Tenis

Đoković, Ferrer i Berdych bez izgubljenog seta do drugog kola, Robredo spašavao meč-lopte

Branimir Korać • ponedjeljak, 13.01.2014.
Đoković, Ferrer i Berdych bez izgubljenog seta do drugog kola, Robredo spašavao meč-lopte
Foto: EPA

Prvi dan Australian Opena u muškoj konkurenciji nije proizveo velike šokove za one najbolje. Novak Đoković, David Ferrer, Tomaš Berdych, Stanislas Wawrinka i Richard Gasquet prošli su dalje bez izgubljenog seta...

Drugi tenisač svijeta i trostruki branitelj naslova Novak Đoković rutinski je svladao Lukaša Lacka (96.) u prvom kolu (6:3, 7:6 (2), 6:1). Slovak je pružio solidan otpor, pogotovo u prva dva seta, no više od ukupno deset osvojenih gemova nije mogao. Srpski je predstavnik zabio 40 izravnih poena i napravio 30 neprisiljenih pogrešaka, od čega 17 u drugoj dionici. U drugom kolu Đoković će igrati protiv Argentinca Leonarda Mayera.

David Ferrer je u tri seta svladao Alejandra Gonzaleza, Kolumbijca koji nije čest sudionik glavnog ždrijeba Grand Slam turnira. Uz ponešto pogrešaka Ferrer je protivniku dopustio u drugom i trećem setu da mu stvori određene probleme, međutim u oba navrata se uspio na vrijeme vratiti iz zaostatka i na kraju slaviti bez produžavanja posla.

“Bilo je vruće, ali to nije ništa novo. Meč je bio dosta izjednačen, no srećom uspio sam slaviti u tri seta. U drugom i trećem setu sam bio u zaostatku, ali u ključnim trenucima sam igrao bolje i to je presudilo. Moram biti pozitivan, imao sam određenih jako dobrih trenutaka u meču. Najvažnija je pobjeda u tri seta jer zbog svog načina igre gubim dosta energije i odgovara mi što kraći meč. Moram se dobro odmoriti, igrat ću protiv ljevorukog Francuza Mannarina što će biti veliko iskušenje“, tvrdi Ferrer.

Lagan posao je iza Tomaša Berdycha koji je mirno prošao prvu prepreku, Ukrajinca s kazahstanskom putovnicom Aleksandra Nedovjesova. Berdych je samo u finišu prvog seta bio suočen s dvije break lopte, ali s tri forhend winnera je otklonio prijetnju i dalje je imao „šetnju“. Protivnik je dosad najbolje rezultate bilježio na Challengerima i za njega je ovo ipak malo previsoka razina.

“Nije bilo najlakše jer sam igrao protiv protivnika kojeg nikada dosad nisam gledao i morao sam ga malo odskautirati da vidim kakav mu je stil igre i što koristi u meču. Dobro je što sam se mogao držati svog plana i biti konstantan tijekom cijelog meča. Nisam imao puno uspona i padova i odigrao sam solidan meč za početak. Na servisu sam se osjećao jako dobro, protivnik je imao samo dvije break lopte koje sam spasio. Igrao je solidno i agresivno, ali na kraju je presudilo moje iskustvo“, rekao je Berdych.

Stanislas Wawrinka nije proveo dugo na vrućem terenu u Melbourneu, u susretu prvog kola nije trebao dovršiti niti drugi set jer je Andrej Golubjev bio prisiljen predati meč. Kazahstanac je u nekoliko navrata tražio liječničku pomoć, a onda je u drugom setu kod vodstva Wawrinke 4:1 odlučio prekinuti muku i predati meč.

“Nikada ne želim proći dalje predajom protivnika, ali to se ponekad događa. Ja sam se dobro osjećao, gledajući kako sam se osjećao na terenu i svoju igru, ovo mi je jedno od najboljih otvaranja Grand Slama. Dobro sam se kretao, dobro igrao i iako je bilo nekih pogrešaka, za otvaranje nije bilo loše. Dobro je što nisam dugo bio na terenu, ali na kraju je najvažniji prolaz stoga nije važno koliko sam morao igrati. Visoke temperature me ne brinu, nikada nisu, uvjeti su isti za oba igrača. Ukoliko si fizički spreman, onda neće biti problema“, komentirao je Wawrinka.

Francuski dvoboj između Richarda Gasqueta i Davida Gueza otišao je očekivano na stranu devetog nositelja. U prva dva seta Guez je još i bio ravnopravan protivnik, tri puta je oduzeo Gasquetu servis, međutim u trećem setu je Guez prilično pao što je Gasquetu značajno olakšalo posao. U tom trećem setu bolje rangirani Francuz ispustio je samo deset poena i lako je slavio.

14. nositelj Australian Opena Mihail Južni bez problema je dohvatio drugo kolo. Prvi protivnik mu je bio Jan-Lennard Struff protiv kojeg je Rus rutinski odradio posao. Struff je puno griješio, imao je čak 61 neforsiranu pogrešku i Južni je taj poklon uzeo. Nijemac je na kraju imao pogrešaka gotovo jednako kao i osvojenih poena te nije mogao s takvom igrom računati na iznenađenje i na kraju je poražen sa 6:1, 6:4, 6:2.

Sat i pol na terenu je proveo Fabio Fognini nakon čega mu je Alex Bogomolov predao meč. Rus je tijekom cijelog meča imao problema, radio je pogreške i na kraju je s 46 neforsiranih pogrešaka i 11 dvostrukih servis pogrešaka bio prisiljen predati meč nakon izgubljenog drugog seta.

Na rubu ispadanja bio je Tommy Robredo protiv Lukaša Rosola. U petom setu Rosol je imao 5:3, servis za meč i 40:15, ali nije uspio završiti posao. Robredo se uspio izvući, spasiti ukupno tri meč lopte i iskoristiti svoju prvu za 8:6 u petom setu i prolazak u drugo kolo. Rosol je napravio čak 96 neforsiranih pogrešaka i tako poklonio Robredu prolazak dalje.

U teškoj situaciji je bio Južnoafrikanac Kevin Anderson koji je protiv Jana Veselog zaostajao dva seta, ali je na kraju ipak uspio izvući pobjedu. U trećem, četvrtom i petom setu je proradio servis, Anderson je protivniku dopustio samo jednu break loptu koju ovaj nije uspio iskoristiti dok je sam u svakom setu po jednom napravio break. Na kraju je s 21 as servisom prošao u drugo kolo.

Četiri seta su trebala za pobjedu Ernestsu Gulbisu protiv Juana Monaca. Prvi set nije bio dobar za Latvijca koji je s 19 neforsiranih pogrešaka sve napravio umjesto Monaca, međutim u nastavku meča je bio koncentriraniji te je uspješno dovršio posao. Monaco je vrebao pogreške, igrao je dosta pasivno i bilo je samo pitanje koliko će Gulbis griješiti i hoće li dopustiti Monacu osvajanje više poena nego što bi trebao.

Očekivani prolaz upisao je Jeremy Chardy kojeg nije uspio iznenaditi Nizozemac Jesse Huta Galung. Chardy nije nijednom izgubio servis tijekom tri seta iako je u trećem setu opasno živio, suočio se s četiri break lopte, ali se uspio izvući i spriječiti povratak Nizozemca u meč nakon što je odmah izgubio servis u trećem setu.

Od nositelja je ispao jedino Tommy Haas (12.) koji je predao Guillermu Garcia-Lopezu pri zaostatku 7:5, 5:2. Jerzy Janowicz (20.) je nadoknadio zaostatak od 2-0 u setovima protiv domaćeg predstavnika s pozivnicom Jordana Thompsona (1:6, 4:6, 6:4, 6:2, 6:1).

Australian Open, prvo kolo, tenisači:
Novak Đoković (Srbija, 2) - Lukaš Lacko (Slovačka) 6:3, 7:6 (2), 6:1
Jerzy Janowicz (Poljska, 20) - Jordan Thompson (Australija, WC) 1:6, 4:6, 6:4, 6:2, 6:1
Dmitrij Tursunov (Rusija, 30) - Michael Russell (SAD) 6:2, 6:2, 6:3
Aleksandr Dolgopolov (Ukrajina) - Ričardas Berankis (Litva, Q) 7:5, 7:5, 6:2
Nikolaj Davidenko (Rusija) - Lukasz Kubot (Poljska) 3:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:4
Denis Istomin (Uzbekistan) - Marcos Baghdatis (Cipar) 6:4, 7:5, 6:4
Adrian Mannarino (Francuska) – Steve Johnson (SAD) 3:6, 6:3, 6:0, 5:7, 6:4
Mihail Južni (Rusija, 14) – Jan-Lennard Struff (Njemačka) 6:1, 6:4, 6:2
Jarkko Nieminen (Finska) – Dudi Sela (Izrael) 3:6, 7:6(3), 6:7(3), 6:3, 6:3
Sam Querrey (SAD) – Santiago Giraldo (Kolumbija) 6:3, 6:2, 3:6, 7:6(3)
Alejandro Falla (Kolumbija) – Mihail Kukuškin (Kazahstan) 6:7(2), 6:2, 6:2, 6:3
Stanislas Wawrinka (Švicarska, 8) – Andrej Golubjev (Kazahstan) 6:4, 4:1, predaja Golubjev
Damir Džumhur (Bosna i Hercegovina) – Jan Hajek (Češka) 6:4, 6:2, 6:1
Dominic Thiem (Austrija) – Joao Sousa (Portugal) 5:7, 6:4, 6:3, 7:6(3)
Florian Mayer (Njemačka) – Denis Kudla (SAD) 6:4, 6:2, 6:4
Kenny De Schepper (Francuska) – Di Wu (Kina) 7:5, 7:5, 7:6(2)
David Ferrer (Španjolska, 3) – Alejandro Gonzalez (Kolumbija) 6:3, 6:4, 6:4
Kevin Anderson (Južna Afrika, 19) – Jan Vesely (Češka) 2:6, 6:7(4), 6:4, 6:4, 6:4
Ernests Gulbis (Latvija, 23) – Juan Monaco (Argentina) 1:6, 6:4, 7:6(4), 6:2
Richard Gasquet (Francuska, 9) – David Guez (Francuska) 7:5, 6:4, 6:1
Tomaš Berdych (Češka, 7) – Aleksandr Nedovjesov (Kazahstan) 6:3, 6:4, 6:3
Matthew Ebden (Australija) – Nicolas Mahut (Francuska) 6:3, 7:5, 4:6, 0:6, 6:3
Jeremy Chardy (Francuska, 29) – Jesse Huta Galung (Nizozemska) 6:2, 6:4, 6:4
Fabio Fognini (Italija, 15) – Alex Bogomolov (Rusija) 6:3, 6:2, predaja Bogomolov
Leonardo Mayer (Argentina) – Albert Montanes (Španjolska) 6:1, 6:3, 6:1
Julien Benneteau (Francuska) – Pablo Carreno Busta (Španjolska) 6:3, 3:6, 4:6, 6:1, 6:2
Tommy Robredo (Španjolska, 17) – Lukaš Rosol (Češka) 6:1, 6:7(7), 3:6, 7:6(5), 8:6
Guillermo Garcia Lopez (Španjolska) – Tommy Haas (Njemačka, 12) 7:5, 5:2 predaja Haas
Pablo Andujar (Španjolska) – Albert Ramos (Španjolska) 6:4, 6:2, 6:4
Vasek Pospisil (Kanada, 28) – Samuel Groth (Australija) 6:4, 6:3, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!