Nogomet

"HNS u potpunosti osporava navode iz Rješenja te najavljuje pokretanje upravnog spora!"

Sportnet • petak, 14.02.2014.
"HNS u potpunosti osporava navode iz Rješenja te najavljuje pokretanje upravnog spora!"
Foto: hns.family

Hrvatski nogometni savez odgovorio je na navode iz nalaza i rješenja Sportske inspekcije Hrvatskoj nogometnog saveza. Tekst priopćenja, koje nije potpisano, prenosimo u cijelosti...

Hrvatski nogometni savez je jučer, 13. 02. 2014., u popodnevnim satima zaprimio Rješenje Sportske inspekcije u postupku inspekcijskog nadzora nad poslovanjem HNS-a.

Tim je Rješenjem naređeno HNS-u usklađivanje Statuta s odredbama članka 46. st. 5 Zakona o sportu (odredbe o tome tko ne može biti član Skupštine ili Izvršnog odbora sportskog saveza) te se naređuje poništenje odluke o davanju licence NK Lokomotiva, Zagreb, za natjecanje u Prvoj HNL u natjecateljskoj godini 2009/10. odluke o davanju licence NK Hrvatski dragovoljac, Zagreb, za natjecanje u Prvoj HNL u natjecateljskoj godini 2013/14 i NK Vinogradar, Jastrebarsko, za natjecanje u Drugoj HNL u natjecateljskoj godini 2013/14.

Hrvatski nogometni savez u potpunosti osporava navode iz Rješenja te najavljuje pokretanje upravnog spora radi osporavanja spomenutog Rješenja. S time u vezi najavljujemo pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o sportskoj inspekciji (NN br. 86/12), osobito odredbe članka 3. st. 2., kojim se tijelu uprave daje bezuvjetna sloboda da bez ikakvih kriterija određuje da inspekcijski nadzor obavlja državni inspektor, time uskraćujući nadziranoj osobi pravo žalbe.

Sportska inspekcija je donošenjem predmetnog Rješenja znatno prekoračila ovlasti koje su joj dane Zakonom o sportskoj inspekciji, kojim je propisano da inspektor utvrđuje stanje u vezi s obavljanjem sportske djelatnosti sukladno odredbama Zakona o sportu. Rješenjem se naređuje poništavanje odluka koje nisu donesene temeljem Zakona o sportu niti na temelju njega donesenih propisa. Naime, Pravilnik o licenciranju klubova je propis Hrvatskog nogometnog saveza koji se ne temelji na Zakonu o sportu i odobren je od strane UEFA-e kao dio internih propisa nogometne organizacije. Sustav licenciranja je „alat“ koji je sama nogometna organizacija utvrdila kao sustav samokontrole za svoje članove i nije obveza koja bi proizlazila iz Zakona o sportu ili nekog drugog državnog propisa.

Sportska inspekcija je činjenično pogrešno utvrdila da Statut HNS nije usklađen sa Zakonom o sportu i da tri odluke o izdavanju licence nisu valjane.

Naime, odredbe Zakona o sportu se primjenjuju bez obzira da li su ugrađene u statut sportske organizacije. Usklađivanje ne znači prepisivanje zakonskih odredbi.

Nadalje, u postupku licenciranja Odjel za licenciranje i tijela licenciranja su utvrdila da je tijekom postupka bilo određenih propusta klubova, odnosno neispunjavanja kriterija. Međutim, u svim slučajevima kada je izdana licenca, kriteriji su ispunjeni i otklonjeni nedostaci koji su uočeni prije donošenja odluke o izdavanju licence. To je uobičajena pojava u postupku licenciranja i gotovo svi tražitelji licence imaju neku manjkavost u kriterijima, a koja je, ako je licenca izdana, ispravljena do donošenje odluke.

Hrvatski nogometni savez ovim putem izražava svoju podršku Odjelu za licenciranje i tijelima za licenciranje na njihovom dosadašnjem radu temeljenom isključivo na stručnosti i propisima i vjeruje u ispravnost njihovih odluka.

Naglašavamo da donošenje Rješenja niti na koji način ne utječe na regularnost natjecanja Prve HNL, kako u natjecateljskoj godini 2009/10, tako u tekućoj 2013/14.

S obzirom da su se neosnovano provjeravale odluke pravilnika koji je odobrila UEFA, o donošenju spomenutog Rješenja izvijestit ćemo i UEFA- u.

U odnosu na takve formalne i činjenične propuste u Rješenju, kao i činjenicu da je istodobno kada i HNS-u Rješenje dostavljeno i nekim medijima, ne možemo se oteti dojmu da čitav predmet ima i političku konotaciju i predstavlja oblik političkog pritiska.

Konačno, u odnosu na ranije izricane stavove o navodnim znatnim nepravilnostima u radu Hrvatskog nogometnog saveza i druge negativističke komentare, ističemo da Sportska inspekcija u svom nadzoru, osim ovih navodnih i osporenih propusta, nije našla nikakve nepravilnosti niti u jednom segmentu rada Hrvatskog nogometnog saveza.

I za kraj, ponovno izražavamo čuđenje i ogorčenje na spomenutu činjenicu da je Rješenje istodobno kada i Hrvatskom nogometnom savezu dostavljeno i nekim medijima, u kojima je doslovno prenesen dio njegovog sadržaja, kojeg dio predstavlja poslovnu tajnu. Stoga tražimo pokretanje postupka protiv odgovornih osoba iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje su Rješenje dostavile medijima na taj način.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • zovche14.02.2014. u 22:58
    mislim da ovdje najvise ljude smeta sto je treca dinamova momcad bolja od prve hajduka... za dobrobit nogometa, HNL-a svaki ljubitelj nogometa bi trebao podrzati lokomotivu jer cini tu bijednu ligu mrvicu jacom...
    zovche
  • Obrisan korisnik14.02.2014. u 20:14
    A što sportska inspekcija ima sa licenciranjem kad je to isključivo stvar UEFE i nacionalnih saveza.Bojim se da SDP(Jovanović) opet zabavlja narod sa nebitnim stvarima jer neznaju odgovoriti na bitnije probleme.I smješni su sa svojim zahtjevom o ukidanju licence za 2009/10. jer ulaskom u 1 ligu u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • litleben14.02.2014. u 20:11
    Osim što smo čuli kako je nešto neregularno, nismo čuli zašto je to neregularno i po kojem članu zakona. Kao kada netko u Bagdadu vikne: držte lopova, pa svi skoče i ubiju boga u čovjeku, neznajući zašto.
    litleben
  • terrible14.02.2014. u 20:04
    bit će opet tresla se brda...
    terrible
  • nikoništ14.02.2014. u 19:36
    Sportska inspekcija? Nemojte bit smiješni
    nikoništ