Rukomet

Poljska šokirala Francusku za ulazak u polufinale, Danska preskočila i Njemačku

Jelena Bagarić • srijeda, 18.12.2013.
Poljska šokirala Francusku za ulazak u polufinale, Danska preskočila i Njemačku
Foto: EPA

Kao i u Beogradu, i u Novom Sadu dogodilo se iznenađenje. Poljska je u zanimljivoj utakmici izbacila Francusku iz utrke za medalju i time se plasirala u svoje prvo polufinale Svjetskog prvenstva. U drugoj utakmici Danska je nakon puno preokreta ipak uspjela svladati Njemačku i osigurati si povratak u Beograd.

Poljska – Francuska 22:21 (11:8)

Povijesni uspjeh ostvarila je reprezentacija Poljske koja je u prvom četvrtfinalnom ogledu eliminirala favoriziranu Francusku. Rukometašice Francuske, koje su bile predodređene za jednu od medalja, gubile su kroz cijeli susret. Poljakinje su odigrale fantastičnu utakmicu koja ih je odvela u prvo povijesno polufinale na Svjetskim prvenstvima. Najbolji uspjeh ikada ostvarile su 1973. u Beogradu kada su bile pete.

Povele su s 0:2 Francuskinje i držale tu prednost do devete minute kada je na semaforu stajalo 3:5. Tada Karolina Siodmiak pokreće seriju od sedam uzastopnih pogodaka Poljske koja je u 21. minuti imala pet pogodaka prednosti (10:5). Nakon što su 12 minuta bile bez pogotka, Francuskinje se serijom od tri pogotka vraćaju u utakmicu. Poljakinje su u 25. minuti postigle pogodak za 11:8, a pokazat će se da će to biti i zadnji u prvom dijelu.

Svoju prednost od tri pogotka bez većih problema držale su Poljakinje. Alina Wojtas i Karolina Siodmiak bile su glavne igračice Poljske u utakmici, pa i u drugom dijelu. Francuskinje su prvi puta prednost Poljske ugrozile 41. minuti kada su pogotkom Alison Pineau došle na samo pogodak zaostatka (16:15). U 49. minut pogotkom Karoline Kudlacz Poljska ponovo odlazi na plus tri. Međutim, Francuskinje se ne predaju i tri minute prije kraja ponovo dolaze na pogodak zaostatka nakon što je Paule Baudoin pogodila za 21:20. Ipak, Siodmiak je minutu prije kraja pogodila za plus dva, a Francuskoj više nije ostalo vremena za preokret. Uspjela je Siraba Dembele pogoditi u posljednjoj minuti za 22:21, no slaba je to bila utjeha.

Poljsku su do povijesnog plasmana predvodile Wojtas i Siodmiak koje su zabile po pet pogodaka. Kod Francuske isto po pet pogodaka postigle su Dembele i Pineau. Francuska se tako nakon ovog poraza oprašta od Svjetskog prvenstva, dok će se Poljska u polufinalu obračunati sa Srbijom.

Danska – Njemačka 31:28 (17:17)

Nakon što su izbacile aktualne europske prvakinje, reprezentativke Danske eliminirale su i Njemačku te time zaslužile prolazak u polufinale. U utakmici prepunoj preokreta, Dankinje su u samoj završnici bile koncentriranije te su došle do vodstva koje je značilo i konačnu pobjedu. Danska će se za finale morati boriti s Brazilom koji je nakon produžetaka svladao Mađarsku.

Početak iz snova imale su rukometašice Danske. Serijom od tri uzastopna pogotka otvorile su utakmicu i time si već u ranoj fazi osigurale solidno vodstvo. Tih plus tri čuvale su do 25. minute kada je Anne Mette Hansen postigla pogodak za 17:14. No, to je Danskoj bio zadnji pogodak u prvom dijelu, a Njemice su u tih posljednjih pet minuta zabile tri pogotka pa se na odmor otišlo s neriješenim rezultatom.

Izjednačen rezultat nastavio se i u drugom dijelu. Prvi puta su na dva pogotka prednosti došle Njemice u 40. minuti nakon što je Susann Müller pogotkom završila seriju od tri uzastopna pogotka Njemačke. Ali brzo su se vratile Dankinje pa se utakmica vratila u egal. Nakon deset minuta Njemačka je pogotkom Marlene Zapf došla do rezultata 24:26, no i to su za tri minute anulirale Dankinje. Raspoložena je u tim trenucima bila Trine Jensen koje sa svoja četiri pogotka dovela Dansku u vodstvo u 56. minuti. Louise Burgaard je minutu kasnije pogodila za plus dva, a Müller je smanjila na 29:28 minutu prije kraja. Međutim, Dankinje preko Marie Fisker i Mette Bjorholm Gravholt u posljednjoj minuti definitivno potvrđuju svoju pobjedu i prolazak u polufinale.

Najefikasnija u redovima Danske bila je Kristina Kristiansen koja je postigla sedam pogodaka, dok je jedan manje upisala Jensen. Ponovo je najbolja kod Njemačke bila Müller koja je postigla 12 pogodaka. Jednako toliko obrana na vratima Njemačke upisala je Clara Woltering.

Parovi polufinala Svjetskog prvenstva za žene u Srbiji:

Beogradska Arena, petak 20. 12. 2013.

Poljska – Srbija 18:00

Brazil – Danska 20:45

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren19.12.2013. u 15:21
    Opet me sjebale Poljakinje. Svaka čast.
    Zdren