Euro 2014. - Završnica, polufinale, 24.01.2014, 21:00 h
Danska
Danska 29:27(13:15) Hrvatska
Hrvatska

Hrvatska bez europskog finala, Danci na krilima Eggerta kreću po obranu naslova

Zvonka Keliš • petak, 24.01.2014.
Hrvatska bez europskog finala, Danci na krilima Eggerta kreću po obranu naslova
Foto: EPA

Hrvatska rukometna reprezentacija nije se uspjela plasirati u finale Europskog prvenstva u Danskoj, naime, nakon uzbudljivih i borbenih 60 minuta igre u Herningu danski rukometaši pokazali su se boljima te su predvođeni sjajnom atmosferom svojih navijača osigurali borbu za novo europsko zlato.

Danska - Hrvatska 29:27 (13:15)

Europsko prvenstvo, polufinale
HERNING - Jyske Bank Boxen, Gledatelja: 14000
Suci: Geipel/Helbig (Njemačka)

Danska: Landin (15 obrana), Green; Mogensen 2, Christiansen 3, Thomsen, Larsen 2, Eggert 8, Spelerberg, Knudsen, Noddesbo 2, Svan Hansen 3, Lindberg 1, Toft Hansen 4, Mollgaard, Sondergaard 2,Hansen 2
Izbornik: Ulrik Wilbek

Hrvatska: Alilović (6 obrana), Losert (3 obrane); Duvnjak 5, Kopljar 6, Vori 1, Gojun, Horvat 6, Vuković, Bičanić 3, Buntić, Valčić, Štrlek 2, Čupić 3, Musa, Ninčević, Slišković 1
Izbornik: Slavko Goluža

Sedmerci: Danska: 4/5; Hrvatska: 2/3
Isključenje: Danska: 12 min.; Hrvatska: 12 min.

Hrvatski rukometaši ovoga su petka krenuli u novu veliku borbu, borbu koja im nosi i osigurava mjesto u nedjeljnom europskom finalu, borba koja im može donijeti priliku da konačno osvoje jedino rukometno zlato koje im nedostaje. No, na suprotnoj strani Jyske Bank Boxen dvorane u Herningu stajao je itekako težak suparnik, domaćin i branitelj naslova prvaka Europe, reprezentacija Danske. Zanimljiv i uzbudljiv dvoboj stoga nije mogao izostati i svi zaljubljenici u rukomet mogli su uživati u uistinu sjajnoj predstavi.

Izbornik Hrvatske Slavko Goluža ni ovoga puta nije imao sumnje u svoje najbolje momke koje je ponovno poslao na teren u istom, najjačem sastavu. U početnom obrambenom sastavu tako se među hrvatskim vratnicama našao Mirko Alilović, dok su ispred njega boje Hrvatske branili Manuel Štrlek, Domagoj Duvnjak, Jakov Gojun, Željko Musa, Marko Kopljar te Ivan Čupić.

Dobro je hrvatska obrana krenula u susret što na suprotnoj strani odmah koristi sjajan Duvnjak, jedan od kandidata IHF-a za titulu najboljeg rukometaša svijeta 2013. godine, te tako postavlja uvodnih 1:0. Međutim, njegov suparnik u istom izboru te najbolji rukometaš svijeta 2011. godine, Mikkel Hansen odmah odgovara za poravnanje rezultata na što mu se pridružuje Niklas Landin početnom i sigurnom obranom.

Uslijedile su danske pogreške u napadu koje ne ostaju nekažnjene, naime, motiviran je Kopljar koji prolazi kroz dansku 5-1 obranu. Vrijeme je tada bilo da Danci uzvrate i to i čine preko Kaspera Sondergaarda, Landin je nanovo siguran među svojim vratnicama, dok Hrvatska na drugoj strani također prelazi u 5-1 obranu kako bi zaustavila svog suparnika. Unatoč odličnoj atmosferi te lijepoj podršci Danskoj, ukazao se tada brzi Štrlek lijepim pogotkom iz kontre an što se nadovezuje popularni Dule i Kauboji se po prvi puta odvajaju na +2 (4:2).

Najbolji Kopljar i Eggert

Europska rukometna federacija i ovoga je puta, nakon preostalog polufinalnog dvoboja u Danskoj, proglasila najbolje igrače obaju reprezentacija. U redovima pobjednika najbolji je tako bio Anders Eggert, dok je kod Hrvatske najboljim proglašen Marko Kopljar.

Sustizali su tada Danci Hrvate, hvatali priključak i u 11. minuti susreta novom odličnom reakcijom Landina te pogotkom Hansena nanovo vraćaju susret na početak (5:5). Nije se, međutim, Hrvatska opustila ni predala te s dva Čupićeva gola ponovno odlazi na dva pogotka prednosti, a sredinom prvoga dijela vrijeme je i da se ukaže i sam Alilović te zaustavi Dance u njihovu naumu.

Ulovili su aktualni europski prvaci Hrvate u narednih nekoliko minuta (7:7), no Golužini izabranici ne posustaju te ubrzo vraćaju svoje vodstvo (10:8). Velika borba stoga se odvijala u samoj završnici prvoga poluvremena, probudio se lagano i Damir Bičanić, no nakon što odlazi na dvominutni predah priliku dobiva i mladi igrač Celja PL Ivan Slišković. Sjajan je tada i iskusni Venio Losert koji ponovno brani pokušaj sa sedam metara, dok hrvatska krila Štrlek i Čupić održavaju stečenu prednost svoje momčadi.

Do odlaska na odmor Hans Lindberg dovodi Dansku na minus jedan (12:13), Kopljar lijepo prolazi kroz suparničku obranu za novih +2, Anders Eggert nanovo smanjuje zaostatak svoje ekipe, a iako Landin u posljednjoj minuti upisuje novu sigurnu obranu, sjajni Duvnjak u posljednjim sekundama lijepim pogotkom osigurava Hrvatskoj vodstvo 15:13 na poluvremenu.

Loše je Hrvatska nastavila svoj polufinalni dvoboj, naime, na putu joj se prvo s linije sedam metara našla vratnica nakon čega se razbranjuje Landin, a mrežu joj pune redom Rene Toft Hansen, Mensah Larsen i Mads Christiansen i lijepom serijom 3-0 Danska preokreće rezultat u svoju korist za prvo vodstvo u dvoboju u 36. minuti susreta (16:15). Jedini koji se tada može donekle nositi s danskom obranom jest Kopljar koji postiže dva uzastopna pogotka i drži svoju momčad u igri (16:16, 17:17).

Nemaju tada Hrvati rješenja u napadu što, pak, Danci sjajno koriste kako bi se u narednih nekoliko minuta odvojili na sigurnih +3 (21:18), a nakon što raspoloženi Eggert biva poslan na dvominutni predah na klupu nakon ružnog prekršaja nad Denisom Buntićem vrijeme je bilo da proradi Zagrebov Zlatko Horvat i vrati Hrvatsku na minus jedan (20:21). Jesper Noddesbo tada vraća svoje Dance na +2, dok mladi Slišković sredinom poluvremena održava Hrvatsku u igri, a Kopljar i Horvat vraćaju je u potpunosti u dvoboj (23:23).

Danska potom biva prejaka, Landin zaustavlja svaki pokušaj Hrvatske i u završnicu dvoboja ulazi se s velikih danskih +3 (26:23) na što izbornik Goluža među vratnice uvodi Loserta te poziva minutu predaha koja je na kratko urodila plodom, naime, Horvat i Bičanić vraćaju Hrvate na minus jedan (25:26), no hrvatski lijevi vanjski pritom s bolnom grimasom na licu mora napustiti teren.

Landin, Thomas Mogensen i Lasse Svan Hansen osiguravaju Dancima tada 28:25, Jakov Gojun zarađuje isključenje, Duvnjak se i dalje bori s hrvatskim suparnicima, kao i Losert koji upisuje nekoliko vrlo dobrih reakcija. Međutim, sjajan je na drugoj strani i dalje Landin koji održava stečeno vodstvo svoje reprezentacije vrijedno europskog finala. Do samoga kraja u strijelce se upisuju Toft Hansen i Horvat koji tako postavljaju konačnih 29:27 koji Dance odvode u nedjeljno finale u kojem će protiv aktualnih olimpijskih pobjednika Francuza pokušati obraniti naslov europskog prvaka.

Euro 2014. - Završnica

polufinale

Francuska30:27Španjolska
Danska29:27Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.01.2014. u 04:11
    Nije problem u treneru već u vođi ekipe kojeg mi nemamo. Ta psihološka komponenta ekipnog sporta se provlači već odavno u svim sportovima. Na primjer: 2010. Barcelona nije bila 25% slabija bez Messija, već bez Inieste, Manchester 2002. nije bio slabiji bez Beckhama već bez Keanea, Lakersi 2002... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.01.2014. u 19:35
    Isto kao i sa Francuzima - tamo imamo +3 i igrača više i primimo 2 gola, a ne zabijemo ni jedanSa Dancima 2 igrača više i iz 3 čista zicera ne pogađamo i još razbranimo golmana.Sami smo si krivi - da smo se odvojili na +5 100% sam siguran da ih razbijamo sa bar 7-8 razlike. Čim je Čupić falio ona 3... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.01.2014. u 17:27
    nadam se da si čuo za izraz "izgorili" ili "pregorili"... i da znaš da se utakmica igra od prve minute.. ti meni iznosiš zadnjih 5,6,7.. gledaj ponovno.. uostalom reći ću ti najbitnije.. da bi došli u finale morali smo biti perfektni, kao u prvom poluvremenu, hm, skoro pa perfektni... Francuzi to... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.01.2014. u 16:19
    Mislim da trebamo biti realni i reći da ovoj generaciji naših rukometaša fali vođa. Duvnjak to nije, iako pokušava, a Kopljar, Čupić i Alilović još manje. Sve se vidilo sinoć na Hansenu, statistika mu je bila ispodprosječno loša no on sa svoja 2-3 dodavanja vraća utakmicu u egal i Danci prelaze u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.01.2014. u 14:16
    evo citam danas komentare goluze - krivo je sudjenje, seljakanje po losim hotelima, hrana itd - nevjerojatno da se trener vadi na takve izgovore...s druge strane djomba (koji itekako ima iskustva sa ovakvim natjecanjima) je to vrlo objektivno opisal: realizacija u nastavku losa...previse promasaja... [više na forumu]
    Obrisan korisnik