Nogomet

Video: Fiorentina i Valencia korak od prolaza, autogol Vide olakšava posao momčadi s Mestalle

Branimir Korać • četvrtak, 20.02.2014.
Video: Fiorentina i Valencia korak od prolaza, autogol Vide olakšava posao momčadi s Mestalle
Foto: EPA

Odigrano je prvih osam susreta šesnaestine finala Europske lige. Gosti imaju razloga za zadovoljstvo jer su u samo dva susreta teren napustili poraženi i to Trabzonspor na gostovanju u Torinu kod Juventusa i Tottenham s gostovanja kod Dnipra. Od Hrvata, prvi susret će ostati u najneugodnijem sjećanju Domagoju Vidi koji je prevario svog vratara i donio valenciji prednost 2:0 u sudačkoj nadoknadi...

Anži je na stadionu Saturna Ramenskoje ugostio momčad Genka i u susretu bez nekih velikih prilika momčadi su remizirale bez pogodaka. Rusi su bili poduzetniji imali su više pokušaja prema golu mađarskog vratara Laszla Kötelesa, međutim nisu uspjeli doći do pogotka. Najpoduzetniji je bio Oleksandr Alijev, međutim nije uspio konkretizirati dvije lijepe prilike.

U završnici susreta, točnije u 89. minuti, Ilja Maksimov je zbog ružnog prekršaja nad Kalidouom Koulibalyjem zaradio izravni crveni karton, no vremena za goste da to iskoriste, više nije bilo.

Pogodaka nije bilo niti u Odessi gdje su se susreli Dinamovi poznanici Čornomorec i Olympique iz Lyona. Bio je to zanimljiviji dvoboj nego onaj između Anžija i Genka, obje momčadi su stvorile ponešto prilika za pobjedu i mogu biti nezadovoljne realizacijom.

Čornomorec je ipak nešto zadovoljniji jer je uz brojne probleme s kadrom uspio izvući remi protiv renomiranog protivnika te čak u nekoliko navrata i opasno zaprijetiti.

Zbog situacije u Ukrajini i nemira koji potresaju Kijev, Dynamo je prvi susret šesnaestine finala Europske lige odradio kao domaćin na Cipru. Igravši na neutralnom terenu, Valencia je imala lakšu zadaću i slavila je s 2:0.

Bilo je vidljivo kako Kijevljanima nedostaju natjecateljske utakmice dok je Valencia u punom pogonu. Na kraju susreta je to i konkretizirala s dva pogotka i velikom prednosti uoči uzvrata.

Što se susret više bližio kraju, gosti su bili sve opasniji i u 79. minuti su poveli. Daniel Parejo je izveo korner, a na bližoj vratnici do lopte je stigao Eduardo Vargas i poslao je u mrežu Olexandra Rybke.

Tri minute kasnije Vargas je zatresao i vratnicu, a u sudačkoj nadoknadi Valencia je povećala prednost. Sofiane Feghouli je pucao, a lopta se odbila od noge Domagoja Vide, prevarila Rybku i ušla u gol. Vida i Ognjen Vukojević odradili su svih 90 minuta u dresu "domaćina".

Treći ukrajinski predstavnik bio je najbolje sreće. Dnipro je na svom stadionu ugostio momčad Tottenhama i upisao minimalnu pobjedu 1:0 u susretu u kojem je mogao i uvjerljivije slaviti.

Ivan Strinić odradio je svih 90 minuta u redovima domaćina dok je Nikola Kalinić ostao na klupi.

Jedini pogodak stigao je u 81. minuti kada je Jevhen Konopljanka iz kaznenog udarca pogodio mrežu Brada Friedela. Kaznenom udarcu je prethodio prekršaj Jana Vertonghena nad Matheusom. U samoj završnici susreta Dnipro je mogao doći do velikih 2:0, međutim pokušaj Zozulje zaustavila je vratnica.

Najefikasniji dvoboj prvog dijela današnjeg programa odigran je u Danskoj gdje je Esbjerg ugostio Fiorentinu. Favorizirani Talijani na kraju su slavili s visokih 3:1 i mirno čekaju uzvratni dvoboj.

U devetoj minuti Fiorentina je stigla do vodstva zahvaljujući golu Alessandra Matrija, no već u sljedećoj minuti Esbjerg je poravnao preko Martina Pušića poslije pogreške Facunda Roncaglije.

Tu nije bio kraj vatrenom prvom poluvremenu i već u 15. minuti Fiorentina je vratila prednost na svoju stranu. Ovaj put je strijelac bio Josip Iličić da bi nade domaćina potopio Alberto Aquilani pogotkom iz kaznenog udarca za 3:1 u 38. minuti. Kazneni udarac je skrivio Davidson Drobo-Ampem koji je općenito igrao dosta nesigurno.

Juventus je najavio kako želi osvojiti Europsku ligu, a ambicije je potvrdio i pobjedom u prvom susretu protiv Trabzonspora 2:0. Antonio Conte nije previše kalkulirao, istrčao je s prilično jakim sastavom i stigao je do zaslužene pobjede.

Torinska momčad je povela u 16. minuti preko siječanjskog pojačanja Pabla Osvalda koji je sretno odbijenu loptu poslao u mrežu. Nakon toga Juventus je dominirao, a drugi pogodak je postigao tek u samoj završnici. Strijelac je u 94. minuti bio Paul Pogba nakon asistencije Carlosa Teveza.

Pobjedu u samoj završnici susreta izborio je AZ Alkmaar na gostovanju u Liberecu kod Slovana. Kada se činilo da će susret završiti bez pogodaka, pobjedu gostima i prednost uoči uzvrata donio je Nick Viergever.

Jedan pogodak za zadovoljstvo i pobjedu bio je dovoljan Benfici na gostovanju kod PAOK-a. Trenutak odluke dogodio se u 59. minuti kada je Lima pogodio domaću mrežu na asistenciju Đuričića.

Europska liga, šesnaestina finala, prve utakmice:
Anži - Genk 0:0
Čornomorec - Olympique Lyon 0:0
Dynamo Kijev - Valencia 0:2
Dnipro - Tottenham 1:0
Esbjerg - Fiorentina 1:3
Juventus - Trabzonspor 2:0
Slovan Liberec - AZ Alkmaar 0:1
PAOK - Benfica 0:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.02.2014. u 22:42
    Vida, pameću draču začudio....
    Obrisan korisnik