Tenis

Fed Cup: Hrvatska lako protiv Luksemburga, prva pobjeda Vekić poslije pet mjeseci

Vedran Babić • srijeda, 05.02.2014.
Fed Cup: Hrvatska lako protiv Luksemburga, prva pobjeda Vekić poslije pet mjeseci

Hrvatska Fed Cup reprezentacija ostvarila je svoju prvu pobjedu na turniru skupine 1 Euroafričke zone koji se održava u Budimpešti. Nakon jučerašnjeg poraza od Nizozemske, danas su Petra Martić i Donna Vekić ostvarile uvjerljive pobjede. U dva su meča ukupno izgubile samo sedam gemova. Hrvatice su slavile i u igri parova...

Hrvatska je protiv objektivno najslabije reprezentacije skupine A, Luksemburga, slavila s uvjerljivih 3-0.

Četvrtak je za Hrvatsku slobodan dan, a posljednji susret skupine igrat će u petak protiv Belgije. U tom dvoboju izbornica Iva Majoli neće moći računati na Martić, koja u četvrtak putuje za Dohu, gdje igra kvalifikacije tamošnjeg jakog WTA turnira.

"Nažalost, raspored mi je takav i sutra moram otići. No naša reprezentacija ne ovisi o jednoj igračici, vjerujem u ekipu", rekla je Martić.

"Očekivali smo pobjedu, do nje smo i došli. Sve djevojke su odlično odigrale protiv igračice koje jesu klasa ispod, ali se i u takvim mečevima treba potruditi. Uostalom, dan ranije se Belgija itekako namučila s tim istim Luksemburgom koji smo mi pobijedili uvjerljivo." - Iva Majoli, izbornica hrvatske reprezentacije

Izostanak Martić na koncu neće biti od velike važnosti. Naime, Luksemburg je svakako posljednji u skupini, a Nizozemska prva nakon što je povela 2-0 protiv Belgije. Nizozemska tako nastavlja dalje borbu za proboj u doigravanje za Svjetsku skupinu 2, dok će Belgija i Hrvatska međusobno odlučivati o poziciji broj dva. Neovisno o rezultatu, i Belgija i Hrvatska dogodine ostaju u istom rangu natjecanja.

U prvom susretu dana Petra Martić porazila je Claudine Schaul 6:2, 6:2. 30-godišnja Schaul nema renking na WTA Touru, a prije ovog tjedna posljednji je meč odigrala u kolovozu prošle godine. Kao takva nije bila dostojna suparnica raspoloženoj Martić.

Luksemburg je u utorak poražen od Belgije 3-0, a jedini set u tri meča osvojila je upravo Schaul protiv Alison Van Uytvanck. Martić je četiri puta oduzela servis Schaul i anulirala sve četiri break prilike koje je Luksemburžanka imala.

Pobjedu Hrvatske potvrdila je Donna Vekić u još uvjerljivijoj maniri. Mlada je Osječanka protiv Anne Kremer došla do svoje prve pobjede u sezoni (6:1, 6:2) i prve poslije pet mjeseci. Posljednji je put slavila u rujnu prošle godine u Taškentu. Nakon toga je doživjela čak osam uzastopnih poraza (četiri ove sezone).

38-godišnja Kremer debitirala je u Fed Cupu daleke 1991. godine, pet godina prije nego što se Vekić uopće rodila. 2002. godine Kremer je dosegla svoj najbolji renking karijere (18. mjesto), a sada je, na zalazu karijere, 1024. na ljestvici. Ni ona prije ovog tjedna nije igrala jako dugo - još od prošlog rujna.

U igri parova Martić i Darija Jurak svladale su Tiffany Cornelius i Sharon Pesch 6:0, 6:1.

Fed Cup, skupina 1 Euroafričke zone: Hrvatska - Luksemburg 2:0

Martić - Schaul 6:2, 6:2
Vekić - Kremer 6:1, 6:2
Martić/Jurak - Cornelius/Pesch 6:0, 6:1

Belgija - Nizozemska 0:2
Mestach - Hogenkamp 5:7, 3:6
Wickmayer - Bertens 2:6, 5:7

Foto: Bakhtiyar Gurbanov

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.02.2014. u 21:03
    ode Martić u Dohu..jasno zov novca je razumljiv...al šta joj vrijedi kad ce pakirat stvari vec nakon 1. kola kvala
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.02.2014. u 20:52
    Fett ne može igrat protiv ijedne seniorke unutar top500 a Tomljanović je na poštedi radi bolesti koju je imala prije
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.02.2014. u 19:24
    di je Minella,zašto ona ne igra za Luksemburg,a Majoli bolje da je pozvala Tomljanović ili Fett
    Obrisan korisnik