Košarka

Video: Himki na hrvatski pogon ponizio Maccabi, Perasoviću poraz u Rusiji

Branimir Korać • četvrtak, 16.01.2014.
Video: Himki na hrvatski pogon ponizio Maccabi, Perasoviću poraz u Rusiji

Niz velikih dvoboja odigrano je u srijedu u drugom kolu Eurokupa, a posebno se očekivalo gostovanje Valencije kod Unicsa. Perasovićeva momčad na kraju je upisala poraz, a na gostovanjima u Rusiji nisu se dobro proveli niti Maccabi i Crvena zvezda...

Skupina I

U vrlo dobroj utakmici u Izmiru Nanterre je svladao na vrućem parketu Karsiyaku s 84:79. Francuzi su tako stigli i do druge pobjede i to vrlo važne jer je ostvarena na nimalo jednostavnom gostovanju. Imat će Turci za čim žaliti jer su nakon zaostatka u pojedinim fazama susreta i od 14 poena, ipak uspjeli napraviti preokret i četiri minute prije kraja imati plus četiri. Međutim tu su stali i Nanterre je predvođen raspoloženim Trentom Meachamom ipak napravio novi preokret i otišao do pobjede.

Meacham je utakmicu zaključio s čak 28 poena (11/15, 5/7 trica) i pet asistencija, a slijedio ga je DeShaun Thomas sa 17 poena (6/7) i pet skokova. Kod domaćina Esteban Batista je ubacio 24 poena (7/9) uz devet skokova, a Bobby Dixon je dodao 21 poen (7/15) uz sedam skokova i pet asistencija.

Odlično prvo poluvrijeme donijelo je Ulmu pobjedu na gostovanju kod Cantua. Njemačka momčad je pregazila Cantu na njihovom parketu u prvih 20 minuta i Talijani su u tom razdoblju zaostajali čak 24 poena razlike. Nerijetko potcjenjivani Nijemci su u nastavku lakoćom sačuvali vodstvo i nisu dopustili Cantuu da se ijednom približi na neku manju razliku.

Edgar Sosa predvodio je Ulm s 24 poena (8/9, trica 7/8) i sedam asistencija dok je Daniel Theis dodao 20 poena (8/11) i osam skokova. Kod Cantua Maarten Leunen je ubacio 17 poena (6/7) uz pet skokova, a po 16 poena su dodali Adrian Uter (7/10, osam skokova) i Joe Ragland (6/13, deset asistencija, šest skokova).

Rezultati:
Pinar Karsiyaka Izmir - JSF Nanterre 79:84
FoxTown Cantu - Ratiopharm Ulm 97:106

Skupina J

Neizvjesna završnica odigrana je u Ankari gdje je tamošnji Kolejliler ugostio momčad Gravelinesa i upisao pobjedu 71:68. Obje momčadi su u prvom kolu upisale poraze i ovaj susret im je bio vrlo važan, a kao pobjednici su iz njega ipak izašli domaćini. U samoj završnici Clay Tucker je ubacio dva slobodna bacanja za 71:68, Gravelines je pokušao tricom doći do produžetka, ali pokušaj Jubyja Johnsona, bivšeg Zadranina, sa sirenom nije bio uspješan.

Najbolji igrač Kolejlilera ove sezone, Vladimir Golubović, bio je najbolji i u ovom susretu. Ubacio je 17 poena (8/14) i uhvatio 12 skokova, a slijedio ga je duo s po 13 poena Aleksandar Rašić (5/11) i Clay Tucker (4/9, pet asistencija). Kod gostiju Marcus Lewis je ubilježio 17 poena (6/10) i osam skokova, a Steven Gray je dodao 16 poena (6/15).

U derbiju skupine i susretu dvije šuterski jake ekipe, Brose je u Bambergu svladao Dinamo Sassari sa 83:72. Njemačka momčad je s 15 trica iz 27 pokušaja ostvarila prevagu i na kraju je zasluženo slavila unatoč čak 19 izgubljenih lopti. U završnici susreta Sassari je zaprijetio i stigao na 72:70, ali Rakim Sanders i Elias Harris povukli su seriju 11:2 koja je riješila pitanje pobjednika.

“Sassari je vrlo neugodna momčad s iskusnim igračima, igraju vrlo dobro i u vrlo visokom ritmu. Imali smo puni respekt prema njihovim mogućnostima, a dodatni problem bilo nam je i saznanje da Zack Wright ipak ne može nastupiti zbog problema s leđima. Napravili smo dobar posao u zatvaranju njihovog kontranapada i jedinu pravu priliku smo im davali mi sami kada smo gubili lopte. U ostalim trenucima smo radili odličan posao u usporavanju protivnika te u pronalaženju raspoloženih igrača u pravo vrijeme“, istaknuo je domaći trener Chris Fleming.

U pobjedničkom sastavu Anton Gavel je ubacio 21 poen (7/13, trica 5/7) uz pet skokova, Elias Harris je dodao 15 poena (5/10), a Rakim Sanders 13 poena (4/7). Kod Sassarija Drew Gordon je ubacio 19 poena (8/14) uz 14 skokova, Caleb Green 16 poena (6/14) uz sedam skokova dok je Marques Green podijelio deset asistencija.

Rezultati:
Aykon TED Ankara Kolejliler - BCM Gravelines Dunkerque 71:68
Brose Baskets Bamberg - Dinamo Banco Di Sardegna Sassari 83:72

Skupina K

Maccabi iz Haife je potpuno ponižen na gostovanju kod Himkija. Momčad Rimasa Kurtinaitisa je potvrdila kako se nalazi u vrhunskoj formi, odigrala je fantastičnu utakmicu i pomela Izraelce sa 87:48. Prednost Himkija je pune tri četvrtine rasla iz minute u minutu da bi se u posljednjih deset minuta ušlo s vodstvom domaćina čak 73:33. Tek tada su gosti malo došli do daha i uspjeli spriječiti daljnji rast razlike.

“Znali smo da je pred nama vjerojatno najteži test u Eurokupu dosad, međutim od prve sekunde smo bili potpuno koncentrirani i možemo biti jako zadovoljni. Mislim da je naša obrana bila najveći problem za goste i upravo ona nam je donijela pobjedu. Oni su vrlo dobra momčad i znamo da moramo kod njih na gostovanje gdje nam neće biti lako“, rekao je nakon susreta Paul Davis koji je ubacio deset poena (5/6). Prva imena kod Himkija bili su Hrvati, Krešo Lončar je za 24 minute ubacio 18 poena (6/10) uz deset skokova, a Marko Popović je za 18 minuta ubacio 14 poena (1/1 za dva, 4/6 za tri) uz četiri asistencije. Kod gostiju Dagan Yivzori je ubacio 11 poena (4/13), a Donta Smith deset poena (3/7).

Montepaschi se ne tako davno s visokim ambicijama natjecao u Euroligi, međutim sada ne može do pobjede niti u Eurokupu. I u drugom kolu je upisao poraz, ovaj put na gostovanju u Češkoj kod Nymburka koji je u tijesnoj završnici slavio sa 78:75. Presudila je mirna ruka Radoslava Rančika i Vlade Ilievskog s linije slobodnih bacanja u posljednjih 20 sekundi i Talijani su došli u tešku situaciju.

Prvo ime susreta bio je Dylan Page koji je predvodio Nymburk s 22 poena (9/10), a 20 poena (6/11) i pet skokova dodao je Rančik. Kod gostiju Marquez Haynes je ubacio 14 poena (4/11), Jeffrey Viggiano 12 poena (3/7), a Spencer Nelson 11 poena (5/9) uz devet skokova.

Rezultati:
Himki - Maccabi Haifa Bazan 87:48
ČEZ Basketball Nymburk - Montepaschi Siena 78:75

Skupina L

Loše drugo poluvrijeme odnijelo je Crvenoj zvezdi priliku za pobjedu kod Nižnji Novgoroda. Rusi su na odmoru zaostajali 42:40, međutim u drugih 20 minuta su bili bolji protivnik i na kraju su zasluženo slavili. Crvena zvezda je od početka drugog dijela bila u problemima i brzo se našla u zaostatku koji nikako nije mogla nadoknaditi već je on sve više rastao.

Odličan šuterski posao odradio je Luke Babbitt koji je ubacio 25 poena (9/12, trica 5/7), Vadim Panin je dodao 20 poena (6/8), a Dijon Thompson je uhvatio 13 skokova. Kod poraženih DeMarcus Nelson je ubilježio 22 poena (10/12) uz šest skokova, a Ivan Radenović 14 poena (2/3) uz šest skokova.

Rezultati:
Nižnji Novgorod – Crvena zvezda Telekom 86:75

Skupina M

Još jedna utakmica bez Jakova Vladovića za Union Olimpiju je završila porazom. Na gostovanju u Kijevu kod Budivelnika Ljubljančani su poraženi sa 88:76 u susretu u kojem je Budivelnik izuzev u prvih deset minuta konstantno bio u prednosti, no Olimpija se nije predavala. Početkom drugog poluvremena prednost Budivelnika je iznosila plus 17 i činilo se da je priča završena, međutim uporni gosti su se privukli na minus šest, ali nisu imali dovoljno koncentracije dovršiti preokret.

“U ovom susretu smo bili koncentrirani na igru u reketu i to se pokazalo kao dobar potez. Očekivali smo tešku utakmicu, Olimpija je odigrala ono za što smo se pripremali, ali nismo sve proveli u djelo. Ljubljančani su ispucali puno trica, posebno dok je Salin bio na parketu, konstantno su ga tražili. Tranzicija iz obrane u napad im je bila vrlo brza i kada se nismo uspjeli dovoljno brzo vratiti, bili smo kažnjeni. Osim toga, napravili smo jako puno pogrešaka i čudno je što smo ovako uvjerljivo slavili uz 21 izgubljenu loptu. Da se nismo opustili u završnici, mogli smo i uvjerljivije do pobjede“, rekao je domaći trener Ainars Bagackis.

Darjuš Lavrinovič je predvodio domaćina s 23 poena (9/12) i osam skokova, a Blake Ahearn je dodao 20 poena (6/10) i pet skokova. Kod Olimpije Alen Omić je ubacio 21 poen (6/12) uz šest skokova, Deividas Gailius 18 poena (7/17) uz sedam asistencija, a Paolo Marinelli je za šest minuta ubilježio tek dvije osobne pogreške.

Hapoel je lakše od očekivanja izašao na kraj s Banvitom. Očekivalo se da će Turci biti tvrđi zalogaj za Banvit, međutim izuzev u prvih deset minuta, Hapoel je potpuno kontrolirao utakmicu. U drugom dijelu domaćin je odmah napravio seriju 12:0 i tako se odvojio i prelomio utakmicu na svoju stranu.

“Odigrali smo posebno dobru utakmicu, posebno u trećoj četvrtini kada smo držali vrlo visoku razinu igre i prikazali pravi momčadski pristup. Imamo sjajnu momčad i uživam u njezinim nastupima. Šestorica igrača je završila susret s dvoznamenkastim brojem poena, Wright se sjajno uklopio, Halperin je briljirao u trećoj dionici, a Duncan je bio sjajan cijelu utakmicu“, hvalio je svoju momčad trener Brad Greenberg.

Bracey Wright je susret završio sa 17 poena (6/9) i pet asistencija, a Josh Duncan sa 17 poena (6/8) i 12 skokova. Kod Banvita Earl Rowland je ubacio 22 poena (8/16), Sammy Mejia 17 poena (8/13) i šest skokova, a Chuck Davis 16 poena (8/14), sedam skokova i pet asistencija.

Rezultati:
Budivelnik Kijev – Union Olimpija 88:76
Hapoel Migdal Jerusalem - Banvit Bandirma 92:73

Skupina N

Jedini produžetak u susretima drugog kola Eurokupa igran je u Kragujevcu gdje je Radnički ugostio Albu. Nakon 40 minuta nije bilo odluke, a onda su Nijemci potvrdili kvalitetu i širinu te dokrajčili domaćina. Na kraju regularnog dijela Radnički je imao napad za pobjedu, međutim pokušaj za tricu Stefana Jovića nije ušao te je Alba dobila priliku slaviti u dodatnih pet minuta.

Predvodili su je Cliff Hammonds s 21 poenom (8/11), Vojdan Stojanovski s 14 poena (6/9) te Leon Radošević koji je za 31 minutu ubacio 11 poena (5/8) uz pet uhvaćenih skokova. Kod Radničkog Marko Marinović je ubacio 15 poena (4/9) uz osam dodavanja, a po 14 poena su dodali Sava Lešić (4/11, sedam skokova) i Stefan Birčević (5/8, pet skokova).

Sve ono dobro što je Strasbourg napravio u prvom poluvremenu susreta protiv Himika, prosuo je u nastavku. Visoka prednost s odmora 41:27, vrlo brzo je kompromitirana, domaćin obrambeno nije bio na razini kao u prvih 20 minuta i dopustio je Ukrajincima u nastavku 51 poen i na kraju je otišao u poraz.

“Ušli smo u utakmicu s puno energije, ali ona je nestala u drugom poluvremenu. Gosti su igrali dobru obranu, ali mislim da smo trebali odigrati pametnije. Ukrajinci su dobra momčad i samo se nadam da ćemo biti u pravom izdanju kada se sljedeći put susretnemo“, rekao je Tim Abromaitis koji je podbacio s tek četiri poena i pet skokova. Romain Duport je bio puno učinkovitiji s 20 poena (8/14) i devet skokova, kao i Ricardo Greer sa 16 poena 5/8). Ipak, čovjek odluke je bio bivši Zadranin Romeo Travis sa 17 poena (6/11) i sedam skokova iako je najefikasniji kod gostiju bio Jamal Shuler s 25 poena (6/11).

Rezultati:
Radnički – Alba 75:85 (produžetak)
Strasbourg – Khimik Južne 72:78

Skupina O

Veliki dvoboj skupine O igran je u Rusiji gdje je Unics ugostio Perasovićevu momčad. U susretu favorita za prolazak slavio je Unics sa 82:75 u vrlo izjednačenom dvoboju u kojem je odlučila bolja igra Rusa u završnici susreta. Serija domaćina 15:6 u zadnje četiri minute presudila je pobjednika u ovom susretu.

“Čestitam Unicsu na pobjedi u utakmici koja je bila vrlo teška za obje momčadi. Posljednje tri minute bile su ključne. Mi smo radili pogreške, a Unics je to znao kazniti. Imali smo ogromnih problema s Goudelockom koji je bio sjajan i bilo ga je vrlo teško braniti“, rekao je Perasović.

Kostas Kaimakoglou je bio najefikasniji kod pobjednika s 19 poena (7/10) dok je spomenuti Goudelock dodao 18 poena (4/10) i sedam asistencija. Kod Valencije Bojan Dubljević je ubacio 19 poena (4/8) uz pet skokova, a Oliver Lafayette je dodao 15 poena (5/13) i šest asistencija.

Malo je nedostajalo da Gjergjin Oostende upiše poraz u susretu u kojem je prerano počeo slaviti pobjedu. Na domaćem parketu protiv Stelmeta je vodio s visokih plus 16 na početku posljednje dionice da bi gosti napravili seriju čak 23:2 i potpuno preokrenuli stvari. Ipak, u završnici susreta drugačija slika na parketu, Oostende je uspio vratiti vodstvo na svoju stranu i ubačajem Ponitke doći do pobjede.

“Mi smo u ovom susretu nastupili bez dosta ključnih igrača. Thompson je izašao već nakon nekoliko minuta, Salumu i Berggren nisu niti igrali, a Serron je nastupio ozlijeđen. Čak i da smo izgubili, bio bih sretan jer moji dečki zaslužuju pohvale za ono što su pokazali. Pokazali su da imaju karakter i nisu se predali niti kada je Zielona Gora preokrenula utakmicu. Igrali smo protiv sjajne momčadi koja je kvalitetu pokazala i u prvenstvu i u Euroligi. U posljednjoj četvrtini smo napravili neke velike pogreške, ali to je bilo zbog umora“, komentirao je Gjergja.

Najbolji kod Oostendea bili su Veselin Petrović s 14 poena (6/14) i Brent Wright s 13 poena (3/8) i pet skokova. Kod gostiju Aaron Cel je ubacio 15 poena (6/12) uz šest skokova, a Lukasz Koszarek je dodao 12 poena (4/9) uz šest asistencija.

Rezultati:
Unics Kazan – Valencia 82:75
Telenet Oostende – Stelmet Zielona Gora 76:74

Skupina P

Nakon novog poraza Zaragoza se našla u teškoj situaciji. Prvo je na svom parketu poražena od Cedevite, a zatim je neuspješno pokušala iskupljenje u Istanbulu. Bešiktaš je izdržao nalete gostiju u završnici susreta i na kraju je odnio vrijednu pobjedu 70:63.

“Započeli smo jako dobro i u obrani i u napadu, ali Lofton je bio sjajan na šutu i stvorio nam je previše problema. Mi nismo izuzev Tabua imali igrača koji je mogao ubaciti tricu, a ako ih protivnik toliko pogađa, a ti nemaš odgovor, poraz je neizbježan“, rekao je trener Zaragoze Jose Luis Abos.

Chris Lofton je utakmicu završio s 19 poena (7/12), odličan je bio i Tomislav Ružić koji je 26 minuta ubacio 16 poena (3/9 za dva, 3/3 za tri) uz četiri skoka dok je Bradley Buckman dodao deset poena (4/10) i 16 skokova. Kod Zaragoze Damjan Rudež je za 29 minuta ubacio 14 poena (5/5 za dva, 0/4 za tri) uz tri asistencije, a Jonathan Tabu je dodao 12 poena (4/7).

Rezultati:
Bešiktaš Integral Forex Istanbul – CAI Zaragoza 70:63

Foto: bjk.com.tr

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!