Euro 2014. - Grupa 2, 2. kolo, 21.01.2014, 15:45 h
Hrvatska
Hrvatska 33:25(16:11) Rusija
Rusija

Hrvatska na krilima Horvata uvjerljivo svladala Rusiju za nove europske bodove

Zvonka Keliš • utorak, 21.01.2014.
Hrvatska na krilima Horvata uvjerljivo svladala Rusiju za nove europske bodove
Foto: EPA

Hrvatska rukometna reprezentacija vratila se na pobjedničke staze na europskoj smotri u Danskoj, naime, u svom je drugome susretu skupine 2 u Aarhusu povratila svoju dobru igru te je lijepo i uvjerljivo, na krilima Horvata i kapetana Vorija, svladala reprezentaciju Rusije koja tako i dalje ostaje bez ijednog osvojenog europskog boda.

Rusija - Hrvatska 25:33 (11:16)

Europsko prvenstvo, skupina 2, 2.kolo:
AARHUS - NRGi Arena
Suci: Stark/Stefan (Rumunjska)

Rusija: Sorokin (4 obrane), Bogdanov (4 obrane), Levšin; Poliakov 5, Piškin 2, Šiškarev 2, Kovalev 4, Skopintsev 3, Atman, Gorbok, Kudinov 2, Šelmenko, Igropulo, Aflitulin 2, Aslanian 4, Žitnikov 1
Izbornik: Oleg Kulešov

Hrvatska: Alilović (8 obrana), Losert (3 obrane); Duvnjak 2, Kopljar 2, Vori 5, Gojun, Horvat 7, Vuković, Bičanić 1, Buntić 3, Valčić 2, Štrlek 3, Čupić, Musa, Ninčević 3, Slišković 5
Izbornik: Slavko Goluža

Sedmerci: Rusija: 2/4; Hrvatska: 4/4
Isključenja: Rusija: 4 min.; Hrvatska: 2 min.

Rukometaši Hrvatske ovoga su utorka u ranijem terminu krenuli u nov dvoboj skupine 2 na Europskome prvenstvu u Danskoj. Naime, nakon poraza od Francuske na otvaranju drugoga kruga vrijeme je bilo da Hrvati zaborave sve što je iza njih te da se okrenu preostala dva ogleda u skupini kako bi osigurali sigurna slavlja, povratili dobru igru i atmosferu te kako bi sakupili nove vrijedne europske bodove. Svoj povratak na pobjedničke staze započeli su tako susretom s reprezentacijom Rusije koja se do sada pokazala kao nimalo lak suparnik.

Hrvatski izbornik Slavko Goluža na teren je, kao i do sada, poslao svoje najbolje momke u gotovo istom sastavu. Među vratnicama se tako našao Mirko Alilović, dok se na krilima dogodila izmjena, naime, na desnoj strane od prve je minute umjesto Ivana Čupića zaigrao Zlatko Horvat, dok se na suprotnom krilu nanovo našao Manuel Štrlek. Na crti je čekao spreman kapetan Igor Vori, dok su vanjsku liniju činili Damir Bičanić, Domagoj Duvnjak te raspoloženi strijelac u susretu s Francuzima Marko Kopljar.

Odlično su Kauboji krenuli u svoj peti ogled na europskoj smotri, naime, nakon što Horvat biva siguran s linije sedam metara za uvodnih 1:0 u strijelce upisuju redom Štrlek, pa ponovno Horvat sa sedam metara te potom Duvnjak za lijepih 4:0 na samome startu. U šestoj minuti utakmice vrijeme je bilo i da Rusi postignu svoj prvi pogodak za kojeg zaslužan biva Dmitrij Kovalev.

Štrlek odličnom kontrom povisuje hrvatsko vodstvo na 5:1, Kovalev uzvraća sedmercem za novih minus 3, no na ruskim se vratima na kratko ukazuje Vadim Bogdanov. To, međutim, ne sprječava jednog od najboljih igrača svijeta, Duvnjaka da odvede Hrvatsku na 6:2, kao ni Alilovića da na drugoj strani zaustavi hrvatske suparnike. Ukazao se tada nanovo Horvat koji lijepim lobom osigurava prednost svoje momčadi od pet golova.

Najbolji Vori i Žitnikov

Netom nakon dvoboja EHF je ponovno proglasio najbolje igrače obaju momčadi. U hrvatskim redovima najboljim je tako proglašen hrvatski kapetan Igor Vori, dok je kod Rusa najbolji bio Dmitrij Žitnikov.

Pokušali su Rusi posložiti svoje redove minutom predaha, no Horvat nastavlja u istom tempu, a pripomaže mu i Bičanić i sredinom prvoga dijela vrijeme je da svoje prve minute na terenu ove europske smotre provede i Ivan Slišković koji je na klupi zamijenio Zagrebovog Stipu Mandalinića. Odmah se igrač Celja PL pokazao izuzetno raspoloženim te s dva uzastopna pogotka postavlja vodstvo 11:3.

Međutim, ruski se rukometaši nisu predavali te su marljivo čekali lagano hrvatsko opuštanje kako bi smanjili svoj zaostatak. U završnicu prvoga poluvremena tako ulaze s minus sedam koji se do odlaska na odmor dodatno smanjuju. Iskazali su se tada Aleksej Poliakov, Alexander Piškin, kao i Oleg Skopintsev, siguran je tu i krilni igrač Kovalev, no konačnih 16:11 postavlja ponovno Horvat odličnim lobom sa sedam metara.

Nastavak susreta vrlo dobro otvaraju Hrvati, naime, nakon nove obrane Alilovića, ukazuje se na drugoj strani vratar Nikolaj Sorokin, ali ne zadugo budući da Kopljar i Vori lijepo pune rusku mrežu za vodstvo 19:12 i povratak na velikih sedam razlike. Uslijedila je potom i odlična obrana sedmerca iskusnog Venija Loserta da bi Vori potvrdio odlično hrvatsko vodstvo (20:12).

Jedini koji se, pak, u tim trenucima uspijeva nositi s hrvatskom obranom jest Samvel Aslanian koji tako održava zaostatak svoje ekipe. Igralo se potom pogodak za pogodak sve do sredine drugoga dijela kada kapetan Vori odvodi Hrvate na +9 (24:15), a nakon što Daniil Šiškarev pronalazi put do hrvatske mreže vrijeme je da među vratnice stane Losert te odmah upiše drugu obranu u susretu.

Samu završnicu ogleda otvara lijepo Slišković za hrvatskih 26:18, a priliku odmah potom na parketu dobiva Ivan Ninčević, a u oba smjera snalazi se i Željko Musa. Hrvatska obrana, međutim, u narednim trenucima ne biva na visini zadatka što ponovno omogućuje igru gol za gol i zahtijeva hrvatsku minutu predaha kako bi izbornik Goluža posložio svoje redove.

Posljednjih pet minuta dvoboja donijelo je obrane kako Sorokina tako i Loserta, kao i vrlo dobre pogotke Sliškovića, ali i Ivana Ninčevića koji pred sam kraj upisuje svoje prve pogotke na Europskome prvenstvu te na koncu i s tri uzastopna gola postavlja konačnih 33:25.

Euro 2014. - Grupa 2

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Hrvatska33:25Rusija
Francuska39:30Bjelorusija
Poljska35:25Švedska
1Hrvatska (+4)3147:126+218
2Francuska (+4)3157:140+178
3Poljska (+2)3145:136+96
4Švedska (+2)3138:137+16
5Rusija 3141:154-132
6Bjelorusija 3137:172-350

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • zovche22.01.2014. u 10:01
    nije da pametujem, ali kroz cijelu sezonu i ligu prvaka sam govorio da je sliskovic avion za mandalinica, i po rukometnom znanju i po realizaciji i po igri u oba smjera obrana napad...
    zovche
  • Obrisan korisnik22.01.2014. u 09:07
    lako s rusima ovako igrati....čak mislim da će i s poljacima biti OK, bez nekog mučenja (iako su danas rastavili švdede)!Ali brale, što ćemo s dancima u polufinalu??? Satrat će nas k'o malu djecu.
    Obrisan korisnik
  • sportoz21.01.2014. u 22:11
    Poljaci spasili stvar. Nadam se da će nastaviti u svom toplo-hladno ritmu. Danas su bili vrući. U jednom trenutku sam pomislio da će dobiti više od 16 razlike i tako nas prestići po gol razlici...
    sportoz
  • Obrisan korisnik21.01.2014. u 21:42
    +13 trenutno stvarno nevjerovatan dan za poljsku,svaka im cast
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2014. u 21:41
    cekaj magare da trava naraste,reko sam ja jucer da ce sa poljacima bit gadna utakmica,cini mi se francuzi su sa njima isto igrali tijesno i pobjedili jedva,vidim ima publike poljska na tribinama vise se cuju nego svedjani
    Obrisan korisnik