Ostali sportovi

Weidman protiv Silve, Rousey protiv Tate, dva revanša, dvije titule

Mario Katušić • četvrtak, 26.12.2013.
Weidman protiv Silve, Rousey protiv Tate, dva revanša, dvije titule

MGM Grand Arena u Las Vegasu je dvorana koja će ugostiti posljednji ovogodišnji UFC-ov "card", a on je uistinu fantastičan. Osim što će se održati nekoliko zaista briljantnih borbi, naravno da su u prvom planu one dvije za naslov prvaka, dva revanša. U jednom će Anderson Silva pokušati vratiti pojas i dokazati da je ipak najveći borac u povijesti, dok je u drugoj borbi u prvom planu možda i najveći rivalitet u cijelom svijetu mješovite borbe.

Šest mjeseci je prošlo otkako je Chris Weidman šokirao svijet, jednim lijevim krošeom pogodio je bradu Andersona Silve i prekinuo njegov nevjerojatan niz od šesnaest pobjeda, odnosno deset uzastopnih obrana naslova. Sada, za kraj godine, Anderson ima priliku vratiti ono, za što kaže da je, po pravilu njegovo. Mnogi su mu zamjeravali njegovo poigravanje u prvom meču te u tome vide razlog poraza, neki smatraju da u njemu više nema te želje, dok neki smatraju da je došlo vrijeme novog prvaka srednje kategorije, Chrisa Weidmana. Od 17 ovogodišnjih borbi za naslov, prvak je slavio u čak 15, a jedan od ta dva izazivača koji su uspjeli preoteti pojas bio je upravo Weidman. Sada je red dokaže da je taj pojas s pravom njegov.

No, da bi to potvrdio, Amerikanac još jednom mora pobijediti najboljeg, a to će mu sigurno biti teže nego prvi puta. Vjeruje se da je Anderson dovoljno motiviran, i u prvom meču je, do tog krošea, imao Weidmana "na rubu", no i Chris je iskusniji i stručnjaci pretpostavljaju da će u ovoj borbi ipak više tražiti poziciju na podu u kojoj bi mogao stvoriti dominaciju. U svakom slučaju, za kraj godine čeka nas borba godine, a kako je bilo u prvoj borbi, pogledajte u ovom fantastičnom priloženom video uratku.

Ništa manje pažnje nema ni druga borba za naslov, a to je ona u ženskoj bantam kategoriji, između Ronde Rousey, do sada neporažene prvakinje te njene najveće "nemeze", Mieshe Tate. Netrpeljivost između ove dvije dame, koje inače osim borbom, pažnju osvajaju i svojim izgledom, je velika, ali zanimljivo je da ju svaka izražava na svoj način, što se moglo vidjeti i u protekloj sezoni The Ultimate Fightera. Rousey jednostavno ne podnosi Tate, ne želi imati nikakvog kontakta s njom i taj osjećaj dovodi do gotovo mržnje, dok je Tate opuštenija, svoje "simpatije" prema Rousey ispoljava na drugačiji način, najčešće duhovitim provokacijama.

Rousey je do sada svih svojih sedam pobjeda ostvarila polugom na ruci u prvoj rundi, ali baš Tate je bila najbliže tome da istu savlada, posebno zbog svog agresivnog stila. Postavlja se pitanje može li Tate izbjeći Rondinu polugu i postaviti svoj tempo i borbu na nogama, gdje Rousey nema prevelike izglede ili će prvakinja uspjeti dovesti borbu na "svoj mlin". No, postoji mogućnost i da Rousey dokaže da nije jednodimenzionalan borac i da pokaže neku drugu kvalitetu osim te poluge. U svakom slučaju, velik rivalitet, a čeka nas sjajna borba.

U uvodnom programu nalaze se tri borbe, a jedna od njih bi mogla njenog pobjednika dovesti veoma blizu napada na titulu u teškoj kategoriji. Povratnik u UFC Josh Barnett pokušat će svoje hrvanje učiniti dovoljno efikasnim protiv strašnog udarača Travisa Brownea. Browne je u svoje dvije posljednje borbe ekspresno nokautirao Gonzagu i Overeema, dok je Barnett u svom prvom meču nakon povratka slavio protiv Franka Mira. Jim Miller, točno godinu dana nakon što je odradio najbolju borbu 2012. godine, u kavez ulazi protiv Fabricia Camoesa, a kandidat za najbolju borbu večeri je borba između brzog i okretnog Justina Poiriera te agresivnog i beskompromisnog Diega Brandaoa u perolakoj kategoriji.

U uvodnom programu nalazi se šest borbi, a sigurno je najzanimljivija ona koja će ga i zatvoriti. Nakon sjajnog nastupa u Ultimate Fighteru, Uriah Hall se nije najbolje snašao, poražen je podijeljenim sudačkim odlukama u svoje obje UFC borbe, no vodstvo organizacije mu je dalo priliku da dođe na pobjednički put i to protiv jednog velikog imena. Chris Leben je ukratko legenda, iza sebe ima 21 borbu što je najviše u povijesti srednje kategorije UFC-a, no realno od njega je ostalo samo ime, budući da je poražen u četiri od svojih posljednjih pet borbi. UFC na ovaj način pokazuje da vjeruje u Halla, a hoće li on to opravdati ili će ponovno podleći pritisku, vidjet ćemo u subotu.

Još jedno ime od kojeg je UFC puno očekivao Siyar Baharduzada također traži iskupljenje za poraz u posljednjoj borbi, no posao mu neće biti lak, jer ga čeka John Howard koji je u prošloj borbi pobijedio upravo Halla, a za ovu priliku se spušta u velter kategoriju. Nijemac Dennis Siver također želi povratak na pobjedničku stazu protiv Mannya Gamburyana, a odlična borba bi mogla biti ona između atraktivnog Michaela Johnsona i Gleisona Tibaua.

UFC ovom manifestacijom završava jednu sjajnu godinu, u kojoj je publika vidjela mnoštvo fantastičnih borbi, a hoće li upravo UFC 168 biti onaj kojeg će se pamtiti i koji će na pravi način zatvoriti jednu sjajnu godinu, saznat ćemo u noći sa subote na nedjelju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!