Tenis

Nadal izbjegao "njemačku" sudbinu četvorice favoriziranih, Murray i Ferrer zaustavljeni

Tea Lokas • srijeda, 01.01.2014.
Nadal izbjegao "njemačku" sudbinu četvorice favoriziranih, Murray i Ferrer zaustavljeni
Foto: EPA

Okončano je drugo kolo jakog ATP turnira u Dohi, a imena koja su obilježila dan ne pripadaju "gornjem domu" ljestvice najboljih tenisača na svijetu. Nijemci Brands, Mayer, Gojowczyk i Brown iznenadili su jake adute u Kataru, ali neokrznut se iz novogodišnjeg vrtloga uspio izvući prvi nositelj, Rafael Nadal...

Prvog dana 2014. godine ATP Doha ostala je bez dvije velike "ribe", Andyja Murraya i Davida Ferrera. Obojica su poražena od njemačkih tenisača, 30-godišnjeg Mayera i 26-godišnjeg Brandsa.

Mayer, 40. igrač svijeta, iznenadio je Škota Murraya nakon tri seta i sat i 52 minute igre. 62% osvojenih poena na prvom i 55% na drugom servisu nije bilo dovoljno osvajaču prošlosezonskog Wimbledona da apsolvira četiri godine starijeg Nijemca koji je četiri puta u meču napravio break.

Murray je prosuo prednost od 6:3 i 3:0, omogućivši Mayeru da 11. put u karijeri nadigra Top 10 igrača. "Iskreno, za mene je meč bio završen kod rezultata 3:6, 0:3. Ipak, odlučio sam igrati agresivnije, riskirati više. Mislim da on nije igrao kako najbolje može", otvoreno je njemački tenisač rekao nakon dvoboja.

Drugopostavljeni Ferrer nije imao sreće s pet godina mlađim Nijemcem Danielom Brandsom, trenutačno 54. igračem svijeta. Samo sat i 15 minuta trebalo je Brandsu da upiše petu pobjedu u karijeri protiv Top 10 igrača te zakaže okršaj s Gaelom Monfilsom, jedinim francuskim iznenađenjem u danu.

Potonji je slavio nad braniteljem naslova, petopostavljenim sunarodnjakom Gasquetom, rezultatom 6:2, 7:5. U tri se seta mučio i prvi tenisač svijeta, Rafael Nadal, no ipak izvukao pobjedu nad još jednim Nijemcem, 27-godišnjim Tobiasom Kamkeom.

"Proveo sam puno vremena na terenu i na kraju pobijedio. To je jako važno, jer mislim da sam danas igrao bolje nego jučer. Protivnik je igrao agresivno, odlično", izjavio je Nadal netom nakon slavljeničkog starta.

U četvrtfinalu će igrati s Latvijcem Gulbisom, koji je svladao Poljaka Kubota.

Međutim, Nadal nije bio uspješan u četvrtfinalu parova, u kojima mu je suigrač povremeni trener, 45-godišnji Francisco Roig. Sa 6:4, 7:6(1) izgubili su od trećepostavljene hrvatsko-brazilske kombinacije Dodig/Melo.

Njemački okršaj u pojedinačnom četvrtfinalu osigurali su Gojowczyk, pobjedom nad sunarodnjakom Kohlschreiberom, i Brown, slavljem nad Karlovićem. Prvih osam zaslužio je i jedan Rumunj, Viktor Hanescu, arhiviravši španjolskog nositelja Fernanda Verdasca.

ATP Doha, drugo kolo:
Nadal (Španjolska, 1) - Kamke (Njemačka) 6:3, 6:7(3), 6:3
Brands (Njemačka) - Ferrer (Španjolska, 2) 6:4, 7:5
Mayer (Njemačka) - Murray (VB, 3) 3:6, 6:4, 6:2
Monfils (Francuska) - Gasquet (Francuska, 5) 6:2, 7:5
Gojowczyk (Njemačka, Q) - Kohlschreiber (Njemačka, 6) 7:6(4), 7:6(4)
Gulbis (Latvija, 7) - Kubot (Poljska) 6:2, 4:6, 6:3
Hanescu (Rumunjska) - Verdasco (Španjolska, 8) 4:6, 7:6(0), 6:2
Brown (Njemačka, Q) - Karlović (Hrvatska) 3:6, 7:6(13), 6:4

ATP Doha, parovi, četvrtfinale:
Dodig/Melo (Hrvatska/Brazil, 3) - Nadal/Roig (Španjolska, WC) 6:4, 7:6(1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!