 obrana.

Srbija – Norveška 28:25 (15:16)

Nevjerojatan podvig učinile su rukometašice Srbije pobijedivši favorizirane Norvežanke. Iako su prvi dio odigrale bolje, Norvežanke su se sredinom drugog dijela počele raspadati, a Srbija je to odlično koristila. Potpomognuta prepunom Arenom sustigla je zaostatak, a zatim povela i srušila svjetske i olimpijske prvakinje. U polufinalu Srbiju čeka Poljska koje je također iznenadila Francuskinje.

Nakon početne izjednačenosti i 2:2, Norveška se s tri uzastopna pogotka odvaja na plus tri. Srbija se u tim trenucima nije mogla nositi s čvrstom norveškom obranom, ali niti s raspoloženom Katrinom Lunde koja je dobro branila. U tri ogleda sa sedam metara bila je pobjednik, što je dalo dodatni vjetar u leđa Norveškoj. U 22. minuti Isabel Blanco zabija za 6:11 i činilo se kako Norveška polako ali sigurno privodi prvi dio kraju. Međutim, Srbija odlično koristi minimalno opuštanje rukometašica Thorira Hergeirssona te dvama pogocima Sanje Damnjanović i jednim Dragane Cvijić dolazi na samo dva pogotka zaostatka. Linn Jorum Sulland pogodila je u 26. minuti s crte sedam metara za 10:13, no niti tu nije bio kraj. Ponovo Damnjanović i Cvijić zabijaju ali ovaj puta Srbija stiže na samo pogodak zaostatka (12:13). U posljednje dvije minute igralo se pogodak za pogodak, a za 15:16 je sa sirenom pogodila Damnjanović.

Serija od pet pogodaka Norveške na samom početku vratila je Srbiju na zaostatak koji je imala sredinom prvog poluvremena. Prvi pogodak za Srbiju u nastavku postigla je Cvijić nakon osam minuta igre. Do 40. minute Norveška je čuvala svoja četiri pogotka prednosti, no Cvijić je pokrenula seriju od četiri pogotka koju je u 44. minuti završila sama Dragana Cvijić pogotkom iz penala. Time se Srbija ponovo približila na samo pogodak zaostatka. U tim je trenucima norveški napad izgledao bezidejno i neaktivno, dok je pokretljiva srpska obrana i razbranjena Katarina Tomašević polako ali sigurno sustizala rezultat. Norveška niti iz penala nije uspjela zabiti pogodak, Nori Mörk obranila je Tomašević i time omogućila svojoj reprezentaciji napad za izjednačenje. Sedmerac je ponovo realizirala Cvijić i dovela Srbiju do izjednačenja u 46. minuti (21:219.

Katarina Tomašević bila je nezaustavljiva. Ponovo je obranila penal, a njezine suigračice u napadu bez većih problema zabijaju. Andrea Lekić zabila je za vodstvo, a potvrdila ga je Katarina Krpež koja je zabila za 22:20. Nakon 12 minuta Norveška preko Nore Mörk konačno postiže svoj 22. pogodak. Ali slaba je to utjeha jer srpska reprezentacija igra kao u transu. Tomašević na vratima je nezaustavljiva, a napad funkcionira perfektno. Ponovo Dragana Cvijić zabija s crte sedam metara za prvu prednost od tri pogotka za Srbiju. Uključila se još i Damnjanović koja je u 55. minuti zabila za 26:22. Odmah ju je anulirala Anja Hammerseng – Edin koja smanjuje prednost.

Sve se poklopila za Srbiju. Igrale su kao u transu pred 16 000 gledatelja u dvorani koji su ih gromoglasno bodrili. Tomašević je do kraja skidala zicere Norvežankama koje su bile nemoćne i neprepoznatljive. Kada je Jelena Nišavić dvije minute prije kraja zabila za 28:24 bilo je jasno da će Srbija u polufinale, a aktualne olimpijske i svjetske prvakinje putuju kući.

Dragana Cvijić bila je najbolja igračica Srbije u ovom susretu. Njeni pogoci donijeli su preokret, a postigla ih je ukupno osam iz osam pokušaja. Jednako toliko zabila je i Damnjanović, a Tomašević na vratima je skupila 14 obrana. U redovima Norveške Lunde je skupila 16 obrana, a Heidi Loke zabila je pet pogodaka. S jednim manje slijede ju Sulland i Mörk.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Komandant Mark19.12.2013. u 19:25
    za mene je ovo tragedija.. meni je bilo ogavno gledati ovakav sudački poguranac.. plus opet oni njihovi laseri protivnicama u oči.. sve podsječa na jedno muško prvenstvo.. znamo kakve je rezultate postigla srpska muška reprezentacija nakon onog uspjeha kod kuće.. realno, naše cure su space shuttle... [više na forumu]
    Komandant Mark
  • Obrisan korisnik19.12.2013. u 08:07
    bravo komsinice
    Obrisan korisnik
  • perozdero19.12.2013. u 06:48
    nije penal nego sedmerac
    perozdero
  • Obrisan korisnik18.12.2013. u 22:48
    Norvežanke već na posljednjih nekoliko natjecanja više nisu onako dominantne i nedodirljive kao prije i bilo je samo pitanje vremena kada će ih netko skinuti sa trona.
    Obrisan korisnik
  • Gips18.12.2013. u 22:35
    Šteta Norvežanki! :(
    Gips